lauantai 12. kesäkuuta 2010

Ilmastouutisia ja uusi Kysy ilmastosta -palsta

Aikuinen urosnorppa karvanvaihdossa Saimaan Haukivedellä keväällä 2010. Kuvaaja Mervi Kunnasranta.

Kysy ilmastosta

CO2-raportti, Ilmastotieto ja Ilmatieteen laitos ovat avanneet yhteistyössä uuden Kysy ilmastonmuutoksesta -palstan, jolle voi lähettää kysymyksiä nettilomakkeen kautta.

Ensimmäiset kysymykset (ilmastonmuutoksen vaikutus saimaannorppaan, karjatalouden metaanipäästöt, mahdollisuudet estää ilmastonmuutosta joukkoliikenteen avulla jne.) ovat Kouvolan iltalukion ympäristöekologian ryhmän laatimia. Vastaukset kysymyksiin perustuvat joko olemassa olevaan lähdeaineistoon tai ne on hankittu erikseen juuri tätä palstaa varten eri alojen asiantuntijoilta. Esimerkiksi saimaannorppakysymykseen vastasi norppatutkija, FT Mervi Kunnasranta Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta.

Lisää kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan pitkin kesää ja kesän jälkeenkin. Vastaukset kirjoitetaan mahdollisimman selkeästi, joten ne sopivat hyvin myös koulujen opetusaineistoksi.

Toukokuun ja kesäkuun 2010 sää

Suomessa koettiin toukokuussa poikkeuksellinen hellejakso. Myös kuukaudet maaliskuusta toukokuuhun olivat suurimmassa osassa Suomea Ilmatieteen laitoksen mukaan tavanomaista lämpimämpiä (+0,5-1,5 astetta). Sen sijaan Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen laatiman kuukausiennusteen mukaan kesäkuu tulee olemaan Suomessa 1-2 astetta tavanomaista kylmempi ja myös sateisempi.

Maailmanlaajuisesti ennätyslämmin toukokuu ja 12 kuukauden jakso

Nasan GISS-mittausten mukaan toukokuu 2010 oli koko mittaushistorian lämpimin toukokuu yhdessä vuoden 1998 toukokuun kanssa. Lisäksi viimeisin 12 kuukauden jakso on ollut lämpimin maapallolla mitattu 12 kuukauden jakso. Climate Progress on analysoinut tilastoja tarkemminkin.

Arktinen merijää sulaa nopeasti

Washingtonin yliopiston tutkijoiden mukaan arktisen merijään määrä oli toukokuussa lähes ennätysalhaisella tasolla. Maaliskuun (jään maksimi) ja syyskuun (jään minimi) jäämäärien vertailudiagrammi ajanjaksolta 1979-2008 on varsin havainnollinen. Kaj Luukko on on tehnyt asiasta hyvän suomenkielisen yhteenvedon omaan blogiinsa.

Ilmastonmuutoksen myötä meille on tulossa kylmiä talvia!

Ilmastotutkija James Overlandin mukaan kylmät talvet jatkuvat tai yleistyvät Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa ilmastonmuutoksen seurauksena. Lämpötilan kohoaminen pohjoisnavan alueella muuttaa ilmanpainetta ja siten tuulten suuntia, jolloin kylmää ilmaa virtaa meille entistä enemmän. Absurdilta kuulostava ajatus, mutta mielenkiintoista nähdä, miten käy!

Ei kommentteja: