perjantai 9. helmikuuta 2007

Ilmastonmuutos peruutettu?

Ennustukseni toteutui. Kirjoitin blogissani 10. tammikuuta näin:

"Ei pidä olettaa, että kaikki talvet olisivat jatkossa tällaisia. Uskonpa myös, että vielä tänä talvenakin saamme lunta ja kunnon pakkasta. Kuukauden kuluttua Suomen mahdollisesti hytistessä pakkasen kourissa asiaan perehtymättömät voivat nauraa Napakoissa, että mihin se ilmastonmuutos oikein katosi!"

Tänään on 9. helmikuuta ja nämä mietiskelyt löytyvät Kouvolan Sanomien Napakat-palstalta:

"Kyllä on jokaisen nyt uskottava ilmastonmuutokseen, kun on näin kylmää? - Löylyä lisää..."

"No, ilmastonmuutosintoilijat, miksi on pakkasta? Poltetaanko liian vähän nuotioita? Nyt jokainen sytyttämään tulet, muuten tulee jääkausi."

"Ilmastonmuutoksesta vouhkaajat, nyt varmaan tekee jääkausi tuloaan. Opetelkaa rakentamaan igluja ja pelastukaa."

"Kasvihuoneilmiön opetuslapset ja apostolit katosivat kuin ilmavaivat Siperiaan paukkupakkasten tultua. Miksi media ei uutisoi jääkauden alkua? - Väinö"

Uskotteko muuten, että em. napakat ovat eri ihmisten vai yhden ja saman kirjoittamia?

Eivät paukkupakkaset oikeasti ilmastonmuutosta mihinkään hävittäneet. Ilmastonmuutokseen kuuluu juuri ääri-ilmiöiden esiintyminen, säätilojen joskus nopeakin vaihtelu laidasta laitaan.

Sitä paitsi ei ilmastonmuutos tule kertaheitolla. Eivät yksi lämmin joulukuu ja tammikuun alku tarkoita sitä, että pakkaset katoaisivat Suomesta ikiajoiksi. Ilmastonmuutos etenee hitaasti ja näkyy vain pieninä muutoksina kerrallaan.

Kyllä meillä pakkasia - koviakin - tulee olemaan seuraavinakin talvina, mutta toisaalta myös talven vesisateet ja erityisesti alkutalven lumettomuus lisääntyvät Ilmatieteen laitoksen ennusteiden mukaan. Joskus voi olla välissä "normaalikin" talvi pakkasineen ja lumineen. Ilmastonmuutos näkyy pitkän aikavälin keskiarvoissa ja nimenomaan maailmanlaajuisesti tarkasteltuna. Yksittäisellä alueella voi olla paikallisten tekijöiden, sattuman ja ilmastonmuutosten arvaamattomien seurauksien vuoksi myös normaalia kylmempää.

Jo Kaj Niemi totesi atomeista ja vetymeistä kirjoittaessaan, että miesmuisti on lyhyt, "korkeintaan viisi vuotta". Olen samaa mieltä. Maailmanlaajuisesti 15 kaikkien aikojen (siitä asti kun mittauksia alettiin tehdä 1861) lämpimintä vuotta on ollut viimeisimpien 20 vuoden aikana. Ihmiset eivät kohta enää muista, millainen on "oikea ja normaali" talvi. Nykynuoriso on elänyt koko elämänsä ajan "kaikkien aikojen lämpimintä aikaa". Sitä paitsi taas täytyy muistaa, että yksittäisiä poikkeavia vuosia on ollut aina ("kyllä silloin minun nuoruudessakin oli kerran 1960-luvulla musta joulu, että ei tämä mitään poikkeavaa ja ilmastonmuutosta ole, niin...") - ja tulee olemaan jatkossakin. Asiaa pitääkin tarkastella pitemmällä aikavälillä. Se ei enää ole normaalia, jos tammikuussa on melkein joka talvi parin viikon vesisateet...

Eivätkä ne ilmastonmuutoksen opetuslapset ja apostolit mihinkään ole hävinneet. Kouvolan paikallisessa PK-lehdessä oli juuri toissapäivänä hyvä pääkirjoitus ilmastonmuutoksesta. Paikallislehti Seiskassa puolestaan filosohvinen aattelija Reijo T. Lipponen kirjoitti 7.2.2007 pitkän ja hyvän pohdinnan otsikolla "Lätkämaila ja moraalifilosohviaa". Hän totesi mm. näin:

"Teollistumista ja ilmaston lämpenemistä kuvaavat käyrät ovat yhtenevät. Toisin sanoen ne nousevat aikajanan loppuvaiheessa muodostaen "lätkämailaksi" kutsutun kuvion. ... Ihmisten kannanottoja observoidessani olen törmännyt usein tietämättömyyteen ja asioiden sekoittamiseen. Ihmisen osuutta ilmastonmuutokseen höpö-höpö-puheina pitävät käyttävät vasta-argumenttinaan pitkän aikavälin lämpötilakäyrää (tuhansia vuosia), jossa todellakin näkyy, että maapallon lämpötila on aikojen kuluessa noussut ja laskenut ilman mitään ihmisen tussuttelemia fossiilisia polttoaineita. ... Nyt sitten olemme menossa pitkällä aikavälillä lämpimään suuntaan. Totta, mutta "lätkämailassa" kuitenkin näkyy selvästi teollistumisen laajenemisen ja lämpötilojen nousun välinen korrelaatio, hyvin jyrkkä nousu, joka on paljon jyrkempi kuin niin sanottu luonnollinen lämpötilan vaihtelu."

Erittäin hyvin sanottu! Olisi koulussa kympin arvoinen vastaus!

Oma ennustukseni toteutui. Näyttää siltä, että myös ilmastotieteilijöiden jo kauan sitten tekemät ennustukset ilmastonmuutoksesta toteutuvat - ja vieläpä ennustettua nopeammin ja rajumpina! Ilmastonmuutos on täysin selvä fakta, mutta ilmastonmuutoksen seurauksista puhuttaessa mikään ei ole yhtä varmaa kuin epävarmuus.

Ilmastonmuutosta ei siis ole peruutettu eikä kuopattu - valitettavasti...

Ei kommentteja: