tiistai 15. maaliskuuta 2011

Paljonko maapallon akselikulma muuttui ja Japani siirtyi järistyksen seurauksena?


CNN-uutiskanavan koostevideo Japanin maanjäristyksestä ja tsunamista.


CNN:n välittämä video maanjäristyksen ja tsunamin alkuhetkistä. Japanilaisen NHK-televisiokanavan toimittaja on juuri lopettelemassa kalastajien haastattelua, kun katastrofi iskee. Esimerkiksi tie repeää melkein jalkojen alla. Ilmeisesti samaa videokuvaa muuten näytettiin eilen Suomen TV1:n uutisissa, kun puhuttiin Japanin jälkijäristyksistä.

BBC:n tuoreen uutisen mukaan maapallon akselikulma muuttui (maapallon pyörimisakseli siirtyi) 16,5 cm, vuorokausi lyheni 1,8 sekunnin miljoonasosaa ja Japani liikahti hetkellisesti jopa neljä metriä perjantain 11.3.2011 maanjäristyksen seurauksena. Väitteen Japanin liikahtamisesta sanotaan perustuvan 1200 GPS-paikannusaseman tietoihin, ei yksittäiseen mittaukseen.

Periaatteessa maapallon akselikulman muutos vaikuttaa vuodenaikoihin. Mitä suurempi akselikulma on, sitä suurempi on vuodenaikojen ero (talvet kylmempiä, kesät lämpimämpiä). Näin pieni akselikulman muutos, joka nyt ilmeisesti on tapahtunut, ei kuitenkaan vaikuta käytännössä yhtään mitenkään.


Seismologian tutkimuslaitosten (IRIS) YouTube-video Japanin liikahtamisesta.

Kaikki tarkat tiedot ovat kuitenkin vielä alustavia ja osin ristiriitaisia. Lopullisia tuloksia saamme varmasti odotella vielä jonkin aikaa. Tässä lainaus omasta blogipostauksestani sunnuntailta: "Kouvolan Sanomien 13.3.2011 julkaisemassa uutisessa haastateltu seismologi Matti Tarvainen Helsingin yliopiston Seismologian instituutista ei usko Japanin pääsaaren siirtyneen maanjäristyksen vuoksi 2,4 metrillä (geologi Kenneth Hudnutin laskelma, USGS eli USA:n geologinen tutkimuskeskus). Tarvaisen mukaan on kuitenkin mahdollista, että lähellä siirrosaluetta ollut GPS-paikannusasema on voinut siirtyä 2,4 metriä. Tuollaisessa yksittäisessä kohdassa maanpinta voi liikkua paljonkin. Tarvainen vahvistaa tiedon maapallon pyörimisakselin siirtymisestä 5-6 cm, ehkä enemmänkin (NASA:n mukaan maapallon akselikulma muuttui 17 cm), koska suuri määrä massaa vaihtoi paikkaa maapallolla. Tämän seurauksena myös maapallon pyörimisnopeus kasvoi ja vuorokauden pituus lyheni pari mikrosekuntia."

Myös tiedot Japanin järistyksen voimakkuudesta vaihtelevat. Pitkään magnitudiksi ilmoitettiin 8,9. Nyt sitä on ehdotettu mittaustulosten perusteella nostettavaksi lukemaan 9,0. Tulokset ovat kuitenkin vielä alustavia, epävirallisia.

Lisätietoja kannattaa katsoa seismologian tutkimuslaitosten (IRIS) sivuilta. Sieltä löytyy lisää videoita, animaatioita, Powerpoint-esitys, linkkejä jne. Erittäin havainnollisesta kartasta näkyvät maapallon viimeisimmät maanjäristykset lähes reaaliaikaisesti tästä hetkestä viiden vuoden taakse asti.

Suosittelen myös The New York Times -lehden kattavaa pakettia vaihe vaiheelta havainnollisin kuvamateriaalein Japanin maanjäristyksestä ja tsunamista. Materiaalista löytyy myös hyviä opetusvinkkejä aiheen käsittelemiseksi kouluissa oppitunneilla. Mielenkiintoinen on esimerkiksi interaktiivinen kartta Japanin maanjäristyksestä ja tsunamista.

Aiemmat blogikirjoitukseni samasta aiheesta:

Superkuu, Japanin maanjäristys ja superhölynpöly

VIDEO: Japanissa 8,9 richterin maanjäristys ja tsunami

Uusimmat tiedot Japanin maanjäristyksestä ja ydinvoimalaonnettomuudesta:

Kyodo News

Japanin meteorologian laitos

Japanin pääministerin viralliset nettisivut

Suora englanninkielinen televisiolähetys Japanista

Reaaliaikainen geigermittari (säteilymittari) Tokiossa

1 kommentti:

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Tässä kartta radioaktiivisen pilven leviämisestä. Terveysvaikutukset ainakin Japanin ulkopuolella jäänevät erittäin pieniksi.