Tervetuloa lukemaan ja kommentoimaan ympäristöblogiani. Olen Kouvolan Yhteislyseon ja Kouvolan iltalukion biologian ja maantieteen lehtori. Kerään mielenkiintoisia faktoja biologiasta ja maantieteestä. Keskeisiä aiheita ovat sää, ilmastonmuutos, kestävä kehitys ja ympäristönsuojelu. Medianäkyvyyden ja viestintäpalvelujen asiantuntija Cisionin tekemän listauksen mukaan tämä on Suomen kuudenneksi suosituin ympäristöaiheinen blogi. S-posti muotoa etunimi.sukunimi(at)edukouvola.fi
maanantai 3. tammikuuta 2011
Suomessa kylmä vuosi, lämmin vuosikymmen
Suomessa vuoden 2010 keskilämpötila oli Ilmatieteen laitoksen mukaan +1,3 astetta, mikä on kylmin lukema vuoden 1987 jälkeen (toki silti lämmin keskiarvo pitemmän aikavälin keskiarvoja tarkasteltaessa).
Kesä oli meillä ennätyslämmin, mutta talvet (alkuvuosi 2010 ja loppuvuosi 2010) olivat tavanomaista kylmempiä. Viimeisimmän 50 vuoden aikana Suomessa on ollut joulukuuta 2010 kylmempi joulukuu vain vuosina 1967 ja 1978. Tarkemman katsauksen säävuodesta 2010 olen julkaissut jo aiemmin.
Maailmanlaajuisesti vuodesta 2010 näyttää alustavien tietojen mukaan tulevan Suomen viime aikoja keskimäärin viileämmästä vuodesta huolimatta kaikkien aikojen toiseksi lämpimin tai jopa lämpimin.
Suomessakin 2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen kokonaisuudessaan on koko tilastohistorian lämpimin vuosikymmen. Ilmatieteen laitos kertoo tiedotteessaan näin:
"Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan 2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen (2001–2010) on Suomen 1840-luvulta alkavan lämpötilanmittaushistorian lämpimin vuosikymmen. Viimeisen kymmenen vuoden lämpötilan keskiarvo Suomessa on yli 0,3 astetta korkeampi kuin 1930-luku, joka on seuraavaksi lämpimin. Menneen vuosikymmenen keskilämpötilan poikkeama vertailukauden 1971–2000 keskilämpötilasta oli suurempi maan pohjois- kuin eteläosassa. Suuressa osassa maata keskilämpötila oli 0,5-1 astetta korkeampi kuin vertailukaudella. Lapissa keskilämpötila oli monin paikoin 1-1,5 astetta korkeampi kuin vertailukaudella. Talvet lämminneet vuodenajoista eniten. Kun tarkastellaan 2000-luvun ensimmäistä vuosikymmentä vuodenajoittain, se sijoittuu 160 vuoden jaksolla kaikkina vuodenaikoina kahden lämpimimmän vuosikymmenen joukkoon. Verrattaessa vuosikymmentä vuosina 1971–2000 vallinneeseen ilmastoon, poikkeama oli suurin talvien eli joulu-helmikuiden keskilämpötiloissa. Talvien 2001–2010 keskilämpötila oli Lapissa jopa yli 1,5 astetta tavanomaista korkeampi. Muuallakin maassa poikkeama oli 0,5–1,5 astetta. Varsinkin vuosina 2006–2009 talvet olivat tavanomaista leudompia ja talvi 2007–2008 oli koko Suomen mittaushistorian leudoin. Kuluneella vuosikymmenellä vain talvet 2002–2003 ja 2009–2010 olivat tavanomaista kylmempiä. Molemmat olivat harvinaisen kylmiä kauteen 1971–2000 verrattuna."
MTV3:n uutisten mukaan Rukalla kärsitään tällä hetkellä (tammikuun 2011 alussa) lumen puutteesta. Rukan 500 latukilometristä on saatu vähäisen lumimäärän vuoksi avattua vasta noin 30 kilometriä. Luonnon lunta siellä on nyt noin 30 cm. Tähän aikaan vuodesta lumipeite on yhtä ohut yleensä vain 1-2 kertaa vuosikymmenessä.
Etelä-Suomi onkin tällä hetkellä maamme lumisin alue. Helsingin Kaisaniemessä melkein saatiin 19.-20.12.2010 rikottua vuodelta 1915 peräisin oleva joulukuun lumensyvyysennätys 70 cm. Kaisaniemessä Ilmatieteen laitos ilmoitti viralliseksi lumensyvyydeksi (SYNOP-havainto klo 06 UTC) 67 cm. Lumikinos oli ilmeisesti ollut tuiskun vuoksi välillä jopa hieman yli ennätyksen, mutta tulosta ei hyväksytty, koska se ei osunut viralliseen havainnointiaikaan. Helsingin Kumpulassa lunta oli samaan aikaan 68 cm, mikä oli koko Suomen suurin lumensyvyys joulukuussa. Joulukuun lopulla tuuli pöllytti Helsingin havaintoasemilla lunta pois mittauspaikoilta ja koko Suomen lumisimmaksi paikaksi tuli Kotka (57 cm).
Suomessa on kuitenkin selvitty kohtuullisen hyvin Etelä-Suomen runsaista lumisateista huolimatta. Esimerkiksi BBC on ihmetellyt suomalaisen "snow how" -osaamisen tehokkuutta. Muualla Euroopassa lentoliikenne ajautui joulukuun loppupuolella monin paikoin kaaokseen poikkeuksellisen runsaiden (meikäläisittäin kuitenkin vähäisten) lumisateiden seurauksena.
Myös Moskovassa lentoliikenne on osittain edelleenkin kaaoksessa jäätävien sateiden seurauksena. Moskovassa sää ei kuitenkaan ole ollut poikkeuksellisen kylmää, vaan monina päivinä lämpötilat ovat olleet jopa epänormaalin leutoja.
Muuallakin maailmassa oudot sääilmiöt herättävät ihmetystä. Australiassa on epänormaaleja tulvia, kun taas USA:n Floridassa on paikoin ollut 15 astetta keskimääräistä kylmempää (Tallahasseessa mitattiin -8 astetta). Sen sijaan Grönlannissa on paikoin yhtä paljon tavanomaista lämpimämpää.
Näihin maailman havaintoihin verrattuna Suomessa onkin turha puhua mistään ekstra-super-hyper-epätavanomaista sääilmiöistä, kuten meteorologi Seija Paasonen asiallisesti huomauttaa, vaikka iltapäivälehtemme tällaista hypetystä ovatkin harrastaneet. Paasosen mukaan meillä normaalista talvimatalapaineesta on tehty supermyrsky.
PS. Kannattaa tutustua myös Ilmastotiedon vuosikatsaukseen.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti