torstai 29. kesäkuuta 2017

Upea vaellusreitti Saariselkä-Kiilopää-Sompiojärvi-Tankavaara

Tämän kesän Lapin-matkani on nyt takana. Haltin-reitti oli vielä luminen ja Kevon-reittikin avautui tulvan vuoksi vasta 26. kesäkuuta (normaalisti 15. kesäkuuta), joten kohteeksi valikoituivat Urho Kekkosen kansallispuisto ja Sompion luonnonpuisto.

Vajaassa kuudessa päivässä tuli vaellettua GPS-paikannukseen perustuvan Strava-sovelluksen mukaan 115 kilometriä. Tämän päälle tulevat lyhyt lenkit, jolloin Strava ei ollut päällä. Pisin päivämatka rinkan kanssa oli Ruijanpolkua pitkin reilut 35 kilometriä Kiilopäältä Terävä-Nattasen kautta Sompiojärvelle. Sompiojärvi onkin ainoa Sompion luonnonpuiston paikka, jossa leiriytyminen on sallittua.

Reittivalinta Saariselkä - Iisakkipää - Pääsiäiskuru - Rumakuru - Prospektorin kaivoskämppä - Laanila - Piispanoja - Rumakuru - Luulampi - Rautulampi - Kiilopää - Sivakkaoja - Kaptukaislampi - Terävä-Nattanen - Sompiojärvi - Pyhä-Nattanen - Nalijoki - Riestonaapa - Hopiaoja - Pikku-Tankavaara - Jorpulipää - Koiranjuomalampi - Tankavaaran Kultakylä osoittautui erinomaiseksi. Lyhyesti sanottuna kuljimme siis Urho Kekkosen kansallispuiston ja Sompion luonnonpuiston poikki pohjois-eteläsuunnassa Sompiojärvelle ja sieltä edelleen Tankavaaralle.

Saariselälle pääsi Rovaniemeltä kätevästi linja-autolla ja vastaavasti Rovaniemelle menevä linja-auto noukkii kyytiin Tankavaaran tienhaarasta, vaikka tähän kohti pysäkin merkkiä ei ole pystytettykään. Lumisen talven ja myöhäisen kevään vuoksi reitit varsinkin Sompion luonnonpuiston alueella olivat vielä juhannuksenakin paikoin hyvin märkiä ja joet tulvivia, joten monin paikoin kumisaappaat olivat hyödyllisemmät kuin vaelluskengät. (Lisäys 1.8.2020: Nykyisin Tankavaaran tienhaarassa on levike ja liikennemerkillä merkitty linja-autopysäkki.)

Pisimmällä eli 35 kilometrin päivävaelluksella emme nähneet koko päivän aikana ainuttakaan ihmistä, mutta ilves osui kyllä reittimme varteen. Seuraavassa on kuvakooste vaellusreitiltämme.

Kevyenä alkulämmittelynä nousu Saariselän Iisakkipäälle (454 m)

Pääsiäiskuru

Kaunis Rumakuru

Puron upeita kiviä

Kuuppavaunu Prospektorin kaivokselta, jossa vuosina 1902-1904 yritettiin kaivaa kultaa jopa 51,5 metrin syvyydeltä

Enemmän poroja kuin hyttysiä

Tiistaina ja keskiviikkona 20.-21.6.2017 räntä-, lumi- ja vesisadetta

Keskikesän maisemia Lapista

Tunturien rinteillä paikoin lunta 20-30 senttimetriä

Ruijanpolun pohjoisosa jo varsin kuiva

Ruijanpolun eteläosan alavissa kohdissa pitkospuutkin veden alla

Sivupoikkeama Terävä-Nattaselle

Terävä-Nattasen huipulla (545 m)

Nattasten punaisesta graniitista muodostuneita tooreja Pyhä-Nattasen huipulla (508 m)

Näkymä Pyhä-Nattaselta

Kullanhuuhdonnasta kuuluisalla Hopiaojalla

Pikku Tankavaara

Pitkospuut kohti Jorpulipäätä

Näkymä Jorpulipään huipulta (469 m)

Koiranjuomalampi

Lue myös tämä

Suomen jylhimmät maisemat Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa

Ei kommentteja: