torstai 24. syyskuuta 2009

Google Earth, YouTube ja Blog Action Day kampanjoivat ilmastonmuutoksen estämiseksi


Tällä viikolla vietetään kansainvälistä ilmastoviikkoa. Lisää kampanjointia on tulossa 15. lokakuuta kansainvälisenä Blog Action Day -blogiteemapäivänä.

Bloggaajat yhdistävät voimansa vuosittain 15. lokakuuta jonkin tärkeän teeman tiimoilta. Tänä vuonna teemana on ilmastonmuutos. Kaikki bloggaajat kirjoittavat ilmastonmuutoksesta omalla, omaan blogiinsa sopivalla tyylillä. Tavoite on ylevä: saada ihmiset pyrkimään keskustelemalla kohti parempaa tulevaisuutta. Ideana on siis julkaista 15. lokakuuta 2009 omassa blogissa ilmastonmuutokseen liittyvä kirjoitus. Haastan kaikki Suomen bloggaajat mukaan!

Lisätietoja saa sivulta http://www.blogactionday.org/, jossa voi myös ilmoittaa oman bloginsa mukaan tähän tapahtumaan. Myös koulumme ympäristöekologian ryhmä osallistuu blogiteemapäivän viettoon.

Ilmastonmuutos on aiheena erittäin ajankohtainen nyt myös siksi, että joulukuussa (7.-18.12.2009) 192 maata kokoontuu suureen YK:n järjestämään Kööpenhaminan ilmastokonferenssiin. Toivottavasti Copenhagen on todellinen Hopenhagen!

Ilmastokonferenssiin ja yleensäkin ilmastonmuutokseen liittyviä projekteja on koottu Unite for Climate -sivustoon. Mielenkiintoista materiaalia löytyy esimerkiksi Seal the Deal 2009 -projektin sivuilta. Siellä on esimerkiksi vetoomusvideo, jolla on mukana myös Malediivien presidentti. Hän on aiemminkin esiintynyt ilmastonmuutosasioiden yhteydessä näyttävästi, mistä olen kirjoittanut blogissaninikin aiemmissa postauksissani.

Lisää videoita ilmastonmuutoksesta löytyy vasta avatulta YouTuben ilmastonmuutossivulta. Esimerkiksi Blog Action Day -teemapäivällä on oma videonsa.

Tällä viikolla myös Google julkaisi mielenkiintoisen tiedon. Google Earthissa on nyt nähtävillä erityinen Google Earthin ilmastonmuutososio, jossa voi tarkastella esimerkiksi kansainvälisen ilmastopaneelin (IPCC) esittämiä tietoja. Asiasta kerrotaan tarkemmin Googlen virallisessa blogissa.

6 kommenttia:

Pysti kirjoitti...

Ihan naseva artikkeli.
Tulee vaan väkisin mieleen, että eikö bloggaajaan paras ilmastoteko olisi olla bloggaamatta? Siellä jossain palvelimet käyvät kuumana isoissa datakeskuksissa ja jäähdytimet hurisevat. Ei niin että itse lopettaisin kun vasta aloitin, mutta Google ja Youtube ovat melkein kuin öljysheikit puhumassa uusiutuvan energian käytöstä.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Hei Pysti,

Kiitos kommentistasi, joka on todella tärkeä ja ajatuksia herättävä. Olenpa tuota itsekin usein pohtinut.

Käytön aikana kotitietokone kuluttaa 1 kWh:n noin 6 tunnissa, kannettava tietokone noin 40 tunnissa ja laajakaistamodeemi noin 125 tunnissa. Kannattaisi siis suosia läppäriä, eikä tavallista tietokonetta!

Kaikkiaan maapallon IT-alan arvioidaan tuottavan noin kaksi prosenttia globaaleista hiilidioksidipäästöistä, likimain saman verran kuin lentoliikenteen.

Googlen arvioidaan omistavan noin miljoona palvelinta, joita lienee Yhdysvalloissa, Euroopassa, Japanissa ja Kiinassa (Google itse ei paljasta näitä tietoja). Palvelinkeskuksissa syntyy paljon lämpöä. Niinpä palvelimien jäähdyttämiseen kuluukin usein enemmän energiaa kuin itse koneiden toimintaan.

Toisaalta palvelimet jyskyttävät Googlen serverikeskuksista yötä päivää, vaikka et sitä omaa Google-hakuasi tekisikään tai blogiasi kirjoittaisikaan. Kun haun tekemättä jättäminen vähentää hakujen kokonaismäärää, laskennallinen hiilidioksidipäästöjen määrä yhtä hakua kohden kasvaa entisestään, ellei palvelinten määrää vähennetä. Niinpä voi ajatella, ettei omalla Google-haulla tai blogin kirjoittamisella ole sittenkään mitään merkitystä. Toisaalta mitä enemmän hakuja tehdään ja blogeja kirjoitetaan tai luetaan, sitä enemmän myös palvelinten määrää lisätään. Näin ajatellen se omakin nettitoiminta on merkityksellinen, tosin pieni pisara valtameressä.

Google ilmoittaa kyllä pyrkivänsä uusiutuvan energian käyttöön. Lisäksi tulevaisuudessa palvelinkontteja aiotaan sijoittaa konttilaivoihin merelle. Näin merestä olisi mahdollista saada kylmää jäähdytysvettä, mikä vähentäisi energiankäyttöä. Lisäksi merellä sähköä voisi tuottaa aaltoenergialla, tuuliturbiineilla ja vuorovesivoimalla. Taloudellista etua toisi myös se, ettei tarvitsisi ostaa tai vuokrata tonttia eikä maksaa kiinteistöveroja.

Mielestäni netin käyttöä ei kannata käydä kokonaan boikotoimaan. Sähköinen toimintahan voi myös säästää energiaa, jos se välttää tarvetta vaikkapa ajaa autolla ostamaan paperille painettu lehti. Tosin mikäli sähköisen lehtiartikkelin lukemiseksi pitää tietokonetta auki kovin pitkään, paperille painettu lehti onkin ekologisempi valinta.

Tietokonetta ja näyttöä ei vaan kannata pitää turhaan päällä. Näytönsäästäjäkään ei taida energiaa säästää. Siis turhaan auki olevat laitteet kiinni. Eikä sinne nettiin kannata koko päiväksi uppoutua.

Moni muu toiminta tai harrastus kuluttaisi luonnonvaroja ja tuottaisi kasvihuonekaasupäästöjä paljon enemmän. Silti olisi varmasti joskus hyvä järjestää kampanja, jossa järkevään netin ja yleensäkin tietokoneen käyttöön kiinnitettäisiin huomiota. Miltä kuullostaisi vaikkapa päivän tai viikonlopun mittainen "tietokoneenkäyttölakko"?

Pysti kirjoitti...

Olen samaa mieltä, että netin käyttöä ei kannata lähteä boikotoimaan ilmastonmuutoksen takia.

Bloggaaminen vaikkapa paperilla ei myöskään muuttaisi tilannetta radikaalisti. Tutkimusten mukaan energiankulutus lukiessa paperi- tai nettilehteä on suurinpiirtein samaa luokkaa.

Kannatan ideaasi pitää päivän tai viikonlopun kestävää tietokoneen käyttölakkoa. Liian pitkä koneen ääressä notkuminen on joka tapauksessa pahasta.

Pienillä teoilla voimme vaikuttaa välittömästi.

- Kaikkien ladattavien laitteiden laturit irti seinästä kun niitä ei käytetä. Toivottavasti myös laturien valmistajat petraavat jatkossa.

- Kaikkien nk. valmiustilassa olevien laitteiden sähköjohto irti seinästä. Valtaosa televisioista, digibokseista yms. kuuluvat tähän luokkaan. Virtakytkimellä varustettu jatkojohto on todella näppärä.

Se, mitä Googlen tapaiset energiasyöpöt tekevät on toinen juttu. Hienoa, että edes pyrkivät parempaan ja kertovat siitä.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kiitokset sinulle, Pysti, jälleen hyvistä ajatuksista ja loistavista ideoista.

Virtakytkimellä varustettu jatkojohto on todellakin näppärä idea. Näin saa yhdellä kytkimellä samanaikaisesti katkaistua sähköä kuluttavan valmiustilan useista laitteista. Harmi vaan, että useissa virtakytkimellisissä jatkojohdoissa palaa aivan turhaan jatkuvasti valo virtakytkimessä. Eli siinäkin terveisiä tuotekehittelijöille ja tsekattava asia kuluttajille jatkojohtoa ostettaessa.

Toivottelen mukavaa viikonloppua ja kullankeltaisia ruskapäiviä!

Pysti kirjoitti...

Jari, kiitokset mielenkiintoisesta keskustelusta.

Vielä läppäreistä. On totta, että niiden virrankulutus on huomattavasti pienempi kuin pöytäkoneen. Vertailua voi tehdä vaikka täällä: http://www.eu-energystar.org/fi/fi_008p.shtml.

Monasti vain näkee, että kannettava on laturissa vaikka akku olisi täynnä tai kone lepotilassa ("stand by"). Myönnän syyllistyväni tähän usein itsekin. Se vaan on helpompaa. Tämä vain lisää kannettavan energiakulutusta sekä lyhentää akun käyttöikää.

Otin tämän esiin, koska erilaiset lepotilassa olevat sähkölaitteet ovat salakavalia virtasyöppöjä. Näistä taulu-tv, digiboksi, ja videosoitin löytyy useimmista kodeista.

Meni hieman "vihreäksi" tämä aihe. Toisaalta ehkä hyvä niin.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Samoin kiitokset myös sinulle hyvistä näkemyksistäsi.

Mukavaa sunnuntain jatkoa!