perjantai 11. maaliskuuta 2011

VIDEO: Japanissa 8,9 Richterin maanjäristys ja tsunami

Japanissa on tänään ollut 8,9 richterin maanjäristys ja sitä seurannut tsunami. Oheisessa CNN:n videossa autot kulkeutuvat tsunamiaallon mukana. Guardian-lehden välittämässä videossa samoin käy jopa taloille Sendain kaupungissa. Lisää videoita voi katsoa täältä ja täältä sekä täältä. Maanjäristys sai aikaan kaaosta supermarketissa, ja tsunami syöksyi myös Sendain lentokentälle. Olen koonnut videolinkkejä tapahtumista myös Delicious-kokoelmaani.

Helsingin yliopiston Seismologian instituutin mukaan magnitudiltaan 8,9 richterin järistys tapahtui merellä Honshun saaren itäpuolella, Sanriku Okin alueella, 370 km Tokiosta kello 7.46 Suomen aikaa. Järistyskeskus oli 24 kilometrin syvyydellä. Seismogrammikuvia voi katsoa täältä.

Japanin meteorologinen keskus ilmoitti voimakkuudeltaan 7,9-8,8 olevasta järistyksestä 10-20 kilometrin syvyydellä.

Järistys aiheutti 3-10 metriä korkean tsunamiaallon, joka voi aiheuttaa vaaraa koko Tyynenmeren alueella.

Japanissa maanjäristykset ovat yleisiä, koska Japani sijaitsee litosfäärilaattojen saumakohdassa, jossa Tyynenmeren laatta painuu Euraasian laatan alle.

Lisää uutispäivityksiä ja videoita Japanin tämän päivän tilanteesta voi katsoa täältä.

Laajasti yleiseen tietouteen tsunamit tulivat ns. tapaninpäivän tsunamin 26.12.2004 seurauksena. Sen käynnisti Sumatralla tapahtunut, pisin koskaan havaittu maanjäristys (magnitudi 9,0-9,1), joka kesti noin 10 minuuttia (aiempi ennätys 4-5 minuuttia Alaskasta vuodelta 1964). Sumatran järistyksen seurauksena meren pohjaan tuli pisin koskaan havaittu repeämä (1290 km).

Sumatran kohdalla Intian litosfäärilaatta ("mannerlaatta") työntyy Burman laatan alle 15 asteen kulmassa kuutisen senttiä vuodessa. Ennen suurta järistystä laatat olivat olleet pitkään lukkiutuneina noin sadan kilometrin matkalta. Tapaninpäivänä Burman laatta kohosi lännen suuntaan noin 3-5 metriä ja siirtyi vaakasuunnassa parikymmentä kilometriä noin 1300 kilometrin matkalta. Länteen lähti liikkeelle ensin tsunamiaalto ja sitten vedenpinnan painanne, itään taas ensin painanne ja sitten aalto. Sumatralla aallonkorkeus oli 10-15 metriä, Thaimaan länsirannikolla 3-5 metriä.

Magnitudiltaan voimakkain (9,5) maanjäristys on ollut Chilessä vuonna 1960. Tarkkaa tietoa suurista maanjäristyksistä löytyy U.S. Geological Surveyn nettisivuilta.

Suurimmat (eniten kuolonuhreja aiheuttaneet) maanjäristykset:

1. Vuonna 1556 Kiinassa 830 000 kuollutta

2. Vuonna 1976 Kiinassa jopa 700 000 kuollutta (virallinen tieto 255 000)

3. Vuonna 1138 Syyriassa 230 000 kuollutta

4. Vuonna 2004 Sumatralla jopa yli 250 000 kuollutta (vahvistettu tieto 227 898)

5. Vuonna 2010 Haitilla 222 570 kuollutta

Kuolonuhrien lukumäärissä ovat mukana myös mahdollisen tsunamin kaukana itse maanjäristyksestä aiheuttamat kuolemat. Joidenkin tietojen mukaan vuonna 1202 Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa olisi kuollut maanjäristyksen seurauksena kaikkiaan noin miljoona ihmistä.

Suuret maanjäristykset voivat myös muuttaa maapallon akselikulmaa ja nopeuttaa tai hidastaa maapallon pyörimistä. Chilen maanjäristys 27.2.2010 (magnitudi 8,8) muutti maapallon massa-akselia (tämä on noin 10 metriä eri kohdassa kuin maapallon pohjois-eteläsuuntainen pyörähdysakseli) NASA:n arvioiden mukaan noin 8 cm, nopeutti maapallon pyörimistä ja lyhensi vuorokautta 1,26 mikrosekuntia eli sekunnin miljoonasosaa.

8 kommenttia:

Aarne Hagman kirjoitti...

Moi!
Hyvää (jos tämä nyt on sopiva sanavalinta tässä yhteydessä) materiaalia etenkin hasardikurssille.
Saako cnn:n videoita upottaa blogiin sitten, jos/kun sinne kirjautuu?

