keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Kevät keikkuen tulevi

Kevät on alkanut virallisesti Ilmatieteen laitoksen mukaan koko Suomessa. Kevään alkamisajankohta oli Pohjois-Suomessa poikkeuksellisen aikainen, Etelä-Suomessa likimain normaali. Pohjoisessa kevät alkoi kuukautta normaalia aiemmin, eikä joillakin pohjoisen sääasemilla ole ollut yhtä lämmintä huhtikuun alkua 50 vuoteen.

Kulunut talvi tuntui muutamien leutojen talvien jälkeen lumimassoineen ja tammikuun pakkasineen harvinaisen ankaralta. Nyt kevät on kuitenkin virallisesti alkanut - ja yllättävänkin nopeasti. Lumikinokset sulivat parissa viikossa.

Termisen kevään katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila yltää (helmikuun päättymisen jälkeen) nollaan tai sen yläpuolelle "pysyvästi" (pitkäksi aikaa).

Ilmatieteen laitoksen havaintojen mukaan terminen kevät alkoi tänä vuonna Kouvolassa 26.3., kun pitkän aikavälin (1971-2000) keskiarvo on muutamaa päivää myöhemmin. Viime vuonna terminen kevät alkoi 29.3. Nyt kevät onkin siis oikeastaan lämpötilojen perusteella hieman etuajassa!

Pohjois-Suomessa kevät 2010 alkoi kuukauden etuajassa normaaliin verrattuna. Tänä vuonna terminen kevät saavutti pohjoisimman Suomen aprillipäivänä 1.4., kun pitkän aikavälin keskiarvon mukaan se tapahtuu vappuna 1.5.

Meteorologi Pauli J. Jokisen mukaan osissa Pohjois- ja Itä-Suomea ei ole ollut yhtä lämmintä huhtikuun alkua 50 vuoteen. Jokisen laskelmien mukaan Suomen huhtikuut ovat lämmenneet tilastollisesti merkitsevästi vuoden 1961 jälkeen. Viimeisimmän vuosikymmenen aikana huhtikuut ovat lämmenneet noin 0,4 astetta.

Luonnossa on paljon merkkejä kevään aikaistumisesta, kun asiaa tarkastellaan pitkällä aikavälillä. Isossa-Britanniassa kevät tulee nykyään keskimäärin 11 päivää aikaisemmin kuin 1970-luvun puolivälissä. Selvimmin muutokset näkyvät ravintoketjujen alkupäässä olevissa lajeissa, vaikkapa kasveissa ja hyönteisissä. Esimerkiksi hyönteisten kuoriutuminen on aikaistunut enemmän kuin lintujen poikasten kuoriutuminen. Tämän seurauksena runsaimmat hyönteismäärät eivät enää välttämättä osukaan yksiin sen ajankohdan kanssa, jolloin linnunpoikasten ravinnontarve on suurimillaan. Tästä brittitutkimuksesta voi lukea tarkemmin Ilmastotieto-blogin viikon 7/2010 ilmastouutisista.

Kannattaa katsoa myös Ilmastotieto-blogin tänään julkaistu uutinen "Kukat kukkivat aikaisemmin". Japanin Kyotossa kirsikkapuiden kukinnan on havaittu aikaistuneen 800-luvulta nykypäivään.

Kouvolan Anjalassa lämpötila virallisten mittausten mukaan 11.4.2010 oli 12,3 astetta. Huhtikuun korkein lämpötila (13,9 astetta) kuitenkin mitattiin toissapäivänä Turussa ja Porissa. Tällä hetkellä kuiva sää saa kadut pöllyämään ja katupöly heikentää ilmanlaatua. Myös maastopalokausi on alkanut. Metsäpalosavujen leviämisennuste on nähtävillä nettianimaationa.

Kevättä seurattaessa on kuitenkin hyvä pitää mielessä vanha suomalainen viisaus "Kevät keikkuen tulevi". Loppuviikoksi ennustetaan jo hyvin koleaa säätä. Räntäkuuroja saattaa olla odotettavissa Etelä-Suomeenkin.

Ei kommentteja: