sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Islannin aktiivisin tulivuori Grimsvötn purkautuu jälleen

Kuva Eyjafjallajökull-jäätiköllä aiemmin tapahtuneesta purkauksesta. (c) Jochen Scheffl - Fotolia.com

Islannin aktiivisin tulivuori Grimsvötn alkoi purkautua jälleen lauantaina 21.5.2011 kello 17.30 UTC. Tulivuori sijaitsee Vatnajökull-jäätikön alla Kaakkois-Islannissa.

Edellisen kerran Grimsvötn osoitti purkautumisen merkkejä marraskuussa 2010, mutta varsinaisesti se purkautui viimeksi vuonna 2004.

Nyt Grimsvötn-tulivuoresta on noussut tuhkaa 50 000 jalan eli yli 15 kilometrin korkeuteen, mikä on Islannin suurin korkeus 64 vuoteen (vuonna 1947 tapahtuneen Hekla-tulivuoren purkautumisen jälkeen). Tulivuoren ympärille on jo satanut puoli senttimetriä paksu tuhkakerros. Grimsvötn ei ole ainakaan sataan vuoteen purkautunut näin voimakkaasti. Tämä purkaus on jopa voimakkaampi kuin alkukeväästä 2010 lentokaaoksen aiheuttanut Eyjafjöll-tulivuoren purkaus.

Tällä kertaa lentoliikenteelle ei kuitenkaan ole odotettavissa vastaavia ongelmia kuin keväällä 2010. Nyt tuhka on karkeampaa, joten se tulee nopeammin alas ilmasta.

Yahoon uutisissa on kuvasarja Grimsvötnin uusimmassa purkauksesta, BBC:n nettisivuilla uutisjuttu purkauksesta ja Vulcano Livessä tuoreimmat päivitykset purkauksesta.

Lisätietoja tulivuorten purkauksista

Jarin blogi: Tulivuoret

Ilmastotieto: Tulivuorten vaikutus ilmastoon

2 kommenttia:

Marja-Leena kirjoitti...

Toivottavasti ei innostu pahemmaksi...

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Suomen ilmatieteen laitoksen tiedote arvioi Grimsvötn-tulivuoren purkauksen sää- ja ilmastovaikutuksia seuraavasti:

”Tulivuorenpurkauksen seurauksena syntyneen tuhkapilven on arvioitu yltävän jopa 17 kilometrin korkeuteen. Grimsvötn-tulivuoren tuhkapilvi sisältää hiukkasten lisäksi rikki- ja hiilidioksidia. Islannin tulivuorilla, jotka syöksevät rikkidioksidia stratosfääriin, voi olla pieni ilmastoa viilentävä vaikutus pohjoiseen pallonpuoliskoon. Tämänhetkisten tietojen mukaan Grimsvötnin purkauksen vaikutus on kuitenkin niin pieni, että tästä tuskin tulee havaittavaa vaikutusta.”

Päivitettyjä lisätietoja:

Suomalais-hollantilaisen OMI-satelliittimittalaitteen rikkidioksidipilvihavainnot

Yhdistelmä OMI-satelliittimittalaitteen tulivuorituotemittauksista

Islannin ilmatieteen laitoksen tiedotteet englanniksi

MetOffice: Tuhkapilven leväminen, ennuste Eurooppaan ja Aasiaan

MetOffice: Tuhkapilven leväminen, ennuste Eurooppaan