Lämpötilan 12 kuukauden liukuva keskiarvo globaalisti (ylempi kuva) ja Euroopassa (alempi kuva) verrattuna ajanjaksoon 1981-2010. Keskiarvoa on siis liu'utettu eteenpäin niin, että joka kuukausi on laskettu keskiarvo uudelleen viimeisimmän 12 kuukauden ajalta. Tiedot perustuvat kuukausikeskiarvoihin tammikuun 1979 alusta elokuun 2016 loppuun (diagrammissa liukuvat keskiarvot laskettuina kullekin kuukaudelle 12 edellisen kuukauden ajalta). Mustat pylväät edustavat kalenterivuosien 1979-2015 keskiarvoja. Alkuperäisdatan lähde ERA-Interim, diagrammin lähde Copernicus Climate Change Service. |
Elokuu 2016 jatkoi globaalisti poikkeuksellisten lämpimien kuukausien sarjaa, joka on nyt kestänyt yli vuoden. Anomalia (lämpötilapoikkeama verrattuna tavanomaiseen ko. kuukauden lämpötilaan) oli huipussaan helmikuussa 2016. Sen jälkeen yksittäisten kuukausien anomaliat laskivat maaliskuusta kesäkuuhun, kunnes heinä- ja elokuussa anomalioissa näkyi jälleen nousua.
Elokuun globaali keskilämpötila oli 0,62 celsiusastetta korkeampi kuin elokuiden 1981-2010 keskiarvo ja 0,17 astetta korkeampi kuin edellisenä ennätyslämpimänä elokuuna vasta vuosi sitten.
Kesäkuuta 2016 lukuun ottamatta jokainen kuukausi lokakuusta 2015 elokuuhun 2016 on ollut anomalialtaan lämpimämpi kuin mittaushistorian siihen asti anomalialtaan lämpimin kuukausi (tammikuu 2007, anomalia 0,54 astetta). Elokuusta 2015 lähtien jokainen kuukausi on ollut koko mittaushistorian lämpimin ko. kuukausi.
Jos katsotaan absoluuttisia lämpötiloja eikä anomalioita, heinäkuu 2016 on koko mittaushistorian tähän mennessä lämpimin yksittäinen kuukausi. Vaikka elokuun anomalia olikin heinäkuuta korkeampi, absoluuttisissa lämpötiloissa elokuu jää mittaushistorian toiseksi lämpimimmäksi kuukaudeksi. Yleensäkin maapallon keskilämpötila on vuoden kiertokulussa korkeimmillaan heinäkuussa.
Euroopassa keskilämpötilat vaihtelevat paljon kuukaudesta toiseen. Selvästi tavanomaista lämpimämpää oli joulukuussa 2015, jonka jälkeen tammikuu oli pääasiassa tavanomaista kylmempi. Helmikuussa oli jälleen selvästi tavanomaista lämpimämpää. Myös maaliskuusta elokuuhun on ollut tavanomaista lämpimämpää, mutta tarkastelujakson loppua kohden poikkeamat eivät enää ole olleet yhtä suuria kuin aiemmin.
Globaalisti vuoden jakso syyskuun 2015 alusta elokuun 2016 loppuun oli koko mittaushistorian tähän mennessä lämpimin kaikista 12 peräkkäisen kuukauden jaksoista (ks. diagrammi), 0,63 astetta yli vertailukauden 1981-2010 keskiarvon. Vuonna 2015 vastaavien 12 kuukauden anomalia oli 0,44 astetta. Lämpimin kalenterivuosi on ollut 2015, jolloin anomalia nousi 0,35 asteeseen.
Vuoteen 2005 asti globaaleissa lämpötiloissa on melko suurta epävarmuutta. Näyttää kuitenkin selvältä, että vuodet 2015 ja 2016 ovat olleet epätavallisen lämpimiä ja että lämpenemistrendi on ollut selkeä 1970-luvun lopulta alkaen. Vuodesta 2001 alkaen lämpötilat ovat olleet jatkuvasti tavanomaista korkeampia.
Euroopan lämpötilat vaihtelevat globaaleja keskilämpötiloja enemmän, mutta toisaalta Euroopan lämpötiloissa on vähemmän epävarmuutta, koska kattava lämpötilamittausverkosto on melko tiheä. Euroopassa 12 kuukauden keskilämpötilat ovat jatkuvasti pysyneet korkeina viimeisimmän kolmen vuoden ajan. Ne eivät kuitenkaan ole yltäneet yhtä korkealle tasolle kuin vuoden 2006 puolivälistä vuoden 2007 puoliväliin.
Lähde
Copernicus Climate Change Service: Average surface air temperatures for August 2016
Lue myös nämä
Heinäkuu koko 137-vuotisen mittaushistorian absoluuttisesti lämpimin kuukausi ja ennätyslämpimien kuukausien putki ennätyspitkä
Nasan tilastojen mukaan heinäkuu oli globaalisti mittaushistorian lämpimin heinäkuu ja ehkä myös kaikista kuukausista lämpimin
Japanin ilmatieteen laitos: Heinäkuu oli globaalisti mittaushistorian lämpimin
Maapallon lämpötilahistoria 1880-2014: Jos olet alle 38-vuotias, et ole elänyt yhtäkään 1900-luvun keskiarvoa viileämpää vuotta
2 kommenttia:
Moi! Vierailen ensimmäistä kertaa blogillasi, joka vaikuttaa kyllä kiintoisalta! :) Jos saisin antaa palautetta, niin toivoisin, että kommenttia kirjoittaessa näkisi itse kommentoitavan tekstin. Kuitenkin, heitän nyt sellaisen kommentin, että tarkoittaako "Yleensäkin maapallon keskilämpötila on vuoden kiertokulussa korkeimmillaan heinäkuussa" nyt sitten, että maapallon pohjoisella puoliskolla on enemmän vaikutusta globaaliin lämpötilaan (eikä pelkästään ihmisten suuren määrän painottumisen pohjoiselle puoliskolle takia)?
Moi!
Kiitos kommentistasi.
Kommenttia kirjoitettaessa näkee kommentoitavan tekstin, kun "Jätä kommentti" -laatikon yläpuolelta klikkaa päälle vaihtoehdon "Näytä alkuperäinen teksti".
Yleensäkin maapallon keskilämpötila on vuoden kiertokulussa korkeimmillaan heinäkuussa, mikä johtuu siitä, että suurin osa maapallon maa-alueesta on pohjoisella pallonpuoliskolla. Maa-alueilla, jotka lämpenevät ja viilenevät vain ohuesta pintaosasta, lämpötilat vaihtelevat voimakkaammin kuin merissä. Siksi pohjoisen pallonpuoliskon kesäaikaan (heinä-elokuussa) globaalit keskilämpötilat ovat aina nelisen astetta korkeampia kuin tammi-helmikuussa.
Jari
Lähetä kommentti