Tervetuloa lukemaan ja kommentoimaan ympäristöblogiani. Olen Kouvolan Yhteislyseon ja Kouvolan iltalukion biologian ja maantieteen lehtori. Kerään mielenkiintoisia faktoja biologiasta ja maantieteestä. Keskeisiä aiheita ovat sää, ilmastonmuutos, kestävä kehitys ja ympäristönsuojelu. Medianäkyvyyden ja viestintäpalvelujen asiantuntija Cisionin tekemän listauksen mukaan tämä on Suomen kuudenneksi suosituin ympäristöaiheinen blogi. S-posti muotoa etunimi.sukunimi(at)edukouvola.fi
torstai 4. kesäkuuta 2009
Maailman ympäristöpäivä 5.6.2009
YK:n lanseeraamaa maailman ympäristöpäivää vietetään perjantaina 5. kesäkuuta. Tänä vuonna teemana on erityisesti ilmastonmuutos ja sen estäminen.
Toukokuussa Proceedings of the National Academy of Sciences -lehti julkaisi mielenkiintoisen tutkimuksen, jota myös EurekAlert! Science News referoi. Tutkimuksen mukaan ilmaston lämpeneminen voi paradoksaalisesti aiheuttaa paikallista ja väliaikaista viilenemistä joillakin alueilla, esimerkiksi Kaakkois-Yhdysvalloissa. Sekä ihmisen aiheuttamat että luonnolliset sekundaariset aerosolit lisäävät kuumina päivinä pilvien muodostumista, mikä estää auringon lämpösäteilyn pääsyä maan pinnalle. Orgaanisten aerosolien päästöt metsistä ja muusta kasvillisuudesta voivat lisääntyä jopa eksponentiaalisesti lämpötilan noustessa.
Aerosolit kuitenkin säilyvät ilmakehässä vain 5-10 päivää, kun hiilidioksidimolekyyli säilyy jopa vuosikymmeniä. Siksi aerosolien aiheuttama sään viileneminen on vain paikallista ja lyhytaikaista. Pitkällä aikavälillä ilmasto lämpenee kasvihuonekaasujen lisääntymisen seurauksena. Tutkimuksen mukaan tämän ilmastonmuutoksen estäminen aerosoleilla vaatisi niin suuret pitoisuudet, että siitä aiheutuisi ihmisille hengitysvaikeuksia ja sinisen taivaan häviäminen.
Ehkä ilmastonmuutosmalleissa pitäisi kuitenkin entistä tarkemmin ottaa huomioon myös orgaanisten aerosolien vaikutukset. Olen jo aiemminkin blogannut aerosolien (pienhiukkasten) monimutkaisista vaikutuksista.
Viime viikolla myös Kofi Annanin johtama Global Humanitarian Forum julkaisi mielenkiintoisen uutisen, jonka mukaan ilmastonmuutos, "hiljainen humanitaarinen katastrofi", aiheuttaa tällä hetkellä yli 300 000 ihmisen kuoleman joka vuosi ja vaikuttaa vakavasti noin 300 miljoonan ihmisen elämään. Vuoteen 2030 mennessä ilmastonmuutoksen aiheuttamien kuolemantapausten määrän ennustetaan kasvavan noin 500 000:een vuodessa.
Suhtaudun kuitenkin melko epäillen tuohon Global Humanitarian Forumin tutkimukseen. Varmastikin ilmastonmuutos aiheuttaa joka vuosi yhä enemmän kuolemantapauksia, erityisesti kehitysmaissa. Epäilen silti sitä, onko mahdollista esittää noinkin tarkkoja lukuarvoja. Miten luonnolliset katastrofit erotetaan ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen seurauksena syntyneistä katastrofeista? Miten ilmastonmuutoksen aiheuttamat kuolemantapaukset erotetaan liiallisen väestönkasvun aiheuttamista kuolemantapauksista?
Katsokaapa myös hyvä musiikkivideo (in English) ilmastonmuutoksesta!
Ajatuksia herättävää ympäristöpäivää toivotellen,
:-) Jari
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Hei Jari,
Voisinko saada email-osoitteesi? Lähettäisin kutsun ilmastonmuutosta käsittelevään blogging tapahtumaan (ei kaupallinen)Kööpenhaminassa.
Voit katsoa lisätietoja täältä:
thinkaboutit.eu .
Yst terveisin,
Anne Autio
European Journalism Centre
autio@ejc.nl
Kiitoksia kutsusta, Anne! Lähetän sinulle sähköpostiosoitteeni.
Lähetä kommentti