torstai 11. kesäkuuta 2009

Googlen käännöskone huvittaa vakavallakin aiheella

Kokeilin Googlen käännöskoneella kääntää oman toukokuisen blogitekstini "Ilmastonmuutos hidastuu - ja voimistuu hurjasti?" ensin englanniksi ja sitten uudelleen suomeksi. Tällaisen käännöksen sain lopputuloksena:

"Ilmastonmuutos on hidastumassa - ja voimia, jotka villisti?

Eilen Massachusettsin teknillinen yliopisto (Massachusetts Institute of Technology, MIT), joka on kutsuttu maailman arvostetuimmista Tekninen High School, julkaistiin sivuilla yleisölle tiedotetaan aiemmin tässä kuussa, että tieteellisessä julkaisussa kuvataan ilmastonmuutoksen tutkimukseen. MIT: n tutkijat ovat parantaneet tietokoneen malleissaan on ennustettu, että maapallon keskimääräinen lämpötila yhä villisti aiemmin ennustettua enemmän. Jopa 2003, samanlainen tutkimus, lisäys vuonna 2100 oli ennakoitu noin 2,4 astetta. Nyt uutta seuraa, että maapallon keskimääräinen pintalämpötila nousee vuoteen 2100 mennessä noin 5,2 astetta (90%: n kasvu todennäköisyydellä välillä 3,5-7,4 celsiusastetta), vaikka tällä hetkellä käynnissä oleva ilmastonmuutos-valvontaohjelmien on otettu huomioon.

Syistä suurempi lämpenemisennusteeseen on paljon. Ensinnäkin, talous ei ole päässyt vähäpäästöisen vaihtoehtoja niin vahva kuin aiemmin ennustettiin. Lisäksi 1900-luvulla, suuret tulivuorenpurkaukset ilmeisesti alentaa lämpeneminen aiemmin laskettu suurempi. Samoin valtamerten eivät näytä kykenevän sitoa ilmakehän-ja ylimääräinen hiilidioksidi, aivan yhtä nopeasti kuin oli oletettu. Toisaalta, MIT: n tutkijat väittävät, että hyvin radikaalit päästöjen vähentämiseen tähtääviä toimenpiteitä ilmaston lämpenemistä 2100 olisi vielä mahdollista rajoittaa noin 1-4 astetta. Pitkällä aikavälillä, maan päällä, siksi se näyttää olevan lämpenee erittäin voimakkaasti, ja ehkä paljon aikaisemmin kuin odotettavissa myös.

Toisaalta, tiede-, Daily News huomauttaa, että seuraavan kymmenen vuoden aikana, ilmaston lämpeneminen on todennäköisesti tilapäisesti hidasta. Maapallon ilmaston historiasta, nykyinen luonnon viilenemisjaksoja, joten lähivuosina voi olla 1990-luvun lopulla ja 2000 alussa ennätyksellisen lämmin vuotta hieman siistimpi, vaikka lämpötilat ovat edelleen selvästi pitkän aikavälin keskiarvoja. Vain lämpenemisvaihtelun luonnollinen ja ihmisen aiheuttama lämpeneminen tapauksessa seurasi toinen uusi ennätys lämmintä vuotta.

Tutkijat vertaavat matkustaa merentakaisissa rannalla vuoret. Ensinnäkin rannalla, vain mennä hieman rannikkotasangolle ja pieniä mäkiä (rinteitä ylös ja alas), kunnes on vihdoin kasvanut suurten vuorille. Esimerkiksi näistä syistä ilmapiiriä arvion perusteella on välttämätöntä riittävän pitkä ajanjakso, jossa esitetään pitkän aikavälin suuntaus tämän lyhyen aikavälin vaihtelusta lisäksi muistuttaa Science Daily-sivuston, joka toisessa uutisessaan havainnollinen kaavio.

Aiemmin tänä vuonna mm. MIT ja Terra Dailyn uutinen varoitti kaksi uutta kasvihuonekaasu, mikä lisää tunnelmaa yllättävän nopeasti. Nämä ovat typpitrifluoridia NF3 ja sulfuryylifluoridin (sulfuryylidifluoridi) SO2F2. Niitä on käytetty esimerkiksi muiden kasvihuonekaasujen ja otsonikerrosta heikentävien aineiden korvaamiseen. Typpitrifluoridia, esimerkiksi kiinteä televisiot ja valmistukseen mikropiirien, sulfuryylifluoridin kun kiellettiin metyylibromidin korvaamiset.

Kukaan ei voi tehdä täysin varmoja ennusteet ilmastonmuutoksesta. Esimerkiksi ilmaston lämpeneminen korko luvut ovat aina useita olettamuksia ja monimutkaisuus mallit perustuvat erittäin epävarmaa (karkea) arviot. Kirkas, kuitenkin näyttää siltä, että pitkän aikavälin näkemyksen, että maapallon ilmasto lämpenee huomattavasti ihmisen (erityisesti fossiilisten polttoaineiden polttamisen) vaikutus. Seuraukset ovat monessa suhteessa epävarmoja, mutta ne näyttävät niin haitallista, että ilmaston lämpeneminen olisi varmasti saada hidastunut.

Ilmastonmuutos tulee jatkuvasti uusia juttuja, joita en lähes koko ajan kommentoida tässä blogissani. Erityisesti tänä keväänä työ keskellä kirjallinen blogi on tilapäisesti laski hieman. Uusi ilmastonmuutoksen linkkejä lisätty kuitenkin jatkuvasti Delicious linkkejä. Mielenkiintoisia ovat esimerkiksi Hyytiälän metsien tilan reaaliaikainen simulointi hiilinielupuusta ja Tilastokeskus eri alueilla lähellä tuoreen hiilidioksipäästöistä ja Ymparisto.fi sivu, että erilliset CO2 raportti-sivulla."

Eipä siis konekielinen käännös vielä "ihan" vastaa oikeaa ammattitaitoista kääntäjää. Toisaalta Googlen käännöskoneella kyllä saa ainakin asian pääkohdat selville, joten se on hyvin käyttökelpoinen erityisesti erikoisten kielten kääntämiseen.

Itse asiasta puheenollen, Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö International Organization for Migration on ennustanut, että 200 miljoonaa ihmistä saattaa menettää kotinsa ilmastonmuutoksen vaikutusten (tulvat, kuivuus, myrskyt jne.) seurauksena vuoteen 2050 mennessä. Esimerkiksi vuonna 2008 tällaisia "ilmastopakolaisia" tuli 20 miljoonaa lisää (kaikkiaan maapallolla elää noin 200 miljoonaa ihmistä siirtolaisina tai pakolaisina). Tässäkin on kuitenkin sama ongelma, josta viimeksi kirjoitin. On erittäin vaikea erottaa ilmastonmuutoksen aiheuttamia pakolaisia muista syistä kotinsa jättämään joutuneista pakolaisista (esimerkiksi väestönkasvusta johtuva aavikoituminen tai metsien hävittämisestä johtuvat tulvat).

Ja vielä Googlesta... Googlen katunäkymien kuvaaminen on edennyt nyt Kouvolaan. Tänään satuin itse mukaan kuvaan, kun Googlen tarroilla ja katolla olevan varren päässä olevin kameroin varustettu auto kuvasi katuamme Kouvolan Sarkolassa. Onneksi olin juuri eilen pessyt talomme kaikki ikkunat ;-)

Ei kommentteja: