perjantai 15. helmikuuta 2008

Osta pullollinen bakteereita juotavaksi!

Helsingin Sanomissa julkaistiin juuri artikkeli "Hanavesi on pullovettä puhtaampaa". Juttu perustuu Kansanterveyslaitoksen tutkimukseen, jonka mukaan pullotetussa vedessä on jopa sata kertaa ja lähdevesiautomaattien vedessä jopa tuhat (1000!) kertaa niin paljon mikrobeja kuin hanasta saatavassa vesijohtovedessä.

Viime syksynä Aamulehden teettämien tutkimusten mukaan esimerkiksi suomalainen Rainbow ja ranskalainen Evian eivät täyttäneet hanaveden laatukriteerejä, koska niissä oli liikaa bakteereja. Lisäksi tutkimuksessa todettiin, että pullovedestä joutuu maksamaan tuhatkertaisen litrahinnan hanaveteen verrattuna. Hintaero on 100 000 prosenttia!

On ymmärettävää, että pullotettu vesi sisältää mikrobeja. Kun pohjavesi pullotetaan, mukaan tulee aina myös pohjaveden bakteereja. Kun muovipullossa olevaa vettä sitten säilytetään pitkään (jopa kuukausia) huoneenlämmössä, olosuhteet mikrobien lisääntymiselle ovat suorastaan loistavat!

Pullotetun veden bakteeripitoisuudet eivät kuitenkaan ole terveydelle vaarallisia. Silti bakteerit heikentävät veden laatua ja aiheuttavat esimerkiksi limoittumista. Toisaalta hanavedessä näiden mikrobien torjuntaan käytetään haitallista klooria.

Miksi ihmeessä pullovettä pitäisi edes ostaa? Se on kallista, bakteeripitoista, muoviin pakattua ja usein vielä kaukaa kuljetettua.

Suomen Luonnonsuojeluliitto valitsi joskus pulloveden vuoden turhakkeeksi. Valinta on harvinaisen oikeaan osunut!

Ei kommentteja: