keskiviikko 22. lokakuuta 2008

Ilmastonmuutosskeptikot täysin tietämättömiä - maailman pelastaminen vain pökäleen päässä?

Operaatio Maa

Uusimmassa Luonnonsuojelija-lehdessä 5/2008 Ilmatieteen laitoksen johtaja Mikko Alestalo arvioi ilmastonmuutosta:

"Ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta ei ole epäilystäkään."

"Skeptikot ovat yleensä joko täysin maallikkoja tai toisen alan tutkijoita, kuten astronomeja tai geologeja. Heidän perustietonsa ovat useimmiten puutteelliset, eivätkä heidän ilmakehää koskevat väitteensä kestä tieteellistä tarkastelua."

"Jos halutaan välttää yli kahden asteen keskilämpötilan nousu vuosisadan loppuun mennessä, kasvihuonepäästöjä pitää vähentää jopa 60-80 % nykytasosta."

Ilmastonmuutosskeptikkojen väitteiden mukaan ilmakehä ei olekaan lämmennyt muutaman kilometrin korkeudessa niin kuin sen kasvihuoneteorian mukaan olisi pitänyt. Lisäksi lämpimiä ajanjaksoja on ollut maapallon historiassa aina ennenkin, mitä on selitetty auringonpilkkujen määrän vaihtelulla. Alestalo tyrmää nämäkin ilmastoskeptikoiden väitteet:

"Troposfääri lämpenee aivan kuten on laskettukin. Päivittäisen sään ennustamiseen käytetyt säähavainnot eivät vain ole olleet riittävän tarkkoja. Nyt laskentamenetelmät ovat tarkentuneet ja pystyvät havaitsemaan pienetkin trendit."

"Keskiajan lämpöjakso korostui Euroopassa, sen sijaan maapallon keskilämpötilassa muutos näkyi vaimeampana. Auringonpilkkusykli näyttäisi kyllä vaikuttavan lämpötiloihin. Mutta sen vaikutus on hyvin vähäinen, vain 10-15 % ihmistoiminnan aiheuttamasta lämmönnoususta."

Onko yksittäisen ihmisen teoilla sitten mitään merkitystä näin ison ongelman edessä? Alestalon mukaan on:

"Yhden ihmisen esimerkki voi saada muutkin tekemään samoin, ja pienistä puroista voi kasvaa joki. Maapallolla on se yhteisen pihan ongelma: jos yksi roskaa, niin muutkaan eivät viitsi siivota."

"Jonkin tahon on otettava johtajan rooli päästöjen vähentämisessä, ja olkoon se EU. Jos kehittyvät maat ottavat läntisen elintasomallin tavoitteekseen, seuraukset ovat tuhoisat paitsi ilmakehälle, myös muulle luonnolle. Mutta onko meillä moraalista oikeutta kieltää muita pyrkimästä siihen, mitä meillä jo on?"

Tv-kanava Nelonen ja Maailman luonnonsäätiö WWF ovat aloittaneet yhteisen Operaatio Maa -kampanjan ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Tavoitteena on kerätä miljoona euroa eri puolille maapalloa ilmastonmuutosta hidastaviin hankkeisiin. Keräyksestä käytännössä vastaava Nelonen lupaa tilittää tulot lyhentämättöminä WWF:lle.

Lisätietoa Operaatio Maa -hankkeesta löytyy sivuilta http://www.operaatiomaa.fi/ ja http://www.nelonen.fi/operaatiomaa/ .

Kampanjaan liittyy myös televisio-ohjelmia, jotka pyörivät Nelosella tiistaisin alkaen 11. marraskuuta kello 20.00. Ohjelmissa vakava asia ja viihde on yhdistetty. Julkkikset pyörittävät omia projektejaan ilmastonmuutoksen hidastamiseksi (lisätietoa, hupia ja ladattavaa materiaalia hankkeiden nettisivuilla):

69Eyes-yhtyeen Jyrki ja Jussi: Pirates of the Baltic Sea

Duudsonit: Operaatio Pökäle - Maailman pelastaminen on vain pökäleen päässä

Erja Häkkinen ja Matti Syrjä: Ivovon Voima

Periaatteessa suhtaudun erittäin varauksellisesti tärkeän asian ja kaupallisen viihteen yhdistämiseen, mutta ehkä se on nykymaailmassa lähes ainoa keino saada ihmiset kiinnostumaan faktoista?

Ei kommentteja: