Tervetuloa lukemaan ja kommentoimaan ympäristöblogiani. Olen Kouvolan Yhteislyseon ja Kouvolan iltalukion biologian ja maantieteen lehtori. Kerään mielenkiintoisia faktoja biologiasta ja maantieteestä. Keskeisiä aiheita ovat sää, ilmastonmuutos, kestävä kehitys ja ympäristönsuojelu. Medianäkyvyyden ja viestintäpalvelujen asiantuntija Cisionin tekemän listauksen mukaan tämä on Suomen kuudenneksi suosituin ympäristöaiheinen blogi. S-posti muotoa etunimi.sukunimi(at)edukouvola.fi
tiistai 3. tammikuuta 2012
Mittaushistorian maailmanlaajuisesti lämpimin La Niña -vuosi 2011 jatkoi lämpimien vuosien sarjaa
WMO:n mukaan 13 kaikkien aikojen lämpimintä vuotta on havaittu viimeisimmän 15 vuoden aikana alkaen vuodesta 1997. Alustavien tietojen mukaan vuosi 2011 oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian 10. lämpimin. Kyseessä oli kuitenkin kaikkien aikojen lämpimin La Niña -vuosi. Luontaisesti vaihteleva La Niña normaalisti alentaa maapallon keskilämpötiloja. Viime vuonna La Niña oli voimakkain 60 vuoteen ja vaikutti toukokuuhun 2011 asti. Tällä hetkellä La Niña on jälleen voimistumassa, joskaan se ei näytä yhtä voimakkaalta kuin vuosi sitten.
Ilmatieteen laitoksen tiedote 3.1.2012 kertoo Suomen tilanteesta näin: ”Vuosi 2011 oli maan etelä- ja keskiosassa harvinaisen ja maan pohjoisosassa poikkeuksellisen lämmin. Maaliskuusta lähtien eli 10 kuukautta peräkkäin Suomen keskilämpötilat olivat pitkän ajan keskiarvoja korkeampia. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan koko maan keskilämpötila oli 1,9 astetta pitkän ajan keskiarvoa korkeampi. Edellisen kerran yhtä korkea vuoden keskilämpötila oli vuonna 1989. Lämpimämpi vuosi on ollut ainoastaan vuosi 1938. Vuoden keskilämpötila vaihteli etelä- ja lounaisrannikon runsaan +6 asteen ja Pohjois-Lapin vajaan asteen välillä. Suurin poikkeama tavanomaisesta oli Lapissa, jossa vuoden keskilämpötila oli 2 - 3 astetta tavanomaista korkeampi...”
Britanniassa vuosi 2011 oli MetOfficen mukaan kaikkien aikojen toiseksi lämpimin. Lämpimin on ollut vuosi 2006. Yhtä lukuun ottamatta kymmenen lämpimintä vuotta on havaittu vuoden 1997 jälkeen. Toissa vuosi (v. 2010) oli kuitenkin yksi kylmimmistä.
Ylen televisiouutisten 2.1.2012 mukaan Itämeren ja Suomen järvien jääpeite on nyt pienempi kuin kymmeniin vuosiin vuoden vaihteessa. Ilmatieteen laitoksen tilastojen perusteella Itämerellä ei ole ollut näin pientä jääpeitettä samana ajankohtana 80 vuoteen. Suomen ympäristökeskus taas kertoo, ettei Suomen järvissä ole joulun aikaan ollut yhtä vähän jäätä ainakaan sataan vuoteen eli koko sinä aikana, jolloin järjestelmällisiä mittauksia on tehty. Jouluna 2011 vielä yli puolet Suomen pintavesistä oli sulana.
Maailman merien jääpeite oli vuonna 2011 pienempi kuin kertaakaan aiemmin satelliittimitausten aikakaudella vuodesta 1979 alkaen. WMO:n mukaan arktisen merijään tilavuus oli vuonna 2011 kaikkien aikojen alhaisin ja pinta-ala toiseksi pienin. Pienin arktisen merijään pinta-ala saavutettiin vuonna 2007.
Vuosi 2010 oli maailmanlaajuisesti tilastohistorian lämpimin tai toiseksi lämpimin.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
Päivitettyä tietoa maapallon mittaushistorian lämpimimmistä vuosista löytyy uudesta blogipostauksestani
”Päivitetty aineisto kertoo uutta tietoa ilmastonmuutoksesta”.
Lähetä kommentti