maanantai 2. maaliskuuta 2009

Herkkulinkit

Olen jo parin vuoden ajan ollut liittymäisilläni Delicious-palveluun, jonka ideana on "social bookmarking" eli sosiaalinen kirjanmerkkihakemisto. Palveluun linkitetään omia suosikkilinkkejä, joita kuvaillaan "tageilla" eli tunnisteilla. Nämä tagit toimivat sitten hakusanoina, joiden perusteella joko itse tai muut ihmiset voivat hakea tähän tiettyyn aiheeseen liittyviä hyviä linkkejä.

Tämä toivottavasti auttaa opiskelijoita etsimään oleellista tietoa, kun linkit ovat jo valmiiksi valikoituja asialinkkejä toisin kuin esimerkiksi Google-haussa. Tämä toimii myös opettajien hyvänä linkkien/vinkkienvälitysmuotona. Kannatan avointa ideoiden ja materiaalien vaihtoa. Eihän se ole minulta mistään pois, vaikka muut käyttävätkin linkkikokoelmiani. Olen tehnyt niiden keräämiseen paljon työtä, mutta sehän on vain hyvä, että tästä työstä on myös hyötyä, jos joku muukin pystyy näitä linkkikokoelmia käyttämään.

Itse siis liityin vihdoinkin alkuvuodesta Delicious-toimintaan. Tässä näitä omia Delicious-tunnisteitani, joiden avulla löytää valitsemiani aiheeseen liittyviä linkkejä:

2 kommenttia:

Ake kirjoitti...

Moi!
Ihan kunnioitettavaa ahkeruutta osoitat, kun laitat herkkulinkkiin tagien ohella myös kuvauksen siitä, mitä se sisältää. Sehän on myös hyvää palvelua linkkilistan jatkokäyttäjälle. Itse olen tyytynyt vain "tagittamaan" ja "bundlaamaan" linkit mahdollisimman loogisesti ja hyvin niin, että hauetut lähteet löytyvät kätevästi.
Ajattelen nimittäin niin, että kyllä käyttäjän joka tapauksessa pitää käydä kurkkaamaassa, mitä linkit takaa löytyy, jolloin hän samalla rekisteröi itselleen sen käyttötavan ja - kohteen. Kattavien tagien avulla hän myös löytää sopivat linkit ilman saitin sisällön selostamista.
On tuossa kuvauksen kirjoitamisessa myös aika moinen homma ja kun linkkejä alkaa kertyä kymmeniä...satoja...en minä ainakaan ole sitä pitkään aikaan enää jaksanut tehdä.
Jokainen varmaan löytää itselleen sopivan tavan "herkutella".

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Moi,

Kiitoksia kehuista.

Juu, olen kirjoitellut linkkeihin myös kuvaukset. Se toivottavasti auttaa itseäni ja myös muita löytämään jatkossa nopeammin juuri tarvitun linkin. Pelkkä otsikko kun ei minulle itsellenikään aina heti palauta mieleen sitä, mistä oli kyse. Tai sitten pitäisi alkaa muokata ja miettiä noita otsikoita tarkemmin.

Olen vasta parisen kuukautta ollut Deliciousin käyttäjä, eikä minulle nyt vielä ole monia satoja linkkejä kertynyt.

Loppujen lopuksi on aika vaikea keksiä tarpeeksi hyviä, kuvaavia ja erottelevia tageja. Oma tapasi laittaa tageja lukiokurssien mukaan voisi olla aika kätevä.

Jatketaan herkuttelua...