tiistai 23. syyskuuta 2008

Musta tiistai, surullisista surullisin päivä!

Tänään on ns. ylikulutuspäivä. Global Footprint Network ja New Economics Foundation ovat tehneet laskelman, jonka mukaan ihmiskunta on vuoden 2008 alusta laskettuna tänään käyttänyt kaikkia maapallolla vuoden aikana 2008 syntyneitä tai syntyviä luonnonvaroja vastaavan määrän luonnonvaroja. Vuoden loppuun mennessä ihmiset käyttävät jo 140 % maapallolla tänä vuonna syntyvistä luonnonvaroista.

Suomalaisilla on kyseenalainen kunnia olla asukasta kohden eniten luonnonvaroja kuluttavien kansakuntien tilastossa mitalisijalla heti Yhdysvaltojen ja Kanadan jälkeen. Jos kaikki maapallon ihmiset kuluttaisivat luonnonvaroja yhtä paljon kuin yhdysvaltalaiset, tarvittaisiin nykyisen väestömäärän elättämiseen 5,4 maapalloa. Kanadalaisten ja suomalaisten kulutustasolla, maapalloja tarvittaisiin noin 4,2. Global Footprint Networkin sivuilla suomalaistenkin ekologisesta jalanjäljestä löytyy tarkempaa tietoa.

Ensimmäistä kertaa ihmiskunnan luonnonvarojen käyttö ylitti maapallon vuosituotannon ja ilmastonmuutosta aiheuttavan hiilidioksidin päästömäärä hiilidioksidin luonnollisen vuotuisen sitoutumisen 31.12.1986. Sen jälkeen ylikulutuspäivä on joka vuosi tullut vastaan aiemmin ja aiemmin. Hiilidioksidipäästöt maapallolla ovat lisääntyneet 700 prosenttia vuodesta 1961. Näin ainakin, mikäli uskomme Global Footprint Networkin laskelmia.

Todellisuudessa tietenkään nämä laskelmat eivät voi olla kovin tarkkoja. Jotakin suuntaa ne kuitenkin antavat - ja suomalaisille paljon mietittävää!

Me olemme niitä maapallon pahimpia luihuja rosmoja, jotka ovat syöksemässä maapalloa tuhoon! Kylmä, pitkä, harvaanasuttu maa luonnollisesti aiheuttaa paineita luonnonvarojen kulutukseen, mutta kaikkea tällä perusteella ei voi antaa anteeksi. Ei voi olla oikein, että väestömäärään suhteutettuna kulutamme yli neljän maapallon luonnonvarat. On todellakin olemassa huolestuttavampiakin asioita kuin tiedostusvälineissä runsaasti julkisuutta saaneet pörssikurssien lasku ja korkojen nouseminen...

Ei kommentteja: