NOAA:n mukaan vuosi 2012 oli globaalisti maa-alueilla mittaushistorian seitsemänneksi lämpimin, merialueilla kymmenenneksi lämpimin ja nämä yhdistettynä kymmenenneksi lämpimin. Manner-Yhdysvalloissa vuosi oli koko mittaushistorian lämpimin. Maapallo on lämmennyt 1880-luvulta lähtien tarkasteltuna 0,06 astetta vuosikymmenessä, mutta vuodesta 1970 lämpeneminen on kiihtynyt 0,16 asteeseen vuosikymmenessä.
Sademääriltään vuosi 2012 oli NOAA:n mukaan globaalisti lähellä keskiarvoa, vaikka vaihtelut eri alueilla olivat huomattavia. Kaksi edellistä vuotta (2010 ja 2011) olivat olleet globaalisti mittaushistorian sateisimpia. Vuoden 2012 kolme merkittävintä säätapahtumaa olivat arktisen merijään ennätyksellinen sulaminen, kesän kuivuus (esimerkiksi Yhdysvalloissa, Länsi-Venäjällä ja Unkarissa) ja Sandy-hurrikaani.
Nasan uusimpien tulosten mukaan maapallo on lämmennyt 0,8 astetta vuodesta 1880. Vuosi 2012 oli mittaushistorian yhdeksänneksi lämpimin.
Japanin ilmatieteen laitoksen mukaan 14 mittaushistorian lämpimintä vuotta ovat olleet viimeisimpien 16 vuoden aikana. Vuosi 2012 oli globaalisti maa-alueilla mittaushistorian kuudenneksi lämpimin ja maa- sekä merialueet yhdistettynä kahdeksanneksi lämpimin. Maapallon pinta on lämmennyt noin 0,68 astetta vuosisadassa. Japanin ilmatieteen laitoksen mukaan syynä ovat ihmiskunnan tuottamat kasvihuonekaasut, mutta tämän pitkän aikavälin lämpenemistrendin päällä näkyy luontainen vaihtelu, joka aiheuttaa ajoittain hitaamman lämpenemisen vuosia tai vuosikymmeniä.
HadCRUT4-aineiston mukaiset vuosien lämpötilapoikkeamat (anomaliat) pitkän aikavälin keskiarvoista. Lähde: Climatic Reasearch Unit. |
Myös CRU:n ja Ison-Britannian ilmatieteen laitoksen (MetOffice, Hadley Centre) HadCRUT4-aineiston mukaan vuosi 2012 oli mittaushistorian kymmenenneksi lämpimin.
Lähteet ja lisätietoja:
NOAA: Global analysis - Annual 2012
NASA finds 2012 sustained long-term climate warming trend
NASA: Global temperature anomalies
Japan Meteorological Agency: Global temperature for 2012 ranks 8th on record
AGU: NASA: 2012 was 9th warmest on record. The 9 warmest years have all occurred since 1998.
CRU: Information sheets 1
Lue myös nämä:
Dr. Jeff Masters' WunderBlog: Global warming continues with no slow down
Ilmastotieto: Uusia todisteita ihmisen vaikutuksesta ilmastoon
Jarin blogi: Ennätyskuumat kuukaudet lisääntyneet globaalisti
Jarin blogi: Mittaushistorian lämpimin vuosikymmen kaikissa maanosissa
Jarin blogi: Vetääkö lämpenevä maapallo hetken henkeä?
Jarin blogi: Ovatko ilmastonmuutosta ennustavat ilmastomallit luotettavia?
Jarin blogi: Miksi kesä 2012 oli kylmä?
Jarin blogi: Vuosikatsaus - säävuosi 2012
4 kommenttia:
Juuri Nature-lehdessä julkaistu Harvardin yliopiston tutkijoiden tilastoanalyysi (data löytyy täältä) viimeisimmän 600 vuoden lämpötiloista pohjoisen pallonpuoliskon korkeilla leveysasteilla. Tutkimus perustuu jääkairauksiin, puiden vuosilustoihin ja järvien pohjasedimenttinäytteisiin.
Tulosten mukaan kahden viimeisimmän vuosikymmenen lämpimät kesät ovat olleet ennen kokemattomia viimeisimmän 600 vuoden aikana. Arktisen alueen kesät 2005, 2007, 2010 ja 2011 olivat ainakin 95 prosentin todennäköisyydellä lämpimämpiä kuin aiempien 600 vuoden kesät. Venäjän kesän 2010 helleaalto oli 99 prosentin todennäköisyydellä kuumin ko. alueella 600 vuoteen.
Lämpötilan nousu viimeisimpien sadan vuoden aikana on ollut arktisella alueella 99 prosentin todennäköisyydellä nopeinta koko 600 vuoden tarkastelujaksolla. Lämpötilojen vaihtelu ei näytä olellisesti kasvaneen, mutta lämpeneminen on tasaista.
Vuonna 2012 havaituista sään ääri-ilmiöistä ja niiden yhteydestä ilmastonmuutokseen on nyt julkaistu uutta tietoa.
Katso myös 1.1.2014 julkaistu kirjoitukseni ”Japanin ilmatieteen laitos: Vuosi 2013 mittaushistorian toiseksi lämpimin”.
Eilisiltana 21.1.2014 NOAA ja NASA julkistivat vuoden 2013 lämpötilamittaukset, joiden mukaan viime vuosi oli noin 4. tai noin 7. lämpimin mittaushistoriassa. Katso em. linkistä päivitetty taulukko, jossa on kuuden eri tutkimuslaitoksen tulokset maapallon tilastohistorian 10 lämpimimmästä vuodesta.
Lähetä kommentti