torstai 4. syyskuuta 2008

Jäätikkö suli, puro sanoi puli puli

Helsingin Sanomien tuoreen uutisen mukaan Pohjois-Kanadan jäätiköt sulavat ennusteita nopeammin.

Vielä keväällä Quebecin yliopiston tutkijat arvioivat, että noin 4000 vuotta vanha Ellesmeren jäätikkö kutistuisi kesän 2008 aikana noin 20 neliökilometriä. Todellinen sulamisvauhti on ollut tänä kesänä yli kymmenkertainen! Noin 23 % tästä 4000 vuotta vanhasta jäätiköstä on sulanut yhtenä kesänä!

Jäätiköiden sulaminen on erityisen huolestuttavaa siksi, että tähän asti vaalea jäätikkö on tehokkaasti heijastanut auringon säteilyä takaisin avaruuteen. Kun jää sulaa, entistä enemmän auringosta tulevaa lämpöä sitoutuu meriin, mikä voimistaa ilmastonmuutosta ehkä ennusteitakin nopeammin.

Onneksi pohjoisilla alueilla on nyt tulossa syksy ja tämän vuodenaikaiskierron seurauksena Ellesmeren jäätikkökin alkaa taas kasvaa. Normaalisti jäätikön laajenemisen olisi pitänyt jo alkaa tässä vaiheessa syksyä, mutta tänä vuonna näin ei ole vielä tapahtunut, vaan jäätiköstä lohkeilee irti uusia isoja lauttoja. Monet aiemmin jään peittämät alueet ovat nyt avomerta.

National Sea and Ice Data Center julkaisee päivittäin kuvia jäätikön laajuudesta. State of the Canadian Cryosphere puolestaan esittää sivuillaan havainnollisia animaatioita jäätiköiden muutoksista.

Ei kommentteja: