perjantai 20. elokuuta 2010

Muovijätetsunami myös Atlantilla!

Plastic Soup from Lara Leslie on Vimeo.

Muovijätteiden määrä maapallolla on lisääntynyt 500 prosenttia vuodesta 1976 vuoteen 2008. Alle viisi prosenttia muovista kierrätetään. Arvioiden mukaan maapallon meriin heitetään 6,4 miljoonaa tonnia jätettä joka vuosi. Joillakin alueilla jopa 80 % mereen päätyvästä jätemäärästä on muovia, mutta on siellä paljon muutakin. Neljäsosa meristä tunnistetuista jätteistä on savukkeita ja tupakan filttereitä!

Aiemmin olen kirjoitellut Tyynenmeren valtavasta muovijätelautasta (muovijätepyörre). Parin kymmenen vuoden ajan myös Atlantilla on tiedetty olevan jonkinlainen muovijätelautta, mutta vasta nyt sen koosta ja muodosta on saatu tarkempia tutkimustuloksia. Myös Intian valtameressä saattaa olla vastaava jätepyörre.

Atlantilla eniten muovijätettä kertyy Pohjois-Atlantin subtrooppiseen pyörteeseen noin leveyspiireille 22-32 astetta pohjoista leveyttä. Enimmillään muovin kappaleita on 200 000 neliökilometrillä. Suurin osa muovijätteestä on erittäin pieninä hiukkasina. Laivoista muovijätettä on vaikea edes havaita, ellei meri ole täysin tyyni.

Muovipussit näyttävät meressä kelluessaan usein meduusoilta, jotka ovat kilpikonnien tärkeää ravintoa. Siksi merikilpikonnat syövät muovipusseja ja tukehtuvat niihin. Myös linnut ja muutkin vesieläimet syövät muovia, yleensä vahingossa. Pohjanmerellä tehdyn selvityksen mukaan lähes kaikkien arktisten merilintujen mahasta löytyi muovia. Muovi tukehduttaa eläimiä sekä tukkii suolistoja ja siitä voi liueta myrkyllisiä kemikaaleja. Näiden muovijätteiden arvioidaan tappavan vuosittain yli miljoona merilintua ja sata tuhatta merinisäkästä.

Eläinten myrkytys- ja tukehtumisongelmien lisäksi muovijäte saattaa levittää mukanaan myös pestisidejä ja muita myrkkyjä sekä uusia tulokaslajeja kaukaisillekin alueille. Suuri osa muovijätteestä ilmeisesti hajoaa hyvin pieneksi ja saattaa painua myös pohjaan. Pienet muovijätehiukkaset kuitenkin voivat olla jopa haitallisempia kuin suuret, sillä pienet hiukkaset pääsevät helposti rikastumaan ravintoketjuissa.

Parin kymmenen tutkimusvuoden aikana muovijätteen määrä meressä ei ole oleellisesti lisääntynyt, vaikka muovin käyttö on yleistynyt huomattavasti. Varmaa syytä tähän ei tiedetä. Ihmiset ovat voineet oppia entistä siistimmiksi, muovijäte voi hajota pieneksi ja painua pohjaan tai jäte voi kertyä johonkin vielä tuntemattomaan paikkaan.

Lisätietoja Tyynenmeren muovijätelautasta:

Katastrofin aineksia

Tupakantumpit ja muovijäte täyttävät meret

Sakkoja yökastelusta!

The great Pacific garbage patch (Flickr)

Lisätietoja Atlantin muovijätelautasta:

Now Atlantic is found to have huge garbage patch (The Independent)

Massive north Atlantic garbage patch mapped (Wired Science)

Plastic accumulation in the North Atlantic subtropical gyre (Science)

Yleistä tietoa muovijätteestä merissä:

Plastic death on the seas (The Independent)

Where has all the plastic gone (Science)

Chemical from plastic water bottles found throughout oceans (Wired Science)

The dirt on ocean garbage patches (Science)