Syyskuun Science-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan arktinen alue on nyt lämpimämpi kuin kertaakaan aiemmin tutkitun jakson eli viimeisimmän 2000 vuoden aikana. Tutkimukseen otettiin näytteitä eri aikoina muodostuneesta jäästä, puiden vuosilustoista (vuosirenkaista) ja järvien sedimenteistä (pohjakerroksista).
Tutkimusajanjakson ensimmäiset 1900 vuotta arktinen alue jäähtyi nopeudella 0,2 astetta vuosituhannessa. Viimeisimmän sadan vuoden aikana (siis noin vuodesta 1900 eteenpäin ja erityisen huomattavasti 1950-luvulta alkaen) arktinen alue on kuitenkin lämmennyt noin 1,2 astetta ihmisten tuottamien kasvihuonekaasujen seurauksena, vaikka luonnollisista syistä viilenemisen olisi tutkijoiden mukaan pitänyt jatkua. Koko mittaussarjan lämpimin ajanjakso oli viimeisin kymmenen vuotta (1998-2008).
Ilmastokeskustelussa on puhuttu paljon keskiajan lämpökaudesta noin tuhat vuotta sitten, jolloin viikingit asuttivat Grönlannin ja väitteiden mukaan kasvattivat jopa viinirypäleitä Newfoundlandissa. Tämän Science-lehdessä julkaistun uuden tutkimuksen mukaan arktisella alueella olikin tuhat vuotta sitten lämpimämpää kuin vaikkapa sata vuotta sitten, ei kuitenkaan yhtä lämmintä kuin nyt tai tuhat vuotta aiemmin. Nimitys Grönlanti (Greenland eli vihreä maa) saattaa olla vain uudisasukkaiden houkuttelemiseksi annettu osin harhaanjohtava nimi.
Joka tapauksessa uusi tutkimus todistaa oikeiksi väitteet keskiajan lämpökaudesta. Samalla tuo lämpökausi kuitenkin osoittautuu poikkeukseksi yleisestä viilenemiskehityksestä. Muutenkin ilmastossa on ollut runsaasti lyhytaikaista heilahtelua, joka poikkeaa pitemmän ajan lämpötilatrendistä.
Tervetuloa lukemaan ja kommentoimaan ympäristöblogiani. Olen Kouvolan Yhteislyseon ja Kouvolan iltalukion biologian ja maantieteen lehtori. Kerään mielenkiintoisia faktoja biologiasta ja maantieteestä. Keskeisiä aiheita ovat sää, ilmastonmuutos, kestävä kehitys ja ympäristönsuojelu. Medianäkyvyyden ja viestintäpalvelujen asiantuntija Cisionin tekemän listauksen mukaan tämä on Suomen kuudenneksi suosituin ympäristöaiheinen blogi. S-posti muotoa etunimi.sukunimi(at)edukouvola.fi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti