perjantai 18. tammikuuta 2008

Ennätysmustaa

Työkiireet ovat hippusen painaneet päälle. Lisäksi olen ollut päivystäjänä Tvt-spiders -blogissa, joten oma blogi on jäänyt hieman hunningolle. Nyt törmäsin kuitenkin sen verran kiinnostavaan juttuun, että oli pakko pistäytyä kirjoittamassa täälläkin.

Helsingin Sanomien verkkosivuilla julkaistiin tänään artikkeli, jonka mukaan Ilmatieteen laitos toteaa ilmastonmuutoksen olevan syynä mustaan talveen. Kuvakin on aika osuva. Siitä tulee mieleen joskus näkemäni Pulteri-sarjakuva:

"Mistä tietää, että ilmasto on muuttumassa? No kun puttipaikan treeniajat ovat loppuunvarattuja tammikuussa!"

Ajanjakso 1.12.2007-15.1.2008 oli kaikkien aikojen kolmanneksi tai neljänneksi lämpimin koskaan Suomessa mitattu vastaava ajanjakso. Vielä lämpimämpää oli vuosi sitten eli 2006-2007. Lämpimiä ovat olleet myös 1972-1973, 1992-1993, 2000-2001 ja 2004-2005.

Itä-Suomessakin lunta on nyt vain alle 10 cm, kun sitä normaalisti on 20-40 cm enemmän. Muita vähälumisia tammikuun alkupuoliskoja ovat olleet 1973 ja 2007.

Ilmatieteen laitoksen mukaan joulukuut 2006 ja 2007 olivat noin asteen lämpimämpiä kuin mitä ne olisivat olleet ilman ilmastonmuutosta. Lisäksi säätä leudonsivat pitkään jatkuneet lounais- ja länsituulet. Idästä tai pohjoisesta tuleva tuuli olisi tuonut mukanaan viileämpää ilmaa. Tosin ei ole täyttä varmuutta siitä, voiko tämä Suomelle tyypillisten lounais- ja länsituulten entistäkin yleisempi esiintyminen myös olla osaltaan seurausta ilmastonmuutoksesta.

Merkittäviä asia uutisessa on tämä: Ilmatieteen laitos sanoo selvästi, että ilmastonmuutos näkyy jo Suomessa. Poikkeukselliset talvet ovat ainakin osaksi ilmastonmuutoksen seurausta, eivät pelkkää sattumaa ja tilastollista vaihtelua.

Ilmasto ja säätilat ovat vaihdelleet aina. "Ei tämä mitään poikkeuksellista ole. Kyllä minun nuoruudessakin leutoja ja vähälumisia talvia oli." Niin oli, talvella 1972-1973 ja pari muuta kertaa. Nyt niitä kuitenkin on lähes jatkuvasti! Vuodesta 1989 alkaen talvet ovat olleet poikkeuksellisen lämpimiä.

Yhdysvaltain kansallisen ilmastotietokeskuksen (National Climatic Data Center) mukaan vuosi 2007 oli maapallon viidenneksi lämpimin koskaan mitattu vuosi. Jos mukaan otetaan vain maa-alueet, vuosi 2007 oli kaikkien aikojen lämpimin maapallolla ikinä mitattu vuosi! Kymmenen lämpimintä vuotta on ollut vuoden 1995 jälkeen.

Ilmastonmuutos ei kuitenkaan tarkoita pelkkää lämpöä ja luonnollisen vaihtelun häviämistä. Kyllä niitä pakkastalviakin vielä saadaan, joskin entistä harvemmin. Tänä talvenakin todennäköisesti tulee vielä pakkasjakso ja jossakin vaiheessa myös lumikinokset. Ilmastonmuutos itse asiassa juuri lisää säätilan heilahtelua laidasta laitaan.

Äsken sateli räntää. Maa on kuitenkin niin lämmin, ettei maahan jäänyt yhtään valkoista. Ensi viikoksi on luvattu väliaikaisesti hieman pakastuvaa. Onkohan tulossa viikon minitalvi?

Jos aihe kiinnostaa enemmänkin, tsekkaa myös aiemmat bloggaukseni säästä ja ilmastosta.

Mukavata viikonloppua!

Ei kommentteja: