tiistai 2. helmikuuta 2010

Vuodet eivät ole veljeksiä eivätkä alueet siskoksia

Meillä Suomessa tammikuu 2010 oli kylmä ja luminen. Monin paikoin muualla maapallolla on eletty harvinaisen lämmintä alkuvuotta. Ilmastonmuutos etenee. Vuodet eivät ole veljeksiä eivätkä alueet siskoksia.

Helsingin Kaisaniemessä lumen syvyys oli tänään 2. helmikuuta 2010 kello 11.10 Ilmatieteen laitoksen mukaan 63 cm ja Kumpulassa 70 cm. Viimeksi Kaisaniemessä on ollut yhtä paljon lunta 28 vuotta sitten, vuonna 1982, jolloin lumen syvyydeksi mitattiin 67 cm. Vuonna 1966 lunta oli 81 cm. Kaikkien aikojen lumensyvyysennätys Kaisaniemestä on kuitenkin peräti 109 cm vuodelta 1941. Kuluvaa vuotta edellinen runsasluminen talvi oli vuosi 2004, jolloin Kaisaniemessä oli helmikuussa lunta 43 cm.

Kouvolan Utissa lunta on tämänpäiväisen mittauksen mukaan 65 cm ja Anjalassa 77 cm. Utissa lunta on tammikuun lopussa keskimäärin (keskiarvo vuosilta 1961-1990) 45 cm ja helmikuun lopussa 55 cm. Utin suurin lumen syvyys on ollut 120 cm, mihin on siis vielä rutkasti matkaa.

Koko Suomea ajatellen nyt ei olekaan erityisen lumista. Suomen pohjois- ja itäosassa sekä Länsi-Uudellamaalla lunta oli ainakin vielä eilisten mittausten mukaan hieman tavanomaista vähemmän, kertovat Ilmatieteen laitoksen tilastot.

Ilmatieteen laitoksen eilisen tiedotteen mukaan tammikuu 2010 oli Suomessa niin kylmä, että yhtä kylmää on ollut viimeksi vuonna 1987. Näin kylmä tammikuu esiintyy pitkän aikavälin tilastoissa noin kerran 20 vuodessa. Kylmintä oli Kuusamossa 8.1.2010, jolloin mitattiin -37,1 astetta. Kaikkien aikojen Suomen kylmyysennätys on Kittilän Pokan kylästä 28.1.1999, kun pakkasta oli -51,5 astetta.

Tammikuussa 2010 Yhdysvaltojen itä- ja eteläosat olivat keskimääräistä kylmempiä, luoteisosat normaalia lämpimämpiä. New Yorkissa sää oli kylmintä sataan vuoteen. Sen sijaan Seattlessa tammikuun keskilämpötila oli mittaushistorian (1891-2010) kaikkien aikojen korkein, eivätkä tammikuun yhdenkään päivän lämpötilat jääneet pitkäaikaisten keskiarvojen alapuolelle. Seattlessa tammikuun päivän ylimpien lämpötilojen keskiarvo oli kaikkien aikojen toiseksi korkein tammikuussa mitattu ylimpien lämpötilojen keskiarvo ja vuorokauden alimpien lämpötilojen keskiarvo oli kaikkien aikojen korkein. Myös Bellinghamissa tammikuu oli kaikkien aikojen lämpimin, Olympiasa, Quillayutessa ja Hoquiamassa kaikkien aikojen toiseksi lämpimin.

Myös Kanadan Vancouverissa tammikuu oli mittaushistorian (1937-2010) kaikkien aikojen lämpimin. Vancouverissa tammikuun 2010 keskilämpötila nousi noin 7 asteeseen, kun aiempi ennätys oli 6,3 astetta ja tilastohistorian keskimääräinen tammikuun lämpötila 3,3 astetta.

Paikoin myös Intiassa on ollut lämmintä. Esimerkiksi Shimlassa tammikuu oli lämpimin kuuteen vuoteen, 3,8 astetta yli pitkäaikaisen keskiarvon.

Tammikuun poikkeukselliset kylmyydet ja kuumuudet johtuvat matala- ja korkeapaineiden epänormaalista jakautumisesta pohjoisella pallonpuoliskolla. Osittain lämpötilojen heittelehtimiseen on vaikuttanut luontaisesti muutamien vuosien välein toistuva El Niño -ilmiö. Se ei kuitenkaan ole nyt ollut erityisen voimakas.

Vancouverin talviolympialaisten 2010 kannalta huono asia on se, että El Niñon vaikutus näkyy Kanadassa yleensä voimakkaimmillaan helmikuussa. Kun Vancouverissa narsissit kukkivat jo nyt ja ajoittain tarkenee jopa shortseissa, lumitilanne voi olympialaisten aikaan olla huono. Tosin vuorilla lunta varmaankin riittää. Lisäksi sään vaihtelut jatkuvat, joten El Niñonkin aikaan voi välillä olla kylmää ja lumisateista, vaikka keskimäärin on normaalia lämpimämpää. Pidetään peukkuja talviolympialaisten onnistumiselle!

Satelliittimittausten mukaan tammikuu 2010 oli maailmanlaajuisesti poikkeuksellisen lämmin, selvästi pitkän aikavälin keskiarvojen yläpuolella. Tammikuun puolivälissä mitattiin myös kaikkien aikojen päivämääräkohtaisia lämpötilaennätyksiä (maapallon keskilämpötila).

Maapallo siis lämpenee, vaikka meillä tulee lunta koko ajan lisää! Yksittäisen paikan hetkellinen sää ei kerro ilmastosta ja sen muuttumisesta juuri mitään.

Ei kommentteja: