perjantai 3. tammikuuta 2014

Australiassa historian kuumin vuosi, kevät, kesä, kuukausi, viikko ja päivä

Australiassa koettiin vuonna 2013 mittaushistorian kuumin vuosi sekä keskilämpötiloiltaan että maksimilämpötiloiltaan, kuumin kesä, kuumin viikko, kuumin yksittäinen kesäpäivä, kuumin tammikuu, kuumin yksittäinen talvipäivä, kuumin syyskuu ja kuumin kevät.

© dervish15 - Fotolia.com

Vuosi 2013 oli Australiassa vuodesta 1910 alkavan mittaushistorian kuumin, vaikka lämmittävä El Niño ei vaikuttanut. Vuoden keskilämpötila oli 1,20 celsiusastetta yli vertailukauden 1961-1990 keskiarvon, joka on 21,8 astetta. Edellinen, vuoden 2005 ennätys ylittyi 0,17 asteella. Maksimilämpötilat olivat 1,45 astetta yli keskiarvon (vuoden 2005 ennätys ylittyi 0,24 asteella) ja minimilämpötilat 0,94 astetta yli keskiarvon (mittaushistorian toiseksi kuumin lukema). Viimeisimmän kymmenen vuoden aikana 2011 on ollut Australian ainoa vuosi, jolloin vuoden keskilämpötila jäi alle vertailukauden keskiarvon.

Eteläisen pallonpuoliskon kesä 2012-2013 oli Australiassa 1,11 astetta yli vertailukauden keskiarvon. Tammikuu oli 1,76 astetta yli tammikuiden pitkäaikaisen keskiarvon ja kuumin Australiassa mitattu tammikuu. Tammikuussa koettiin myös Australian kaikkien aikojen kuumin päivä, kun 7.1.2013 päivän maksimilämpötilojen valtakunnallinen keskiarvo oli 40,3 astetta. Valtakunnallinen lämpötilojen keskiarvo ylitti 39 astetta seitsemänä peräkkäisenä päivänä (2.-8.1.2013), mikä on uusi ennätys. Kaikkein kuuminta oli Moombassa, jossa mitattiin kuumimmaksi lämpötilaksi 49,6 astetta.

Mittaushistorian kuumin talvipäivä koettiin 31.8.2013. Myös eteläisen pallonpuoliskon kevät 2013 oli Australiassa mittaushistorian kuumin, 1,57 astetta yli vertailukauden keskiarvon. Syyskuun lämpötila ylitti vertailukauden syyskuiden keskilämpötilan 2,75 asteella, mikä on mittaushistorian suurin minkään kuukauden lämpötila-anomalia eli poikkeama tavanomaisesta.

Kymmenen vuoden 2004-2013 keskilämpötila Australian maa-alueilla oli 0,50 astetta yli kymmenvuotiskausien keskiarvon ja ylsi mittaushistorian jaetulle ensimmäiselle sijalle. Samalta kymmenvuotiskaudelta merialueiden lämpötila oli mittaushistorian kuumin. Mittaushistorian kuumimpia olivat myös vuoden 2013 tammi- ja helmikuiden meren lämpötilojen anomaliat verrattuna vastaavien kuukausien pitkän aikavälin keskiarvoihin. Koko vuoden 2013 meriveden lämpötilat ylittivät pitkäaikaisen keskiarvon 0,51 asteella, mikä on mittaushistorian kolmanneksi korkein arvo. Australian eteläisillä merialueilla tammi-marraskuun 2013 lämpötilat ylittivät vertailujakson keskiarvon 0,59 asteella ja mittaushistorian aiemman (vuonna 1999 mitatun) vuosiennätyksen 0,03 asteella.

Vuoden 1910 jälkeen Australiassa maa-alueet ovat lämmenneet noin asteella, samoin merialueet. Pääosa lämpenemisestä on tapahtunut vuoden 1950 jälkeen.

Tohtori David Jones Australian ilmastokeskuksesta sanoo, että Australian lämpenemistrendi on hyvin selvä. Selvintä lämpeneminen on Australian sisäosissa, kun taas rannikkoalueilla meret viilentävät hieman. Jonesin mukaan pitkän aikavälin keskiarvoa viileämmät vuodet ovatkin jatkossakin epätodennäköisiä, ellei voimakasta La Niña –ilmiötä kehity. Vuodesta 2014 odotetaan jälleen lämmintä, ei kuitenkaan ennätyksellistä.

Melbournen yliopiston ilmastotieteilijä David Karoly sanoo, että yhdeksän käytetyn ilmastomallin mukaan tällaiset vuoden 2013 lämpötilaennätykset olisivat Australiassa mahdottomia ilman ihmisen vaikutusta. Pelkkä luontainen vaihtelu ei ole siis voinut vaikuttaa, vaan kasvihuonekaasuilla on ollut tärkeä merkitys Australian lämpöennätyksissä. Ilmastomalleilla tehtiin lukuisia simulaatioita, kaikkiaan 13 000 simulaatiovuotta, eikä kertaakaan saavutettu vuoden 2013 kaltaisia ennätyksiä pelkästään luontaisilla tekijöillä. Kun simulaatioihin lisättiin luontaisten tekijöiden rinnalle ihmiskunnan tuottamien kasvihuonekaasujen vaikutus, aikavälin 2006-2020 simulaatioissa tällaisia ennätyksiä tuli keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Lähteet

Australian Government, Bureau of Meteorology: Annual climate statement 2013 (3.1.2014)

The Guardian: Australia's hottest year recorded in 2013 (2.1.2014)

The Sydney Morning Herald: 2013 confirmed as Australia's hottest year on record (3.1.2014)

Lue myös nämä

Japanin ilmatieteen laitos: Vuosi 2013 globaalisti mittaushistorian toiseksi lämpimin

Vuosikatsaus: Säävuosi 2013

Australiassa historian pahin helleaalto

9 kommenttia:

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Australian ennätyslämpimästä vuodesta 2013 on lisätietoa uudessa nettiartikkelissa. Siellä on mm. havainnollistavat diagrammit ilmastomallisimulaatioista, joilla on osoitettu Australian sääennätysten johtuneen nimenomaan ihmiskunnan aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta.

Australiassa alkoi uusi helleaalto joulukuun 2013 lopulla ja se laajenee edelleen nyt tammikuussa 2014. Australiassa vietetään nyt keskikesää, joten helle on ymmärrettävää, mutta poikkeuksellista on se, että jälleen on rikottu useita paikallisia lämpöennätyksiä.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Australiassa jatkuu helleaalto. Katso em. linkistä kuvat ja tarkemmat tiedot.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Australian helleaallot ovat uuden tutkimuksen mukaan tulleet vuosina 1971-2010 entistä pitemmiksi ja kuumemmiksi. Parhaillaan Australiassa on jälleen meneillään ennätyksellinen hellejakso.

Melbournessa oli tällä viikolla neljänä peräkkäisenä päivänä yli 40 astetta lämmintä. Adelaideen näyttää tulevan viisi peräkkäistä yli 40 asteen päivää, kun sinne on tälle päivälle ennustettu 46 asteen lämpötilaa. Perthissä oli viikonloppuna 47 astetta.

Erityisen merkittävän tästä tämänhetkisestä helleaallosta tekee se, että se tapahtuu ENSO (El Niño – La Niña) -syklin neutraalissa vaiheessa, eikä El Niñon luontaisesti lämmittäessä. Tutkijat huomauttavat, että tämä kaikki tapahtuu, vaikka taustalla ilmenevä ilmastonmuutos on lämmittänyt maapalloa esiteollisesta ajasta vasta vajaalla asteella. Mitä tapahtuu, jos maapallo lämpenee neljä astetta?

Lähteet ja lisätietoja:

The Guardian

New Scientist

YLE Uutiset

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Katso myös kirjoitukseni tammikuun 2014 helleaallosta Australiassa.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Katso hyvä diaesitys ilmastonmuutoksesta Australiassa (Melbournessa).

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Lisätietoja Australian vuoden 2013 helleaallosta (”The Angry Summer” 2012-2013):

2013 record heat ”virtually impossible” without climate change, Climate Council of Australia report says

Australia's scorching 2013 heat record was ”virtually impossible” without global warming

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Katso myös näyttävä nettisivu Australian ilmastonmuutoksesta.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Äskettäin julkaistun tutkimuksen mukaan on erittäin todennäköistä, että kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttama lämpeneminen on syynä Australian kolmeen ennätyskuumaan kevääseen 2014, 2015 ja 2013 (lämpimyysjärjestyksessä lueteltuina).

Lähteet:

The Guardian

Geophysical Research Letters

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Katso tästä linkistä tietoa Australian kesän 2017 helteistä ja ilmastonmuutoksen vaikutuksesta Australian helleaaltoihin.