perjantai 23. helmikuuta 2007

Matin partaMatin nimipäivää eli Mattia vietetään 24.2. Vanhan kansanuskomuksen mukaan kevät tulee sitä myöhemmin, mitä pitempi on Matin parta eli jääpuikot räystäällä. Kaunis ilma Matin päivänä taas ennusti kaunista kesää. Mikäli Mattina tuiskutti lunta, lumisateita uskottiin olevan tulossa vielä runsaasti ennen kevättä. Nyt siis silmät auki ja Mattina säätä tarkkailemaan ;-) 

Hauska lukea kansanuskomuksia, mutta onneksi säätiede on huomattavasti kehittynyt noista ajoista. Nyt voidaan selittää tieteellisesti useita aiemmin käsittämättömiä ilmiöitä. Vielä kuitenkin esimerkiksi ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta yritetään vähätellä sillä perusteella, että "kyllähän keskiajallakin oli erittäin lämmintä". Keskiajan lämpöaaltokin pystytään selittämään tieteellisesti. Silloin aurinko oli erittäin aktiivisessa vaiheessa, mistä lämpeneminen johtui. Myös kaikki muut historiasta tunnetut ilmastonmuutokset voidaan selittää luonnollisilla ilmiöillä, esimerkiksi maapallon akselikaltevuuden ja kiertoradan vaihteluilla. 

Nyt käynnissä oleva ilmastonmuutos on sikäli poikkeuksellinen, että sille ei löydy mitään luonnollista selittävää tekijää. Tosin ääri-ilmiöitä esimerkiksi tänä talvena on voimistanut luonnollinen El Niño -ilmiö. Se ei kuitenkaan pitemmällä aikavälillä pysty selittämään koko tämänhetkistä ilmastonmuutosta. Viimeisimpien sadan vuoden aikana maapallon ilmasto on lämmennyt noin 0,8 astetta. Tästä 0,6 asteen lämpeneminen on tapahtunut viimeisimpien 30 vuoden aikana. Ilmastonmuutos on siis selvästi kiihtymässä. Tätä muutosta luontaiset tekijät eivät selitä, vaan se liittyy ihmisen aiheuttamaan fossiilisten polttoaineiden käyttöön. Nykyinen ilmaston ääri-ilmiöiden esiintyminen on sikälikin poikkeuksellista, että tämä on globaali eli maailmanlaajuinen muutos. 

Ääri-ilmiöitä on tänä talvenakin ollut kaikkialla maapallolla. Sen sijaan aiemmissa blogeissa mainitsemani pieni jääkausi oli vain paikallinen muutos. Tuollaisia paikallisia vaihteluita on ollut luonnollisestikin aina. Nyt kuitenkin elämme historiallisia aikoja - ihmisen aiheuttamaa globaalia muutosta! 

Mikään ei kuitenkaan ole varmempaa kuin epävarma. Ilmastonmuutokseen liittyy sään heilahtelu ääriarvosta toiseen, vaikka keskimääräisesti ilmasto maapallolla lämpenee. En siis ole ennustamassa - saati lupailemassa - talven paukkupakkasten katoamista ja pelkästään helteisiä kesiä. 

Kuukauden vaihdetta odotellessa vielä yksi kansanuskomus: "Helmikuun heleät päivät maaliskuussa maksetaan."

1 kommentti:

Nimetön kirjoitti...

Ja joo, täältä voipi katsoa, milloin on taas Matin nimipäivä.