Tervetuloa lukemaan ja kommentoimaan ympäristöblogiani. Olen Kouvolan Yhteislyseon ja Kouvolan iltalukion biologian ja maantieteen lehtori. Kerään mielenkiintoisia faktoja biologiasta ja maantieteestä. Keskeisiä aiheita ovat sää, ilmastonmuutos, kestävä kehitys ja ympäristönsuojelu. Medianäkyvyyden ja viestintäpalvelujen asiantuntija Cisionin tekemän listauksen mukaan tämä on Suomen kuudenneksi suosituin ympäristöaiheinen blogi. S-posti muotoa etunimi.sukunimi(at)edukouvola.fi
tiistai 26. marraskuuta 2013
Älä osta mitään -päivä perjantaina 29.11.2013
Perjantaina 29.11.2013 vietetään kansainvälistä "Älä osta mitään" -teemapäivää, jonka ideana on saada ihmiset edes päivän ajaksi miettimään kulutustottumuksiaan. Olisiko mahdollista olla yksi päivä ostamatta mitään aineellista tuotetta?
Teemapäivä on saanut myös omat nettisivut: http://www.alaosta.fi/. Sivustolta löytyy mielenkiintoista lisämateriaalia, mm. tarkempaa tietoa päivän taustalla olevasta ajatusmaailmasta sekä ideoita aineettomista lahjoista ja ajanvietteestä ilman kulutushysteriaa. Facebook-naamakirjaankin päivä on löytänyt tiensä.
Tänä vuonna Älä osta mitään -päivän erityisteemana on krääsätön joulu. Kuluttajat haastetaan viettämään kulutusvalveutunutta, kohtuullista joulukuuta, ei ainoastaan yhtä krääsätöntä päivää. Tämän tueksi Älä osta mitään -päivän nettisivuille ja Facebook-sivuille avautuu sarjakuvajoulukalenteri.
Älä osta mitään -päivän aattona, torstaina 28.11.2013 vietetään Älä osta kysymättä jotain -teemapäivää ja kannustetaan ihmisiä hankkimaan tietoa ostamistaan tavaroista. Myyjille voi esittää kysymyksiä: "Anteeksi myyjä, osaisitteko kertoa, missä tämä t-paita on valmistettu? Millaiset työolosuhteet työläisillä on tehtaassa? Entä millaisen elämän tämä possu eli? Mikä älypuhelin kuormittaa ympäristöä vähiten?"
Kulutuskriittisyyden teemaan liittyen kävimme katsomassa ympäristöekologian ryhmän kanssa tänä syksynä elokuvateatterissa tilausnäytöksenä Tavarataivas-elokuvan (mm. tämän näytöksen rahoitimme Sään ääri-ilmiöt -kilpailun voittorahoilla) ja viime vuonna Säilöttyjä unelmia -elokuvan. Suosittelen myös netistä löytyvää Isojen poikien ilmastopelissä -pikadokumenttia, muita nettielokuvia ja blogipostaustani "DDT:tä, kylmiä luokkahuoneita, taskulämmintä maitoa ja tv-ohjelmia kuusia tuntia päivässä" linkkeineen.
Suomen Luonnonsuojeluliitto on jo vuodesta 2000 alkaen valinnut yleisöäänestyksellä turhakkeita, joita ilman pärjää mainiosti. Vuoden turhake 2013 julkaistaan joulukuussa ilmestyvässä Suomen Luonto -lehdessä. Aiempina vuosina turhakkeiksi on valittu lehtipuhallin, vaipankätkijä, ulkomainen pullovesi (itsekin olen pulloveden turhuudesta blogannut), hampurilaisaterian kylkiäiset, juotava jugurtti, citymaasturi, kahdet puhelinluettelot, mönkijä, pantiton pullo, ilotulitteet, turkikset, pöntöstä huuhdeltava vessapaperihylsy ja saippua-automaatti.
Turhakelistaa on jokaisen helppo jatkaa itsekin: banaaninkuljetusrasia, hopeoitu samppanjavispilä, hammaslankateline, keitetyn kananmunan kuorenrikkoja, valmis lettutaikina muovipullossa, popcorn-kone jne. Mieluummin elän ja käyn vaikka teatterissa kuin hukun kaikkeen tavaraan ja samalla huonoon omaantuntoon luonnonvarojen kuluttamisesta.
Hauska aiheeseen liittyvä sivusto on myös http://www.mainoskupla.fi/, josta löytyy ns. vastamainoksia. Ne jäljittelevät oikeita mainoksia, mutta niiden sanoma on täysin erilainen. Lisää hykerryttäviä vastamainoksia löytyy Voima-lehden sivulta http://fifi.voima.fi/blogit/Vastamainokset/5. Katso myös ympäristöekologian ryhmämme opiskelijan piirtämä vastamainos. Näiden vastamainosten parissa voi viettää monta todella riemastuttavaa hetkeä! Suosittelen!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
6 kommenttia:
Muotoilusi "saadaan ihmiset ajattelemaan..." antaa olettaa, että itse osaat ajatella muutenkin.
Sinähän voisit näyttää esimerkkiä ja olla ostamatta mitään vaikka kokonaisen vuoden, niin ei tarvistisi surkutella "... edes yhdeksi päiväksi...".
t. Pörri Orava
Kiva, kiitos.
Tässä on kevyen lompakon ruokareseptejä syystä taikka toisesta tilapäiseen tai kestävään vähävaraisuuteen;
http://jarinhotelli.blogspot.com/2013/02/kevyen-lompakon-reseptipankki.html
yst. t. Jari Laurila
Kiitokset Jari-kaimalle ruokavinkeistä. Näyttää olevan perusteellinen listaus lompakkoystävällisistä ja samalla myös ympäristöystävällisistä ruoista, lähinnä lukuun ottamatta riisiä, jonka tuotanto aiheuttaa suuret metaanipäästöt.
Kiitokset kommentista myös Pörrille.
Sanamuoto "saada ihmiset miettimään" liittyi siis Älä osta mitään -päivän sanomaan. Olen yksi ihminen muiden joukossa ja kyllä minuakin pitää välillä havahduttaa miettimään nykyistä kulutusvimmaa.
Väitän eläväni keskimääräistä ekologisemmin. En omista autoa, olen aina pyöräillyt kaikki päivittäiset työmatkat, sain ensimmäisen kännykkäni vasta 2,5 vuotta sitten (sekin käytetty, mustavalkoisella näytöllä), omistan 12 vuotta vanhan kuvaputkitelevision jne.
En kuitenkaan syö pelkästään kasvisruokaa, teen joskus lentomatkoja, omistan uuden tietokoneen yms.
Viime viikonloppuna olin tilaisuudessa, jossa esiintyi Suomen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja, FT Risto Sulkava. Hän kertoi tehneensä täydellisen lentämättömyyslupauksen. Sellaista arvostan suuresti. Nykymaailma todella tarvitsee esimerkin näyttäjiä.
Mielestäni ekologisemman elämän ei tarvitse olla puutteessa elämistä, kylmässä värjöttelyä, kaikista ostoksista luopumista ja täydellistä matkustamisesta pidättäytymistä.
Nykyistä yltäkylläisyydessä pröystäilevää elämäntapaa maailma ei kuitenkaan kestä, varsinkaan kun pian kehittyvien maiden suuret ihmismäärät haluavat elää samalla elintasolla.
Jokainen ihminen pitäisi saada joskus pysähtymään ja miettimään omaa kulutustaan, myös minut ja edes yhdeksi päiväksi! Ovatko kaikki hankkimani tavarat todella tarpeellisia? Olisinko voinut tehdä ekologisempia valintoja? Olisinko voinut jättää jotakin ostamatta? Olisinko tullut vielä toimeen vanhoilla tavaroilla?
Kannattaa katsoa kirjoituksestani linkki, jossa on tarkempaa tietoa Älä osta mitään -päivästä. Ehkä reaktiosi, Pörri, kertoo juuri tuolla ensimmäisessä kohdassa mainitusta asiasta. Vapaudeksi koetaan usein se, että voi ostaa mitä tahansa ja kuluttaa mielin määrin. Kaikki tämän periaatteen arvostelu herättää usein negatiivisen reaktion.
Minun mielestäni kuitenkin vapautta on olla käyttämättä vapautta väärin. Saan ostaa mitä tahansa, mutta minun ei tarvitse tehdä sitä hankkiessani elämääni sisältöä ja laatua. Maailmassa on paljon tärkeämpääkin kuin tavara. Suosittelen Tavarataivas-elokuvan katsomista!
Kannattaa lukea linkistä myös Älä osta mitään -päivän ajatukset lasten joululahjoista, kulutuksen vaikutuksesta työpaikkoihin, luonnonvarojen riittävyydestä, kulutuksen vähentämisen realistisuudesta, talouskasvun vaikutuksista jne. Maailma ei olekaan täysin mustavalkoinen vaan täynnä harmaan sävyjä ja erilaisia näkökulmia.
Kannattaa lukea myös mielenkiintoinen, ajatuksia herättävä ”Kauppatieteilijöiden vastarintaliikkeen” teksti ”Kauppatieteilijöiden vastarintaliike vaatii varoitustarrojen kiinnittämistä kauppakorkeakoulun pääsykoekirjoihin”, joka on julkaistu Toisenlainen maailma -blogissa.
Kannattaa tutustua vastamainoksiin sekä globaalikasvatukseen ja kulttuurihäirintään Eeva Kemppaisen Kuilut umpeen -blogissa ja Flickr-sivulla.
Voiman vastamainosgalleria on muuttanut osoitteeseen http://uusi.voima.fi/blog/author/vastamainokset/.
Lähetä kommentti