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Yksittäisten CNN-videoiden jakamista varten ei välttämättä tarvitse kirjautua. Kun videota katselee, oikeasta yläkulmasta voi valita Share ja sitten alareunasta Embed > Copy Embed. Vaihtoehtoisesti vastaavat valinnat voi tehdä videon katselun jälkeen.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

CNN:n uutisen mukaan Japanin maanjäristys 11.3.2011 liikautti Japanin saarta 2,4 metriä ja muutti maapallon akselia 10 cm. Maapallo on nyt kymmenen senttiä enemmän kallellaan kuin aiemmin.

Eilistä järistystä on seurannut 24 tunnin kuluessa 160 jälkijäristystä, joista 141 on ollut magnitudiltaan vähintään 5,0. Eilistä järistystä sanotaan satoja kertoja niin voimakkaaksi kuin Haitin järistys vuonna 2010.

Perusteellinen yhteenveto ja karttoja Japanin järistyksestä sekä tsunamista löytyy USGS:n sivulta.

Aarne Hagman kirjoitti...

Moi!
Silläpä kysyinkin, kun jostain syystä cnn-videon embed ei näy minun selaimessani.
Laajan ydinturman mahdollisuus näyttää tosi huolestuttavalta.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Koodin julkaisu täällä blogikommentissa ei näytä onnistuvan (yritin äsken). Laitoin tuon blogipostauksessani olevan videon koodin Moodle-sivulleni aivan alalaitaan. Sen voi käydä noutamassa sieltä. Kun Moodle kysyy käyttäjätunnusta ja salasanaa, voi valita ”Kirjaudu vieraana”. Näin sinne pääsee ilman tunnuksia. Nyt pitänee lähteä lauantaisaunaan...

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kouvolan Sanomien 13.3.2011 julkaisemassa uutisessa haastateltu seismologi Matti Tarvainen Helsingin yliopiston Seismologian instituutista ei usko Japanin pääsaaren siirtyneen maanjäristyksen vuoksi 2,4 metrillä (geologi Kenneth Hudnutin laskelma, USGS eli USA:n geologinen tutkimuskeskus). Tarvaisen mukaan on kuitenkin mahdollista, että lähellä siirrosaluetta ollut GPS-paikannusasema on voinut siirtyä 2,4 metriä. Tuollaisessa yksittäisessä kohdassa maanpinta voi liikkua paljonkin.

Tarvainen vahvistaa tiedon maapallon pyörimisakselin siirtymisestä 5-6 cm, ehkä enemmänkin (NASA:n mukaan 17 cm), koska suuri määrä massaa vaihtoi paikkaa maapallolla. Tämän seurauksena myös maapallon pyörimisnopeus kasvoi ja vuorokauden pituus lyheni joitakin mikrosekunteja. Muutoksia lienee tapahtunut myös maapallon magneettikentässä.

NASA:n mukaan Japanin järistys lyhensi vuorokauden pituutta 1,8 mikrosekuntia (sekunnin miljoonasosaa). Lisäksi jälkijäristykset aiheuttavat pienen lisävaikutuksen. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Chilen järistyksen (v. 2010) vaikutus vuorokauden lyhentymiseen oli 1,26 mikrosekuntia ja Sumatran järistyksen (tapaninpäivänä 2004) 6,8 mikrosekuntia. Lisäksi on huomattava, että vuorokauden pituus vaihtelee normaalistikin vuoden mittaan noin yhdellä millisekunnilla (1000 mikrosekunnilla) sen mukaan, missä massa maapallolla sijaitsee. Vuosittaista vaihtelua aiheuttaa mm. jetstream-suihkuvirtauksen vaihtelu.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

BBC:n tuoreen uutisen mukaan maapallon akselikulma muuttui 16,5 cm, vuorokausi lyheni 1,8 sekunnin miljoonasosaa ja Japani siityi jopa neljä metriä perjantain 11.3.2011 maanjäristyksen seurauksena. Väitteen Japanin siirtymisestä sanotaan perustuvan 1200 GPS-paikannusaseman tietoihin, ei yksittäiseen mittaukseen.

Periaatteessa maapallon akselikulman muutos vaikuttaa vuodenaikoihin. Mitä suurempi akselikulma on, sitä suurempi on vuodenaikojen ero (talvet kylmempiä, kesät lämpimämpiä). Näin pieni akselikulman muutos, joka nyt ilmeisesti on tapahtunut, ei kuitenkaan vaikuta käytännössä yhtään mitenkään.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Tässä kartta radioaktiivisen pilven leviämisestä. Terveysvaikutukset ainakin Japanin ulkopuolella jäänevät erittäin pieniksi.

Katso myös päivitetyt kirjoitukseni Japanin maanjäristyksestä:

Superkuu, Japanin maanjäristys ja superhölynpöly

Paljonko maapallon akselikulma muuttui ja Japani siirtyi järistyksen seurauksena?