keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Kesän 2010 sääennuste ja vapputervehdys!

Nimitys vappu tulee sanasta Walborga, Valpuri, joka taas viittaa 700-luvulla Saksassa eläneeseen ja pyhimykseksi julistettuun Walborga-nimiseen nunnaan. Vappu on työväen ja opiskelijoiden juhla. Monien yllätykseksi työväen juhliminen vappuna on lähtöisin Yhdysvalloista.

YLE:n Elävästä arkistosta voi katsoa hauskoja ja vakaviakin vappupätkiä menneiltä vuosikymmeniltä. Mielenkiintoista lukemista ovat myös Ilmatieteen laitoksen vappusäätilastot ja Tilastokeskuksen tilastot vappuun liittyvistä nimityksistä, ruoista ja juomista.

Vappua pidetään myös kevään juhlana. Perinteisesti joillakin Suomen alueilla esimerkiksi karja on päästetty laitumelle juuri vappuna.

Nyt onkin hyvä hetki kääntää katseet myös tulevaan kesään. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen vuodenaikaisennusteen ("kesän 2010 sääennuste") mukaan toukokuu, kesäkuu ja heinäkuu 2010 näyttäisivät olevan melkein koko Suomessa (läntisintä ja lounaisinta rannikkoa lukuun ottamatta) 0,5-1,0 astetta keskimääräistä lämpimämpiä. Sademäärät vaikuttavat normaaleilta paitsi Länsi- ja Pohjois-Lapissa, jossa voi olla normaalia sateisempaa. Tarkempi analyysi löytyy Ilmatieteen laitoksen nettisivuilta. Tuossa vuodenaikaisennusteessa ei ole otettu huomioon Islannin tuhkapilven vaikutusta. Ellei purkaus voimistu uudelleen, tuhkapilven vaikutus jäänee mitättömän pieneksi. Koska tuhkaa ei paljonkaan noussut stratosfääriin asti, tuhka ilmeisesti tulee sateiden mukana melko nopeasti alas.

Maapallolla on monia kirjainten muotoisia rakennuksia. Niihin perustuu salainen tervehdykseni, jonka voit lukea tästä linkistä (odota latautumista ja klikkaa "Click to view"): GeoGreeting for Jari's blog readers.

Ei kommentteja: