keskiviikko 20. elokuuta 2008

Hyvää Perttulin päivää!

Tällä viikolla (24.8.) vietämme Perttulin (Pertun, Perttelin, Pärttylin) päivää Pyhän Bartolomeuksen muistoksi. Legendan mukaan Intian ja Armenian alueella evankelioinut Pyhä Bartolomeus nyljettiin elävältä.

Perttulia on vanhan kalenterin ja perinteiden mukaan pidetty kesän loppumisajankohtana. "Perttu heittää kolmannen kylmän kiven kaivoon." Elokuun puolivälin jälkeen on oikea aika rukiin kylvöön tulevaa vuotta varten, mutta "Perttuna pivo kiinni". Eli näin myöhään kylvöä ei kannata jättää.

Karjalassa vietettiin ennen vanhaan Perttulin potakkajuhlaa: perunoiden ja nauriiden syöminen aloitettiin. "Mikäli nauttii nauriita ennen Perttulia, tulee rupia ja pahkoja takapuoleen."

Perttulina on myös ennustettu tulevien viikkojen säätä. "Mitä päivä Perttulina, sitä kuukautta eteenpäin." Toisen perimätiedon mukaan kolmantena päivänä Perttulin jälkeen oleva sade tai pouta jatkuu yli kuukauden eteenpäin.

23.8. päättyy mätäkuu. Nimen mätäkuu ajatellaan usein tulevan siitä, että ruoat pilaantuvat helposti ja ihohaavat märkivät heinäkuun lopun ja elokuun alkupuolen helteillä. Tämän on taas ajateltu heijastuvan kaikkeen muuhunkin. "Mätäkuun aikaan alkanut avioliitto katkeaa pian."

Mikael Agricolan kalenterissa kylpeminen ja uiminen olivat mätäkuussa kiellettyjä, koska veteen luultiin syntyvän tuolloin paljon bakteereja ja matoja.

Historioitsijoiden mukaan nimi mätäkuu on kuitenkin pelkkää väärinkäsitystä, käännösvirhe. Jo Kustaa Vilkuna kiinnitti huomiota siihen, että mätäkuusta muualla Euroopassa käytettävä nimi on jo paljon ennen meidän mätäkuun nimeä ollut koirakuu tai koirapäivät. Nimi lienee käännetty meille muotoon mätäkuu, kun eri kielten sanat mätä ja koira muistuttavat toisiaan. Ehkä mätäneminen ei olekaan antanut mätäkuun nimeä, vaan nimi on laittanut mielikuvituksen liikkeelle. "Nomen est omen."

Niin on käynyt myös koirakuun osalta. Ihmiset Keski-Euroopassa alkoivat aikoinaan kuvitella nimen tarkoittavan sitä, että koirat muuttuvat hulluiksi koirakuun aikana. Niinpä väitetään koiria tapetun jopa pyövelin johdolla.

Todellisuudessa nimen koirakuu pohjana on taivaamme kirkkain tähti, vanhalta nimeltään Koira tai Orionin Koira, joka koirakuun alkupäivinä kohoaa taivaanrannalle.

Mätäkuun loppuminen ja Perttulin päivä ovat ennen olleet jonkinlainen tauon paikka. Vähitellen ulkotyökiireet ovat loppuneet. Pimenevinä iltoina on ollut hyvä hetki kääntää aatteet kohti tulevaa. On ollut aikaa pohtia, valita töitä ja tehdä aikatauluja.

Ehkä näin kesän ja syksyn taitekohdassa meidän nykyajan ihmistenkin olisi hyvä hetkeksi pysähtyä miettimään omaa aikabudjettiamme...

"Tee tänään kaikki, mitä voit tänään tehdä." Ehkäpä silloin aika riittää lopulta entistä paremmin lepäämiseenkin?

Ei kommentteja: