keskiviikko 17. kesäkuuta 2009

Taasko takapuolesi on sademetsälinnun pesäpuun päällä?

Luonnonsuojelujärjestöt (Suomen Luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Greenpeace) ja Kuluttajaliitto ovat jälleen julkaisseet vuotuisen tutkimuksen trooppisen puun (sademetsäpuiden) käytöstä eri kauppojen myymissä puutarhakalusteissa. Olen seurannut tätä asiaa aiempinakin vuosina.

Uhanalaisia Suomessakin käytettyjä sademetsäpuulajeja ovat esimerkiksi balau, kapur, nyatoh, meranti ja keruing. Usein kaupat sanovat myyvänsä "kovapuuta" tai "kovapuukalusteita". Tämä ei kuitenkaan todellisuudessa kerro lajeista ja puun alkuperästä yhtään mitään. Käsite kovapuu sisältää monia hyvin uhanalaisiakin puulajeja.

Vuoden 2009 selvityksen tulokset löytyvät Sademetsa.fi-sivustolta. Yllättävää on, että vuodesta toiseen punaisella eli vältettävien kauppojen listalla on monia isojakin kauppaketjuja: HongKong, Koti-idea, Masku, ON24, Stockmann, Suomi-Soffa, Tokmanni ja Vepsäläinen. Eikö eettisyys ja ekologisuus liikuta isoja kauppaketjuja lainkaan?

Onneksi sentään vihreällä eli parhaimpien ja suositeltavien kauppojen listalla ovat Agrimarket, Etola, Kalustekauppa.com, Kodin Terra, Multasormi, Prisma, S-Market ja Sotka. Nämä sademetsäystävälliset kauppiaat myyvät viljeltyjä, FSC-sertifioituja puulajeja tai eivät myy ollenkaan trooppisesta puusta tehtyjä tuotteita. Näissä kaupoissa myytävien kesäkalusteiden valmistamiseksi ei todennäköisesti ole hävitetty sademetsiä. Hienoa! Kiitos ja kumarrus näille kauppiaille!

Lisää asiaa sekä mielenkiintoisia kuvia ja videon löydät WWF:n sademetsäsivuilta.

Ei kommentteja: