Helsingin Sanomien tämänpäiväinen artikkeli "YK:n ilmastopaneeli varoittaa ilmastonmuutoksen vakavuudesta" kertoo merkittävän varoituksen: Ilmastonmuutoksen vaikutukset saattavat jo olla peruuttamattomia.
Eilen kokoontunut hallitustenvälinen YK:n ilmastopaneeli IPCC julkisti raporttinsa Valenciassa Espanjassa. Raportin mukaan selkeitä todisteita jo käynnissä olevasta ilmastonmuutoksesta ovat esimerkiksi ikiroudan sulaminen, jäätiköiden ja lumen sulaminen (mm. Alpeilla), pitkäaikaisten lämpötilojen muutokset ilmassa ja merissä sekä merenpinnan nouseminen. Näiden muutosten sanotaan olevan selkeästi ihmisen aiheuttamia.
Maapallon ilman lämpötilan arvioidaan nousevan vuoteen 2100 mennessä 1,1-6,4 astetta vuosien 1980-1999 tasoon verrattuna. Tämä on valtava nousu. Kaiken lisäksi vertailutasona käytetään nyt vuosia 1980-1999, jolloin ilmastonmuutos on ollut jo käynnissä. Muutoksen nimittäin arvioidaan selkeästi voimistuneen 1970-luvun puolivälissä. Aiemmin ilmastotilastoissa käytettiin vertailujaksona vuosia 1960-1991.
Jo 1,5 asteen lämpötilan nousu voi altistaa nälälle 50 miljoonaa, malarialle 200 miljoonaa ja vesipulalle 2 miljardia ihmistä. Esimerkiksi Kaakkois-Aasian suuret joet saavat vetensä suurelta osin kesäisin osittain sulavista vuoristojäätiköistä, jotka nyt ovat häviämässä kokonaan.
Raportin mukaan meriveden pinta nousee 18-59 senttimetriä vuoteen 2100 mennessä. Pahiten kärsivät Tuvalu ja muut pienet saarivaltiot sekä kehitysmaat, joiden rannikoilla asuu miljoonia ihmisiä.
Toisilla alueilla lisääntyy sateisuus ja myrskyisyys, toisilla alueilla kuivuus. Arvioiden mukaan Espanjassa 90 % käyttövedestä menee kasteluun. Ilmastonmuutoksen myötä sateiden arvioidaan vähenevän Espanjassa noin 40 %. Miten käy hedelmien ja muiden maataloustuotteiden viljelylle?
IPCC:n raporttia oli laatimassa lähes 4000 virkamiestä ja asiantuntijaa 130 maasta. Raportissa on nähtävissä suorastaan häkellyttävä yksimielisyys ilmastonmuutoksen vakavuudesta ja ihmisen osuudesta siihen. Vain yhdysvaltalaiset olisivat halunneet poistaa raportista merkittäviä osia ja vesittää koko sanoman. Mielenkiintoinen lisätieto on, etteivät yhdysvaltalaisvalmisteisten autojen päästöt täytä Kiinan ympäristönormeja! USA on todellinen kehitysmaa suhtautumisessa ilmastonmuutokseen. Onneksi sielläkin tietyt osavaltiot ovat näkyvästi puuttuneet ongelmaan.
Vaikka IPCC:n raportti varoittaakin joidenkin muutosten olevan jo ehkä peruuttamattomia, raportti antaa myös tärkeän toivon kipinän. Lämpenemisen aiheuttavia kasvihuonekaasupäästöjä voidaan vähentää suhteellisen pienellä osuudella valtioiden bruttokansantuotteesta.
Kaikki maat, myös Suomi, tulevat merkittävästi kärsimään, ellei erityisesti fossiilisten polttoaineiden käyttöä rajoiteta nopeasti. Toivoa kuitenkin siis on olemassa haitallisten vaikutusten rajoittamisesta suhteellisen siedettävälle tasolle.
Katseet kohdistuvat nyt joulukuussa 2007 järjestettävään Balin ilmastokokoukseen, jossa neuvotellaan vuoteen 2012 saakka voimassa olevan Kioton sopimuksen jatkosta.
Lisätietoa ilmastonmuutoksesta voi tsekata Sää ja ilmasto -sivun linkeistä.
Video käynnistyy kolmionuolta klikkaamalla.
Tervetuloa lukemaan ja kommentoimaan ympäristöblogiani. Olen Kouvolan Yhteislyseon ja Kouvolan iltalukion biologian ja maantieteen lehtori. Kerään mielenkiintoisia faktoja biologiasta ja maantieteestä. Keskeisiä aiheita ovat sää, ilmastonmuutos, kestävä kehitys ja ympäristönsuojelu. Medianäkyvyyden ja viestintäpalvelujen asiantuntija Cisionin tekemän listauksen mukaan tämä on Suomen kuudenneksi suosituin ympäristöaiheinen blogi. S-posti muotoa etunimi.sukunimi(at)edukouvola.fi
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti