torstai 15. marraskuuta 2007

Uusi jääkausi vuonna 2010?

(kuvan (c) Orlando Florin Rosu - Fotolia.com)

Tänään 15.11.2007 YLE Teeman kanavalla on mielenkiintoinen teemailta ilmastonmuutoksesta. Ensin kello 20.00 nähdään Pasi Toiviaisen uusi dokumentti "Suomalainen ilmastoherätys" (uusinta lauantaina 17.11. kello 15.40 ja keskiviikkona 21.11. kello 23.35).

Sen jälkeen vuorossa on kansainvälinen tiededokumentti "Hyinen tulevaisuus" kello 21.00 (uusinta lauantaina 17.11. kello 16.40). Dokumentti kertoo Golfvirrasta, ilmastonmuutoksen vaikutuksesta Golfvirran hidastumiseen ja Pohjois-Eurooppaan mahdollisesti tulevasta uudesta jääkaudesta.

Golfvirta on valtavan suuri merivirta, jossa virtaa vettä sata kertaa niin paljon kuin maapallon kaikissa joissa yhteensä. Se saa alkunsa Meksikonlahdelta (tästä tulee sen nimikin, saksan kielen sana Golf = suuri lahti) ja tuo sieltä meille lämpöä. Suomi on yhtä pohjoisessa kuin Grönlannin eteläosat, mutta Golfvirran ansiosta meillä on huomattavasti lämpimämpää.

Golfvirran virratessa pohjoiseen pinnalta haihtuu vettä, mutta suola jää mereen. Tämän seurauksena Golfvirran suolapitoisuus kasvaa ja vesi viilenee sekä muuttuu raskaammaksi pohjoiseen mentäessä. Pohjois-Atlantilla pintavesi on suolaisinta, tiheintä ja kylmintä. Siellä vesi painuukin alaspäin ja lähtee meren pohjaosissa kylmänä merivirtana takaisin kohti etelää. Näin syntyy ns. termohaliinikierto.

Ilmastonmuutoksen on arveltu voivan ratkaisevasti muuttaa tätä termohaliinikiertoa jopa vain muutamassa vuodessa tai vuosikymmenessä. Sateisuuden lisääntymisen ja erityisesti Grönlannin jäätiköiden sulamisen seurauksena mereen tulee entistä enemmän makeaa vettä juuri Golfvirran painumisalueelle. Pintavesi kevenee, jolloin veden painuminen alaspäin estyy ja termohaliinikierto voi heikentyä tai pysähtyä sadoiksi vuosiksi. Eräät tutkijat puhuvat jopa Eurooppaa uhkaavasta uudesta jääkaudesta. Toisten tutkijoiden mukaan Euroopan lämpötila laskisi vain pari astetta. Joka tapauksessa Suomenkin alue siis tämän teorian mukaan viilenisi samalla, kun muu maapallo lämpenee ilmastonmuutoksen myötä.

Täsmälleen kaksi vuotta sitten brittitutkijat raportoivat Nature-lehdessä Golfvirran jo heikentyneen 30 % viimeisimpien 12 vuoden aikana. Toisaalta ei ole mitään selkeitä todisteita, että tämä johtuisi nimenomaan ilmastonmuutoksesta. Syynä voi olla Golfvirran luonnollinenkin vaihtelu, jota ei ole paljonkaan tutkittu.

Tänä iltana televisiossa nähtävä tiededokumentti "Hyinen tulevaisuus" näyttää ennakkotietojen mukaan esittävän Golfvirran heikentymisen ja Pohjois-Euroopan viilenemisen selkeänä faktana. Dokumentin mukaan muutos tapahtuisi noin vuonna 2010 ja viimeistään vuonna 2060 joutuisimme hytisemään kylmässä.

"Hyinen tulevaisuus" -dokumentin näkökulma vaikuttaa kovin yksipuoliselta. Ensinnäkään Golfvirran ja termohaliinikierron pysähtyminen ei ole niin varmaa kuin dokumentissa ennakkotietojen mukaan esitetään. Lisäksi uusien tietokonemallien mukaan Pohjois-Euroopankin ilmasto näyttäisi kaikesta huolimatta lämpenevän ilmastonmuutoksen myötä, vaikka Golfvirta heikentyisi ratkaisevastikin. Mielenkiintoista kuitenkin nähdä, mitä faktoja ohjelmassa esitetään päätelmien pohjaksi.

Siis pähkinänkuoreen tiivistettynä: Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on selkeä fakta. Sen seuraukset ovat kuitenkin epävarmoja. Pohjois-Euroopan viileneminen ilmastonmuutoksen myötä on mahdollista pienellä todennäköisyydellä. Todennäköisintä on se, että meilläkin lämpenee ilmastonmuutoksen myötä.

Mielenkiintoista ilmastonmuutosiltaa tv:n parissa!

Ei kommentteja: