lauantai 21. elokuuta 2010

Maailman ylikulutuspäivä: Maapallon koko vuonna 2010 tuottamat luonnonvarat on kulutettu loppuun tänään!

Tänään on ns. ylikulutuspäivä. Global Footprint Network (kalifornialainen ympäristöntutkimusjärjestö) ja New Economics Foundation (riippumaton brittiläinen ajatushautomo) ovat tehneet laskelman, jonka mukaan ihmiskunta on vuoden 2010 alusta laskettuna tänään käyttänyt kaikkia maapallolla vuoden 2010 aikana syntyneitä tai syntyviä luonnonvaroja vastaavan määrän luonnonvaroja.

Huolestuttavinta tässä on se, että viime vuodesta ylikulutuspäivä on aikaistunut yli kuukaudella! Luonnonvaroja käytetään ja kasvihuonekaasupäästöjä tuotetaan siis yhä enemmän kiihtyvään tahtiin. Esimerkiksi laidunmaita näyttää maapallolla olevan jäljellä huomattavasti vähemmän kuin vielä viime vuonna arvioitiin. Euroopassa tämän vuoden kalakantojen lisääntymistä vastaava kalamäärä kulutettiin loppuun jo heinäkuussa.

Ensimmäistä kertaa ihmiskunnan luonnonvarojen käyttö ylitti maapallon vuosituotannon ja ilmastonmuutosta aiheuttavan hiilidioksidin päästömäärä hiilidioksidin luonnollisen vuotuisen sitoutumisen 31.12.1986. Sen jälkeen ylikulutuspäivä on melkein joka vuosi tullut vastaan aiemmin ja aiemmin. Tosin viime vuonna ylikulutuspäivä saavutettiin maailmanlaajuisen laman ansiosta kaksi päivää myöhemmin (25.9.2009) kuin edellisenä vuonna (23.9.2008).

New Economics Foundationin energia- ja ilmastonmuutosasioihin erikoistunut tohtori Victoria Johnson toteaa näin:

"Nasan uusimman tutkimuksen mukaan maailmanlaajuinen lämpeneminen ei osoita merkkejä hidastumisesta. Joka vuosi rikotaan uusia ennätyksiä - olipa kyseessä suurimman jäävuoren irtoaminen Grönlannista tai yleistyneet sään ääri-ilmiöt ympäri maapalloa. Vaikkei yksittäisiä tapahtumia voidakaan yhdistää ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen, tämä antaa meille tuskallisen kuvan tulevaisuudesta ja siitä, kuinka haavoittuvaisia me olemme. Ilmastonmuutos on ylikulutuksemme oire ja kuvastaa kylmäkiskoista välinpitämättömyyttämme planeetan kyvystä elättää meitä."

Nykyisellä luonnonvarojen käytöllä tarvittaisiin yli 1,4 maapalloa tuottamaan kestävästi ihmiskunnan käyttämät luonnonvarat. Erot eri kansakuntien välillä ovat suuria. Yhdysvaltalaisten elintasolla (jos kaikki maapallolla eläisivät samoin) ei riittäisi viisikään maapalloa. Myös suomalaisten kulutus on lähellä USA:ta. Todellisuudessa tietenkään nämä laskelmat eivät voi olla kovin tarkkoja. Jotakin suuntaa ne kuitenkin antavat...

2 kommenttia:

Niko L. kirjoitti...

"Yhdysvaltalaisten elintasolla (jos kaikki maapallolla eläisivät samoin) ei riittäisi viisikään maapalloa. Myös suomalaisten kulutus on lähellä USA:ta."

Noissa "jos kaikki eläisivät kuin länsimaalaiset" -vertauksissa on se ongelma, että ne esitetään aina kuin vain kulutus olisi siinä muuttuva tekijä. Tuostahan voidaan kuitenkin päätellä, että jos maapallolla ei olisi kuin viidesosa nykyisestä väestöstä, niin yhdysvaltalainen kulutustaso ei olisi mikään ongelma.

Tuollaisilla vertailuilla kehitysmaiden väestöräjähdyksestä saadaan silmänkääntötempulla tehtyä länsimainen kulutusongelma.

En siis väitä, etteikö länsimaalaisten kulutustaso olisi epäkestävä, mutta niin on myös kehitysmaalaisten lisääntymistahti.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kiitos kommentistasi, Niko. Mielestäni osuit asian ytimeen. Väestönkasvu todella on minunkin mielestäni maapallon suurin ympäristöongelma. Tämä ei kuitenkaan sulje pois sitä, että myös kohtuutonta elintasolla pröystäilyä pitäisi rajoittaa.