sunnuntai 6. huhtikuuta 2008

Koaloiden ja ihmisten mahat kovilla

Tänä viikonloppuna uutisissa on jälleen puhuttu paljon muotiaiheesta eli ilmastonmuutoksesta.

YK:n alainen World Meteorological Organization (WMO) ennustaa vuoden 2008 keskimääräisen lämpötilan viilenevän asteen murto-osalla viime vuosista (syynä luonnollinen La Niña -ilmiö). Silti vuoden 2008 keskilämpötila noussee selvästi yli sadan viimeisimmän vuoden keskiarvon. Ilmastonmuutos ei siis ole pysähtymässä, vaan WMO:n ennusteen mukaan lähimpien viiden vuoden aikana on tulossa jälleen ennätyskuumia vuosia.

Espanjassa ollaan huolestuneita ilmastonmuutoksen pahentamasta vesipulasta. Koko Espanjan vesivarat ovat vähentyneet 20 % kymmenessä vuodessa. Nyt vesivarat ovat enää alle puolet Espanjan vesikapasiteetista. Vettä joudutaan kuljettamaan esimerkiksi laivoilla Ranskasta Espanjaan. Kaikkein pahin vesipula on Kataloniassa, mm. Barcelonan alueella.

Australiastakin on kuulunut lisää ongelmia. Myös koalasta eli pussikarhusta voi tulla ilmastonmuutoksen uhri. Lisääntyvän hiilidioksidin seurauksena eukalyptuksen lehdet voivat muuttua syömäkelvottomiksi. Niiden ravintoarvo laskee ja tanniinimäärä nousee. Lehdet muuttuvat nahkamaisiksi, entistä hitaammin sulaviksi ja ravintoarvoltaan huonommiksi. Koaloiden täytyy syödä lehtiä entistä enemmän, eikä tämäkään välttämättä auta. Myös muutamat muut pussieläimet ja monet hyönteiset ovat riippuvaisia eukalyptuspuun lehdistä.

Australialaiset lääkärit puolestaan varoittavat, että monet sairaudet, esimerkiksi tulehdustaudit, hengityselinten sairaudet, mahataudit ja denguekuume, voivat lisääntyä ilmastonmuutoksen myötä. Luulisin kuitenkin, että tulehdus- ja hengityselinsairauksien lisääntyminen liittyy enemmänkin yleiseen saastumiseen kuin nimenomaan ilmastonmuutokseen. Mahatautien ja denguekuumeen yleistyminen ilmastonmuutoksen myötä on hyvin ymmärrettävää.

Ei kommentteja: