perjantai 1. elokuuta 2008

Todistiko kesä 2008 ilmastonmuutoksen perättömäksi?

Kesä alkaa kallistua loppupuolelle. Vakiopuheenaihe tänä kesänä on ollut kylmä ilma. Lämpimien kesien jälkeen tämä kesä on tuntunut poikkeuksellisen viileältä ja sateiselta. Ilmastonmuutosskeptikot ovat saaneet tukea myös näistä uutisista:

-Australian Sydneyssä lunta ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1836 (27.7.2008)

-Pohjoisnavan jääpeite vahvistui vastoin ennustuksia (30.7.2008)

Australian lumiuutista tosin tarkennettiin myöhemmin. Kyseessä olivatkin ilmeisesti voimakkaan raekuuron jäljiltä sulavat rakeet, ei oikea lumi.

Joissakin ennusteissa arveltiin etukäteen, että Pohjoisnavan jääpeite voisi sulaa tänä kesänä hyvin radikaalisti. Aivan näin ei kuitenkaan käynyt. Tänä kesänä Pohjoisnavan jääpeite on hieman suurempi kuin vuonna 2007, jolloin se oli ennätyspieni. Jääpeitteen laajuus jää selvästi pienemmäksi kuin pitkän aikavälin keskiarvot. Mitään selkeää jäätikön laajenemista ei siis ole tapahtunut, vaan sulaminen ei ole jatkunut aivan yhtä voimakkaana kuin pelättiin.

Suomessa heinäkuu 2008 oli hieman keskimääräistä viileämpi. Alueittain vaihtelu oli kuitenkin suurta. Lounais-Suomessa ja käsivarren Lapissa heinäkuu oli jopa hieman keskimääräistä lämpimämpi.

Puhuvatko seuraavat yksittäiset uutiset ilmastonmuutoksen puolesta?

-Pekingin olympialaisten järjestäjät syyttävät saasteongelmasta poikkeuksellisen pitkään jatkunutta poikkeuksellisen lämmintä säätä. (30.7.2008)

-Pohjoisnapajäätiköstä irtosi kaksi useiden neliökilometrien laajuista palaa. Tämä on suurin jäätikön murtuma Pohjoisnavan alueella vuoden 2005 jälkeen. (31.7.2008)

-Reykjavikissa kirjattiin ennätyshelle 25,7 astetta. Näin helteistä Reykjavikissa ei ole ollut kertaakaan sääkirjanpidon aloittamisen (v. 1870) jälkeen. Koko Islannin lämpöennätys on itäosan 30,5 astetta vuodelta 1939. (1.8.2008)

Todellisuudessa nämäkään uutiset eivät yksinään todista yhtään mitään ilmastonmuutoksesta. Esimerkiksi Islannin helteen selittää yksittäinen poikkeuksellinen sääilmiö, voimakas tuuli suoraan lämpimältä Euroopan mantereelta.

Koskaan yksittäistä poikkeuksellista sääilmiötä ei saa käyttää perusteluna ilmastonmuutoksesta tai sen perättömyydestä. Esimerkiksi Suomessa viime talvi oli poikkeuksellisen lämmin, kun taas heinäkuu oli hieman tavanomaista viileämpi. Kiinassa puolestaan talvi oli epätavallisen kylmä ja nyt kesällä (ainakin olympialaisjärjestäjien mukaan) on ollut normaalia lämpimämpää.

Yksittäisen vuoden maailmanlaajuisetkaan havainnot tai yksittäisen valtion monenkaan vuoden tilastot eivät vielä riitä johtopäätösten tekemiseen. Pitkän aikavälin keskiarvot muodostuvat juuri vaihteluista suuntaan ja toiseen. Myöskään ilmastonmuutos (esimerkiksi ilmaston lämpeneminen) ei etene suoraviivaisesti.

Maailman parhaat ilmastoasiantuntijat (WMO) ennustivat jo 5.4.2008 julkaistussa uutisessa, että vuodesta 2008 tulisi hieman edellisiä vuosia viileämpi. Syynä on luonnollinen ja jaksottainen sääilmiö La Niña (El Niñon vastailmiö).

Kesä 2008 - tai pitemmän aikavälin havainnot - eivät todista ilmastonmuutosta perättömäksi. Päinvastoin ilmastotutkijat toteavat liikuttavan yksimielisesti ilmastonmuutoksen (useimmilla alueilla lämpenemisen) jatkuvan ennusteiden mukaisesti. Esimerkiksi WMO:n mukaan lähimmän viiden vuoden aikana on jälleen odotettavissa ennätyslämpimiä vuosia.

Ei kommentteja: