Voi vihvilä! Taas 6.3.2007 Kouvolan Sanomien Napakoissa todella "terävä" tekstiviesti:
"Maanteiden suolaus on hyvä asia, eikä se mitenkään vaikuta pohjavesiin."
Onkohan viesti provo vai täydellistä tietämättömyyttä?
Tiesuolauksen vaikutuksia on tutkittu jo vuosikymmeniä. Selkeästi on osoitettu, että kloridipitoisuus pohjavedessä kasvaa tiesuolauksen myötä. Ongelma on erityisen suuri siksi, että tiet on usein rakennettu juuri pohjavesien muodostumisalueille. Samanlainen maaperä sopii täydellisesti kumpaankin tarkoitukseen.
Kloridipitoisuuden nousu lisää pohjaveden syövyttävyyttä. Jo reilun kymmenen milligramman kloridipitoisuus litrassa voi lisätä metallisten vesijohtojen syöpymistä. Putkista alkaa liueta rautaa, kuparia ja sinkkiä.
Putkisto-ongelmien lisäksi kloridi heikentää pohjaveden käytettävyyttä juomavetenä. Esimerkiksi Salpausselän suolattujen teiden alueilla kaivojen kloridipitoisuus on mittauksissa ollut jopa 1,0 grammaa litrassa, siis enemmän kuin Suomenlahdessa! Tuo ylittää kymmenkertaisesti juomaveden ohjearvon.
Edu.fi:n sivuilla asiasta on hyvä ja helppotajuinen selostus sekä havainnollistava esimerkki Valkealasta.
Otsikossa mainitsemani lause "suolaa, suolaa, enemmän suolaa" oli vanhassa (Sirkus) Papukaija -televisio-ohjelmassa esiintyneen taikuriklovni Fakiiri Kronblomin taikasana. Muistatteko? Samasta ohjelmasta on peräisin myös lausahdus "kymmenen pistettä ja papukaijamerkki".
Tällä kertaa haluaisin myöntää kymmenen pistettä ja papukaijamerkin seuraavalle Napakat-viestille:
"Näinköhän vielä toivot ilmastonmuutosta, kun olet myrskyn tai tulvan uhri. - Tyhmyyden määrä?"
Vaikka helmikuun keskilämpötila Suomessa oli 3-7 astetta normaalia kylmempi, joulu-tammikuun ennätysleutojen säiden takia koko talvi on ollut pari astetta pitkän ajan keskilämpötilaa leudompi.
Nyt maaliskuun plussakelit kaatavat lumiukkoja yksi toisensa jälkeen...
Tervetuloa lukemaan ja kommentoimaan ympäristöblogiani. Olen Kouvolan Yhteislyseon ja Kouvolan iltalukion biologian ja maantieteen lehtori. Kerään mielenkiintoisia faktoja biologiasta ja maantieteestä. Keskeisiä aiheita ovat sää, ilmastonmuutos, kestävä kehitys ja ympäristönsuojelu. Medianäkyvyyden ja viestintäpalvelujen asiantuntija Cisionin tekemän listauksen mukaan tämä on Suomen kuudenneksi suosituin ympäristöaiheinen blogi. S-posti muotoa etunimi.sukunimi(at)edukouvola.fi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti