maanantai 14. lokakuuta 2013

Talven sääennuste 2013-2014

Viiden kansainvälisen tutkimuslaitoksen pitkän aikavälin sääennusteissa eli vuodenaikaisennusteissa Suomen talvi 2013-2014 näyttää hyvin tavanomaiselta. Marraskuu voi kuitenkin olla tavanomaista lämpimämpi. Joulu-tammikuussa itätuulet voivat ajoittain tuoda maahamme tavanomaista kylmempää säätä, vaikka kuukausien keskimääräiset lämpötilat vaikuttavatkin olevan lähellä tavanomaisia lukemia. Ennusteet päivittyvät tämän artikkelin linkkeihin. Lisäksi päivitän ennusteita myöhemmin tämän kirjoitukseni kommentteihin.

© Jenny Sturm - Fotolia.com

ECMWF: pohjoisessa lämmintä, muualla tavanomainen talvi

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) vuodenaikaisennusteen mukaan marras-tammikuun jakso vaikuttaa Suomessa sekä lämpötiloiltaan että sademääriltään tavanomaiselta, paitsi Pohjois-Lapissa voi olla tavanomaista lämpimämpää.

Suomen Ilmatieteen laitoksen meteorologi kuitenkin tulkitsee (11.10.2013) ECMWF:n ilmanpaine-ennustetta siten, että Etelä- ja Keski-Suomeen pääsisi ehkä virtaamaan kylmää ilmaa idästä. Tämä voisi enteillä tavanomaista kylmempää talvea.

Venäjän ilmatieteen laitos: lämmin ja sateinen talvi

Venäjän ilmatieteen laitos ennustaa marras-tammikuun jaksolle koko Suomeen tavanomaista lämpimämpää ja sateisempaa.

NOAA/NWS: marraskuu lämmin, muuten tavanomaisia talvilämpötiloja

Yhdysvaltalainen NOAA/NWS arvioi kolmen kuukauden jaksojen lämpötilaennusteissaan (marras-tammikuu, joulu-helmikuu, tammi-maaliskuu) koko Suomen olevan lämpötiloiltaan lähellä tavanomaista.

Lämpötilojen kuukausittaisessa tarkastelussa marraskuu on ennusteen mukaan Suomessa 0,5-2,0 astetta tavanomaista lämpimämpi. Joulu-, tammi- ja helmikuussa ollaan lähellä tavanomaisia lukemia. On kuitenkin syytä huomata, että joulu- ja tammikuussa meitä lähellä Venäjän puolella (ja osin myös Keski-Euroopan pohjoisosissa) näyttäisi olevan 0,5-2,0 astetta tavanomaista kylmempää, joten kylmä ilma voi ajoittain yltää myös meille. Maaliskuu näyttäisi olevan myös Suomessa hieman tavanomaista viileämpi.

Sademäärien kuukausittaisessa tarkastelussa joulukuu näyttäisi olevan tavanomaista kuivempi ja helmikuu ehkä sateisempi. Muiden kuukausien sademäärät ovat tavanomaisia. Lisää ennusteita löytyy tästä linkistä.

IRI: lämpötilat ja sademäärät tavanomaisia, marraskuu ehkä lämmin

IRI:n (International Research Institute for Climate and Society) mukaan marras-, joulu- ja tammikuun jaksolla normaalia lämpimämmän sään todennäköisyys Suomessa on 40 %, normaalin 35 % ja normaalia kylmemmän 25 %. Aivan pohjoisimmassa Suomessa on vielä hieman suurempi todennäköisyys lämpimään säähän. Joulu-helmikuun jaksolla ja samoin tammi-maaliskuun jaksolla ollaan hyvin lähellä tavanomaisia lukemia. Tämä siis ennakoi sitä, että erityisesti marraskuu vaikuttaisi olevan lämmin. Sademäärät näyttävät tavanomaisilta koko talven ajan.

WSI: marraskuussa lämmintä, joulukuussa kylmää

Kaupallinen WSI (Weather Services International) ennustaa Suomen olevan marraskuussa tavanomaista lämpimämpi ja joulukuussa tavanomaista kylmempi.

Voiko sään vuodenaikaisennusteisiin luottaa?

Tämän syksyn vuodenaikaisennusteet osuivat kohtalaisen hyvin oikeaan. Kaikissa pitkän aikavälin sääennusteissa on kuitenkin huomattava, etteivät ne yleensä ole Pohjois-Euroopassa kovinkaan luotettavia. Täällä ei ole samanlaista jaksottaista vaihtelua niin kuin tropiikissa, jossa ennusteissa voidaan käyttää hyväksi ENSO-värähtelyä (El Niño – La Niña -syklin vaihtelua). Matalilla leveysasteilla (tropiikissa) vuodenaikaisennusteet ovatkin hieman luotettavampia kuin meillä, koska siellä säätyypit ovat pitkälti seurausta meriveden lämpötilan vaihteluista. Meillä taas äkilliset, hetkittäiset tekijät vaikuttavat enemmän.

Suomessa vallitsee väli-ilmasto, jossa on sekä meri-ilmaston että mannerilmaston piirteitä. Tuulen suunta vaikuttaa ratkaisevasti siihen, kumpi näistä piirteistä on voitolla. Yleensä meillä vallitsevat talvella lauhat lounais- ja länsituulet, mutta toisinaan voimme olla pitkäänkin Venäjältä tulevan mantereisen ja kylmän vaikutuksen alaisina.

Nämä vuodenaikaisennusteetkin ovat sääennusteita, eivät ilmastoennusteita. Säähän pääsevät hetkelliset tekijät vaikuttamaan voimakkaastikin, toisin kuin ilmastoon, joka on pitkän aikavälin keskiarvo. Vaikka pitkän aikavälin sääennusteet, ns. vuodenaikaisennusteet, pitäisivätkin paikkansa, on huomattava, että ne ovat vain useamman kuukauden ajalle ennustettuja keskiarvoja. Ne eivät kerro esimerkiksi sitä, milloin ensilumi tulee. Ensilumen ajankohdista kannattaa katsoa Ilmatieteen laitoksen tilastoja ja havaintoja.

Jos vuodenaikaisennuste ennustaa talvesta keskimääräistä lämpimämpää, tämä voi tarkoittaa esimerkiksi joko 1) sitä, että koko talvi on hieman tavanomaista lämpimämpi tai 2) sitä, että talvilämpötilat ovat suurimmat osan ajasta aivan normaaleja (vähän alle tai vähän yli tavanomaisen), mutta jossakin vaiheessa on erityisen lämmintä.

Lisäksi täytyy huomata, että eri sääennusteissa käytetään erilaisia vertailujaksoja, kun verrataan lämpötiloja tavanomaisiin. Maailman meteorologisen järjestön (WMO) virallinen ilmastotieteen vertailukausi on 1961-1990, kun taas esimerkiksi Suomen Ilmatieteen laitos käyttää sääennusteissaan hieman lämpimämpää vertailukautta 1981-2010.

Myös tässä blogikirjoituksessa esitettyjen vuodenaikaisennusteiden vertailukausi on 1981-2010, paitsi Venäjän ilmatieteen laitoksella 1971-2010.

Tarjolla on jopa päiväkohtainen sääennuste kuukaudeksi

Yhdysvaltalainen AccuWeather julkaisee Suomeenkin päiväkohtaisia ennusteita jopa yli kuukaudeksi. Tässä esimerkkeinä marraskuun sääennusteet Helsinkiin, Kouvolaan, Tampereelle, Turkuun, Kuopioon ja Rovaniemelle. Harmaalla tai beigellä pohjavärillä näkyvät havainnot, sinisellä värillä ennusteet. Merkintä "Hist. Avg." tarkoittaa pitkän aikavälin tilastollista keskiarvoa ko. päivämäärän lämpötiloista (Lo = alin lämpötila).

Tällaiset ennusteet ovat kuitenkin hyvin epävarmoja. Vaikka pitkän aikavälin säätä (esimerkiksi kolmea kuukautta) onkin mahdollista jossakin määrin ennustaa, malleihin sisältyvien epävarmuuksien takia paikkakunta- ja päiväkohtainen ennuste on erittäin epäluotettava.

18 kommenttia:

Jarinhotelli kirjoitti...

Paljon kiitoksia.

Minulle on tärkeää tietää talven hiihtokelit jo syksyllä ja kaikkein tärkeintä minulle on tietää kesän lomasäät huhti-toukokuussa.

Hyvä, kiitos, - Tee tällaisia samanlaisia joka syksy ja kevät !

Paljon kiitoksia !

Sensaatiomaisen harvinainen lyhytfilmi aidoista hommista, ole hyvä;
http://www.youtube.com/watch?v=BABMv_Kw0To

Jari Laurila
Vaasa
http://jarinhotelli.blogpot.com

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kiitos kommentista. Minulla on kyllä tarkoitus jatkossakin kirjoittaa yhteenvetoja tutkimuslaitosten vuodenaikaisennusteista.

Luistavia kelejä!

T. kaima

Anonyymi kirjoitti...

Seija Paasonen sanoi,että tulee lauha talvi,itse toivon pakkasta ja lunta ei loska tai vesikelejä.t.Jani-75

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Tässä päivitettyjä talven sääennusteita.

Eri ennusteissa yhteneväistä näyttää olevan se, että Suomi sijaitsee suuren osan talvesta Islannin tienoilla olevan matalapaineen ja Suomen kaakkoispuolella olevan korkeapaineen välissä. Ennusteissa näiden rajakohta kuitenkin vaihtelee, joten on kovin epävarmaa, jääkö Suomi matala- vai korkeapaineen vaikutuksen alaiseksi. Hieman todennäköisemmältä näyttää se, että Suomeen tulee lauhoja läntisiä ilmavirtauksia.

ECMWF:
Joulu-helmikuun jaksolla lämpötila on Suomessa 70-80 prosentin todennäköisyydellä tavanomaista korkeampi. Itä- ja Pohjois-Lapissa todennäköisyys on jopa 80-90 %. Sademäärät ovat tavanomaisia.

Venäjän ilmatieteen laitos:
Joulukuusta 2013 helmikuuhun 2014 Etelä- ja Keski-Suomessa on tavanomaista kylmempää. Pohjois-Suomessa ollaan lähellä tavanomaisia lukemia. Sademäärät ovat koko Suomessa lähellä tavanomaista.

NOAA/NWS:
Joulukuussa Keski- ja Pohjois-Suomessa on tavanomaista lämpimämpää, etelässä tavanomaista. Tammikuu näyttää koko Suomessa lämpötiloiltaan tavanomaiselta, mutta helmikuussa voi olla tavanomaista kylmempää. Sademäärät ovat koko talven ajan lähellä tavanomaista.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Talven sääennusteiden päivityksiä.

Venäjän ilmatieteen laitos: Eteläisin ja kaakkoisin Suomi kuuluvat tammikuusta maaliskuuhun todennäköisimmin Keski- ja Itä-Euroopassa vallitsevan tavanomaista kylmemmän sään vaikutuspiiriin, joskaan ennuste ei ole kovin varma.

NOAA/NWS: Lämpötiloiltaan koko Suomen joulukuu tavanomainen tai hieman lämpimämpi, tammikuu selvästi tavanomaista lämpimämpi, helmikuu Etelä-Suomessa tavanomaista lämpimämpi, kevät lähellä tavanomaisia lämpötiloja. Sademäärät ovat lähellä tavanomaista, paitsi erityisesti tammikuu ja ehkä myös helmikuu voivat olla tavanomaista sateisempia erityisesti Etelä-Suomessa.

IRI: Joulu-helmikuun jaksolla Suomessa tavanomaista lämpimämmän sään todennäköisyys 40 %, tavanomaisen 35 % ja tavanomaista kylmemmän 25 %. Pohjoisimmassa Suomessa tavanomaista lämpimämmän sään todennäköisyys vielä hieman tätäkin suurempi. Seuraavilla kolmen kuukauden jaksoilla ollaan lähellä tavanomaisia lämpötiloja, joskin tavanomaista lämpimämpi on hieman todennäköisempää kuin tavanomaista kylmempi. Sademäärissä ennuste ei näytä poikkeamaa tavanomaisesta mihinkään suuntaan.

WSI: Joulu-helmikuussa Suomessa tavanomaista lämpimämpää. Keski-Euroopassa on varsinkin aluksi tavanomaista kylmempää, mutta sielläkin alkaa lämmetä tammikuussa.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Joulukuussa tehtyjä vuodenaikaisennusteita.

Eurooppalainen ECMWF: Tammikuusta maaliskuuhun Suomessa on tuulista ja vaihtelevaa säätä. Lauhat länsivirtaukset vallitsevat, mutta ajoittain pohjoisesta tulee kylmää ilmaa. Etelä- ja Keski-Suomessa kolmen kuukauden jakson lämpötilakeskiarvo on lähellä tavanomaista, Pohjois-Suomessa 60-70 prosentin todennäköisyydellä tavanomaista korkeampi. Sademäärät ovat tavanomaisia.

IRI: Tammi-maaliskuun sekä huhti-kesäkuun jaksoilla Suomessa tavanomaista lämpimämmän sään todennäköisyys 40 %, tavanomaisen 35 % ja tavanomaista kylmemmän 25 %. Kolmen kuukauden jaksoilla helmikuusta huhtikuuhun ja maaliskuusta toukokuuhun ollaan lähellä tavanomaisia lämpötiloja. Talvi ja myös alkukesä näyttävät siis todennäköisimmin tavanomaista lämpimämmiltä, kun taas kevät on varsin tavanomainen. Sademäärissä ennuste ei näytä poikkeamaa tavanomaisesta mihinkään suuntaan.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Joulukuun lopussa päivitettyjä vuoden 2014 vuodenaikaisennusteita:

WSI:n mukaan sekä tammikuu, helmikuu että maaliskuu tulevat olemaan Suomessa tavanomaista lämpimämpiä, kuten suurimmassa osassa Eurooppaa (varsinkin Itä-Eurooppa ja Venäjän länsiosat). Sen sijaan Länsi-Euroopassa on myrskyisää ja lämpötilat lähellä tavanomaista.

NOAA/NWS ennustaa, että kaikki talven ja kevään kolmen kuukauden jaksot ovat Suomessa tavanomaista lämpimämpiä, selvimmin kuitenkin heti alkuvuodesta. Kevätkin siis näyttää tavanomaista lämpimämmältä, mutta vain hieman, eikä yhtä selkeästi kuin talvi. Kolmen kuukauden jakso kesäkuusta elokuuhun näyttää Länsi-Suomessa tavanomaiselta, mutta Itä-Suomessa ja Lapissa on mahdollisuuksia hieman tavanomaista lämpimämpään säähän. Tammi-elokuun kuukausista tammikuu näyttää kaikkein selkeimmin tavanomaista lämpimämmältä. Muiden kuukausien osalta poikkeama tavanomaisesta on selvästi pienempi. Sademäärät vaikuttavat olevan tammi-elokuussa lähellä tavanomaisia. Jos poikkeamaa johonkin suuntaan esiintyy, todennäköisemmin on tavanomaista sateisempaa kuin kuivempaa.

Vain Venäjän ilmatieteen laitos jatkaa edelleen ennustettaan, jonka mukaan talvi on Suomessa tavanomaista kylmempi. Uusin ennuste helmi-huhtikuun jaksollekin näyttää tavanomaista kylmempiä lukemia.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Pohjoisnapaa ympäröivä napapyörre eli polaaripyörre näyttää nyt olevan hajoamassa. Napapyörre on eristänyt kylmän ilman pohjoisnavalle, joten sen hajoaminen saattaa merkitä meillä sään kylmenemistä ainakin jonkin verran:

NOAA

ECMWF

Jari Kolehmainen kirjoitti...

ECMWF:n tammikuussa tehdyn ennusteen mukaan Suomessa on helmi-huhtikuussa 70-80 %:n todennäköisyydellä tavallista lämpimämpää ja 60-70 %:n todennäköisyydellä tavanomaista sateisempaa. Lauhaa ja sateista on kaikkein todennäköisimmin Itä-Suomessa. Ajoittain voi silti olla myös kylmää säätä.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

IRI:n toissapäivänä päivitetty ennuste Suomeen:

Helmi-huhtikuussa tavanomaista lämpimämmän sään todennäköisyys 40 %, tavanomaisen 35 %, tavanomaista lämpimämmän 25 %.

Maalis-toukokuun sekä huhti-kesäkuun jaksoille ennustetaan tavanomaisia lämpötiloja, paitsi huhti-kesäkuussa Lapissa saattaa olla pienellä todennäköisyydellä tavanomaista lämpimämpää.

Touko-heinäkuussa on tavanomaisia lämpötiloja. Jos lämpötila poikkeaa tavanomaisesta, on hieman todennäköisemmin tavanomaista viileämpää kuin tavanomaista lämpimämpää.

Sademäärät ovat kaikilla kolmen kuukauden jaksoilla tavanomaisia.

Anonyymi kirjoitti...

Toivottasti leuto talvi ei ennusta viileää kesää
Näitä ennustuksia on mukava lukea!
Heidi

Anonyymi kirjoitti...

Mitä epäilet jari kesän sade määristä poikkeaako suuremmin normaali kesästä ?

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kiitos mielenkiinnostasi. Asiaa on kyllä lähes mahdoton sanoa tässä vaiheessa.

NOAA:n ennusteissa kesän 2014 sademäärät Suomessa ovat vielä kovin epävarmoja. Pientä viitettä on siitä, että toukokuu voisi ehkä olla kuiva. Kesäkuussa Lapin osalta on pientä signaalia sateisuudesta, Etelä-Suomi näyttää kuivalta.

Heinäkuussa voisi olla hieman tavanomasista sateisempaa lähes koko maassa. Palataan näihin asioihin myöhemmin keväällä...

Hyvää viikonlopun jatkoa!

Jari

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) vuodenaikaisennusteen mukaan maalis- toukokuun jaksolla keskilämpötila on Suomessa 70-80 prosentin todennäköisyydellä tavanomasista lämpimämpi (jos ajatellaan, että on noin 50 prosentin tilastollinen todennäköisyys tavanomaista lämpimämpään ja noin 50 prosentin todennäköisyys tavanomaista kylmempään säähän). Itä-Suomessa todennäköisyys tavanomaista lämpimämpään säähän on jopa 80-90 prosenttia. Sademäärät ovat tavanomaisia, paitsi isossa osassa Etelä- ja Keski-Suomea on 60-70 prosentin todennäköisyys tavanomaista sateisempaan säähän.

Venäjän ilmatieteen laitoksen ennuste ei näytä maalis-toukokuun jaksolle Suomeen lämpötilapoikkeamia mihinkään suuntaan, paitsi aivan itäisimmässä Suomessa voi olla tavanomaista viileämpää.

NOAA/NWS ennustaa, että Suomi on maalis-toukokuussa (kolmen kuukauden keskiarvo) 1-2 astetta tavanomaista lämpimämpi, huhti-kesäkuussa 0,5-1 astetta (paikoin jopa 2 astetta) tavanomaista lämpimämpi ja tämän jälkeen koko kesän kaikilla kolmen kuukauden jaksoilla (touko-heinäkuu, kesä-elokuu, heinä-syyskuu) 0-1 astetta tavanomaista lämpimämpi. Yksittäisistä kuukausista lämpimimmältä verrattuna tavanomaiseen näyttää maaliskuu, 2-3 astetta yli normaalin. Huhtikuu ja toukokuu ovat 0-2 astetta ja kesäkuu 0-1 astetta tavanomaista lämpimämpiä. Heinäkuu vaikuttaa lämpötiloiltaan tavanomaiselta. Sademäärät näyttävät koko kevään ja kesän ajan melko tavanomaisilta, paitsi maaliskuussa voi olla Pohjois-Suomea lukuun ottamatta tavanomaista sateisempaa.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Uudesta blogipostauksestani löytyy nyt kevään ja kesän sääennuste 2014.

Anonyymi kirjoitti...

Hei Jari,

Kiitos viestistä; yritän kommentoida yhtä vanhempaa juttuasi, joka ei viime vuoden puolella onnistunut.

Aiemmin talvella pohdiskelit tulevia säitä ja siihen yritin lähettää kommenttina mitä ystäväni Jarl Ahlbeck Åbo Akademista oli havainnut, eli miten tropiikin QBO (QuasiBiennalOscillation), Atlantin NAO sekä Arktinen oskillaatio (AO) yhdessä säätelevät talvi-ilmastoa.
Tästä olin kirjoittanut blogissani: http://ilmasto.wordpress.com/2013/11/21/onko-alkava-talvi-aiempia-kylmempi-vai-leudompi/
Onnistuukohan tämä kommentointi tällä kertaa?

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Lue nyt tästä linkistä syksyn 2014 sääennuste (elokuu, syyskuu, lokakuu, marraskuu) ja hyvin alustavasti myös ennuste talven 2014-2015 säästä. Kullanleltaisia ruskapäiviä toivotellen!

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Nyt voitte lukea tästä linkistä talven 2014-2015 sääennusteen. Kokosin yhteen neljän kansainvälisen tutkimuslaitoksen vuodenaikaisennusteet.