tiistai 23. kesäkuuta 2009

Tupakantumpit ja muovijäte täyttävät meret


Olen aiemminkin kirjoitellut valtavista muovijätelautoista, jotka peittävät alleen laajoja merialueita. Kannattaa vilkaista myös havainnollistava kuva Tyynenmeren muovilautoista.

Muutama päivä sitten YK:n ympäristöohjelma UNEP ja The Ocean Conservancy -järjestö julkaisivat uuden raportin, jonka mukaan maapallon meriin heitetään 6,4 miljoonaa tonnia jätettä joka vuosi. Joillakin alueilla jopa 80 % mereen päätyvästä jätemäärästä on muovia.

Muovipussit näyttävät meressä kelluessaan usein meduusoilta (olen huomannut tämän itsekin), jotka ovat kilpikonnien tärkeää ravintoa. Siksi merikilpikonnat syövät muovipusseja ja tukehtuvat niihin. Myös linnut ja muutkin vesieläimet syövät muovia, yleensä vahingossa. Pohjanmerellä tehdyn selvityksen mukaan lähes kaikkien arktisten merilintujen mahasta löytyi muovia.

Neljäsosa meristä tunnistetuista jätteistä on savukkeita ja tupakan filttereitä!

Kaikkein suurin syy merien saastumiseen ovat kuitenkin laivat, jotka dumppaavat jätteitä luvatta meriin. Myös matkailu vaikuttaa omalta osaltaan. Kuitenkin esimerkiksi suositut turistikohteet Seychellit ja Mauritius hoitavat jätteensä niin hyvin, ettei niillä ole paljonkaan vaikutusta Intian valtameren kuormitukseen.

Oleellisin asia tässä uutisessa on mielestäni teollisuuden ja kotitalouksien valtava kulutus. Miksi tällaista muovikrääsää on edes tuotettu näin paljon? Ovatko kaikki muovituotteet todella olleet tarpeellisia? Löytyykö esimerkiksi Suomesta yhtään ihmistä, joka ei omistaisi turhia muovitavaroita? Jostakin syystä niitä on kertynyt minullekin, vaikka olen yrittänyt niitä välttää. Täytyy tässä kesän aikana ryhdistäytyä ja yrittää vieläkin enemmän...

PS. Thaimaan Phuketissa toimii mielenkiintoinen suomalainen Turtle Watch -projekti merikilpikonnien suojelemiseksi.

PS2. Kesä lomalla kesälomalla. Kesä näyttää olleen lomalla. Juhannuksena oli ajoittain suorastaan tuskastuttavan kylmää. Nyt sääennuste "lupaa" lähipäiviksi +20-26 astetta. Kesä on siis palannut lomalta ja nyt ihmiset voivat olla kesälomalla.

3 kommenttia:

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Indiana Jonesin naispuoliseksi versioksi sanottu Alison Teal, joka filmasi Malediiveilla samantyylistä ohjelmaa kuin ”Aatami etsii Eevaa”, kauhistui saarten muovijätemääristä. Nyt Alison Teal tekee Malediivien jätesaarista dokumenttifilmiä, jolla on tarkoitus kiinnittää huomiota yleisesti globaaliin roskaantumiseen ja saastumiseen, ei pelkästään Malediiveihin. Hän on ollut mukana tekemässä aiheesta myös upeita valokuvasarjoja ja muovijätteestä roskamuotia tai kierrätysmuotia.

Alison Teal: ”One man's trash is another woman's bikini.”

Kannattaa tutustua seuraaviin linkkeihin:

Yahoo! Travel: The Other Side of the Postcard – Photos Highlight Massive Island of Plastic Trash in the Maldives
Alison's Adventures
YouTube: Alison's Adventures Maldives
Twitter: Alison Teal

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Julkaisin tänään Alison Tealista ja Malediivien jätesaaresta sekä yleensäkin merten muovisaasteista kirjoituksen ”Alison muovimaassa: tosielämän Tarzan-lapsi ja naispuolinen Indiana Jones”.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Uusi tutkimustuloksia, uutisia ja infografiikkaa merten muovijätteistä:

Infografiikka: Kuinka kauan roskien hajoaminen merissä kestää?

Aamulehti: Tutkijoilta surulliset luvut – Jokaisella metrillä merenrantaa 15 kauppakassillista muovijätettä

Yle uutiset: Meriin päätyi yhtenä vuonna kahdeksan miljardia kiloa muovijätettä – ja määrä kasvaa

PlasticBank: Epic video asks, ”Are you eating plastic for dinner?”

National Geographic: Eight million tons of plastic dumped in ocean every year

The Wall Street Journal: Which countries create the most ocean trash?

Beautiful Maps: Which countries create the most ocean trash?

Suomen ympäristökeskus: SYKEltä asiantuntemusta ja tietoa kosmetiikan mobiilisovelluksen käyttöön (mobiilisovellus lukee kosmetiikan viivakoodit ja kertoo mikromuoveista ym. haitallisista aineista)