maanantai 2. marraskuuta 2015

Suomen tilastohistorian marraskuun lämpöennätys tänään


Suomen tilastohistorian marraskuun lämpöennätys on tehty tänään osin föhntuulen vaikutuksesta: Jomalassa (Ahvenanmaalla) mitattiin 13,4 astetta ja Jyväskylässä 13,2 astetta. Edellinen ennätys oli Jomalan 13,0 astetta (12.11.1999).

Isossa-Britanniassa marraskuun lämpöennätykseksi mitattiin eilen 22,4 astetta (Trawsgoed, Länsi-Wales). Edellinen ennätys oli 21,7 astetta (4.11.1946).

Lue myös nämä

Sääennätysten lokakuu Suomessa, Etelä-Afrikassa ja Australiassa

Syyskuu ja vuosi 2015 ennätyslämpimiä lähes kaikilla mittareilla: 136-vuotisen mittaushistorian kymmenestä anomalialtaan lämpimimmästä kuukaudesta peräti kuusi tänä vuonna!

Kouvolassa marraskuun lämpöennätys, koko Suomessa 8 kuukautta tavanomaista lämpimämpää

17 kommenttia:

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Myös Porvoossa mitattu tänään 13,3 astetta, mikä joissakin tiedoissa ilmoitetaan Jomalankin korkeimmaksi lämpötilaksi.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kouvolassa Utin sääasemalla mitattiin tänään +11,8 astetta, mikä taitaa olla ko. sääaseman mittaushistorian marraskuun lämpöennätys. Mikäli kirjanpitoni on ajan tasalla, edellinen ennätys oli +11,6 astetta marraskuulta 2011.

Anonyymi kirjoitti...

Varmaan poikkeuksellisen lämmin Itämerikin mahdollisti osittain uuden marrasennätyksen, poikkeuksellisen lämmin Itämerikin on osoitus siitä, että ilmasto lämpenee :
http://ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanne?p_auth=ag1N4gWI&p_p_id=WebProxyPortlet_WAR_WebProxyPortlet_INSTANCE_1gXJ&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-4&p_p_col_count=2&_WebProxyPortlet_WAR_WebProxyPortlet_INSTANCE_1gXJ_edu.wisc.my.webproxy.URL=http%3A%2F%2Fcdn.fmi.fi%2Flegacy-fmi-fi-content%2Fproducts%2Fice-condition-maps%2Findex.php%3Fmode%3D3%26lang%3Dfi

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kiitos kommentistasi. Marraskuun Suomen lämpöennätykseen ei tietenkään vaikuttanut föhnilmiö yksinään. Lämpimällä merivedelläkin lienee ollut osuutta asiaan. Helsingin Sanomien artikkelissa todetaan näin: ” ’Päivälämpötilat, joita tänään mitattiin, koko Länsi-Suomessa ovat siinä 11 asteen tienoilla, monin paikoin ylikin. Tähän vuodenaikaan nähden aletaan olla jo poikkeuksellisen rajamailla’, Jokinen sanoo. - - Lämmintä on nyt myös merivesi. Ilmatieteenlaitoksen mukaan Suomea ympäröivillä merialueilla pintavesi on tällä hetkellä 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpää.”

Tässä vielä toimiva linkki Ilmatieteen laitoksen tiedotteeseen meriveden lämpötiloista.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Tänään Helsingissä on mitattu jo ennen keskipäivää 14,1 astetta. Tämä on siis toistaiseksi Suomen mittaushistorian uusi marraskuun lämpöennätys. Lukema kuitenkin saattaa vielä kohota tänään iltapäivällä. Olemme siis saaneet kiistatta uuden ennätyksen. Enää ei voi jossitella silläkään, että vuonna 1999 Maarianhaminassa mitattu marraskuun lämpötila 14,1 astetta on hylätty epäilyttävänä.

Lähteet:

Twitter: Matti Huutonen

Yle Uutiset

MTV Uutiset

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Lämpöä on riittänyt vielä marraskuussa muuallakin. Monilla Ruotsin mittausasemilla tehtiin 2.11.2015 Ruotsin ilmatieteen laitoksen mukaan uusia koko mittaushistorian marraskuun lämpöennätyksiä jopa 1-2 asteen marginaalilla verrattuna vanhoihin ennätyksiin. Joukossa oli sääasemia, joiden mittaussarjat yltävät 100-150 vuoden päähän menneisyyteen. Korkein lämpötila 17,6 astetta raportoitiin Hudiksvallissa Hälsinglandissa. Aiempi Pohjois-Ruotsin marraskuun lämpöennätys oli saman mittauspisteen 16,0 astetta (1.11.2011). Vain kerran aiemmin koko Ruotsin mittaushistoriassa lämpötila on ylittänyt 17 astetta marraskuussa. Tämä tapahtui 1.-2.11.1968, kun Etelä-Ruotsissa Skånen alueella kirjattiin lukemaksi 18,4 astetta.

Irlannissa lämpötila ylitti 1.11.2015 ensimmäistä kertaa mittaushistoriassa marraskuussa 20 asteen rajassa, kun virallinen lämpömittaus näytti 20,1 astetta. Paikoin lämpötilat kohosivat yli 10 astetta ajankohtaan nähden tavanomaista korkeammiksi. Jossakin päin Irlantia lämpötila on voinut olla korkeampikin kuin 20,1 astetta, mutta tämä tiedetään vasta kuukauden lopussa, kun pienten mittauspisteiden tiedot kerätään yhteen. Kerran aiemmin (4.11.1946) marraskuussa on päästy tasan 20 asteeseen.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Ilmatieteen laitos muistuttaa, että (mahdolliset) lämpöennätykset vahvistetaan vasta myöhemmin tarkasti säädeltyjen tiettyjen kriteerien mukaisesti. Suomen koko mittaushistorian kaikkien kuukausien lämpöennätyksen (37,2 astetta) vahvistamista jouduttiin odottamaan jokunen kuukausi.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Trooppinen sykloni Chapala rantautui aamuyöllä Jemeniin 1. luokan hirmumyrskynä, mutta se toki vaimenee nopeasti maalle edetessään. Erittäin historiallista on kuitenkin se, että Chapala on Jemenin koko havaintohistorian ensimmäinen varsinainen trooppinen sykloni (kansainvälisissä uutisissa käytetty nimeä hurrikaani, vaikkei kyseessä ole varsinainen hurrikaanien esiintymisalue). Pienempiä myrskyjä siellä on toki ollut ennenkin. Pahimpien ennusteiden mukaan Chapala tuo Jemeniin kahdessa vuorokaudessa yhtä paljon sadetta kuin siellä normaalisti sataa kymmenessä vuodessa!

Vasta lokakuun lopulla näimme uutisista tiettävästi havaintohistorian voimakkaimman läntisellä pallonpuoliskolla syntyneen trooppisen hirmumyrskyn nimeltään Patricia, joka iskeytyi Meksikon länsirannikolle. Elämme siis säähistoriassa todella mielenkiintoisia aikoja, mihin osaltaan vaikuttaa meneillään ole voimakas El Niño -ilmiö.

Lähteet ja lisätietoja:

Cyclone Chapala in the Arabian Sea Likely to Be Rare, Destructive Landfall in Yemen

Cyclone Chapala will dump 10 years' worth of rain on Yemen in just 2 days

Chapala Look to Be First Hurricane on Record to Hit Yemen

Patricia – miten syntyy maailman voimakkain hurrikaani?

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Uusi Suomen mittaushistorian todennäköinen marraskuun lämpöennätys 14,3 astetta tehty meteorologi Matti Huutosen mukaan hetki sitten Kemiössä. Virallinen ennätys tosin vaatii vielä vahvistamisen.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Myös Saksassa Forecan mukaan koko mittaushistorian valtiokohtaiset marraskuun lämpöennätykset rikottu eilen ja jälleen tänään. Nyt Saksan marraskuun ennätys on Garmisch-Partenkirchenin +22,7 astetta.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kouvolassakin tehtiin 3.11.2015 sääasemakohtaiset koko mittaushistorian marraskuiset lämpöennätykset: Anjalassa 13,1 astetta ja Utissa 12,3 astetta. Anjalan lukema siis ylitti myös tähän viikkoon asti voimassa olleen koko Suomen mittaushistorian marraskuun lämpöennätyksen. (Lähde: Kouvolan Sanomat 4.11.2015 s. 7)

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Viimeisimmän vuorokauden aikana koko mittaushistorian marraskuun lämpöennätyksiä ainakin Alankomaissa ja Belgiassa (mm. mittaushistorian lämpimin marraskuun yö).

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Alankomaiden marraskuun lämpöennätykset jatkuvat. Tänään 115-vuotisen mittaushistorian myöhäisin 18 celsiusasteen lukema.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Paikoin marraskuu on alkanut myös Kanadassa ja Yhdysvalloissa hyvin lämpimänä. Esimerkiksi Floridan Tallahasseessa marraskuun kuuden ensimmäisen päivän lämpötilojen keskiarvo oli peräti 3,7 celsiusastetta (6,6 fahrenheitastetta) lämpimämpi kuin toiseksi lämpimin marraskuun alku vuodesta 1892 alkavan mittaushistorian aikana. Floridan lämpöaallosta voi lukea tarkemmin tästä linkistä.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Eilen 7.11.2015 Alankomaiden pääsääasemalla vuorokauden keskilämpötila oli 16,4 astetta, mikä on uusi koko mittaushistorian marraskuun ennätys (edellinen ennätys 15,9 astetta vuodelta 2009). Päivän korkein lämpötila 18,5 astetta oli myös päiväkohtainen sääaseman ennätys, ei kuitenkaan koko marraskuun ennätys (ennätys 18,7 astetta 3.11.2005).

Myös New Yorkissa tehtiin eilen lämpöennätyksiä.

Tänään Kouvolan Sanomissa oli hyvä artikkeli Suomen lämpöennätyksistä: ”Suomessa on 2000-luvulla tehty vain lämpöennätyksiä, muttei yhtään kylmyysennätystä. Ilmastotutkimuksen professori Ari Laaksonen Ilmatieteen laitokselta pitää ilmiötä vahvana merkkinä ilmastonmuutoksesta. Ilmaston lämpeneminen johtuu nimenomaan talvien lämpenemisestä. Ilmiö jatkuu, vaikka joukkoon mahtuu myös poikkeuksia, kuten kylmiä talvia. - - 1800-luvun puolivälistä lähtien Suomen ilmasto on lämmennyt kahdella asteella, ja joulukuiden lämpötila lähes viidellä asteella. Keskikesät ovat lämmenneet vain vähän. Mielikuva marraskuusta saattaa siis muuttua.”

Em. artikkelin mukaan Utin lentosääaseman ennätykset ovat seuraavat:
-Kylmin lukema -37,3 astetta 9.1.1987
-Lämpimin lukema +34,1 astetta 28.7.2010
-Kylmin marraskuun lukema -22,3 astetta 28.11.1985
-Lämpimin marraskuun lukema +11,7 astetta 3.11.2015
(Utin Lentoportintien mittauspisteessä +12,3 astetta 3.11.2015)

Anjalan sääaseman ennätykset ovat nämä:
-Kylmin lukema -37,2 astetta 11.2.1956
-Lämpimin lukema +33,5 astetta 28.7.2010
-Kylmin marraskuun lukema -25,9 astetta 26.11.1955
-Lämpimin marraskuun lukema +13,1 astetta 3.11.2015

Ilmastodenialistit ihmettelevät joskus, miksi puhutaan vain lämpöennätyksistä muttei kylmyydestä (”olihan kesäkuukin vuonna 2015 kylmä”). Yksittäiset lämpöennätykset eivät tietenkään kerro mistään ilmastonmuutoksesta, mutta niiden toistuva ilmeneminen on osoitus ilmaston lämpenemisestä. Mielelläni kertoisin kyllä myös kylmyysennätyksistä, mutta eipä niitä juurikaan ole (kesäkuussakaan ei ollut ennätyskylmää, kesäkuu oli Suomen länsiosissa harvinaisen, mutta ei poikkeuksellisen viileä): ”Suomessa on 2000-luvulla tehty vain lämpöennätyksiä, muttei yhtään kylmyysennätystä.”

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Ranskassa on viimeisimmän viikon ajan vietetty intiaanikesää. Jo pyhäinpäivän viikonloppu oli viime vuoden tapaan selvästi tavanomaista lämpimämpi. Lämpö on jatkunut myös tänä viikonloppuna. Esimerkiksi Bordeaux'ssa mitattiin uudeksi marraskuun lämpöennätykseksi 25,7 astetta. Edellinen ennätys oli 25,1 astetta marraskuulta 1925.

Lähteet ja lisätietoja:

En Lorraine, record de chaleur pour un mois de novembre selon Météo France

Été indien : des records de chaleur battus dans le Sud-Ouest ce week-end

Weather Europa

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Suomen uusi marraskuun lämpöennätys on nyt +14,7 astetta.