torstai 19. elokuuta 2010

Koko kesän hellepäivien kaikkien aikojen lukumääräennätys nyt Kouvolassa 47!Alustavien ennakkotietojen mukaan Suomen kaikkien aikojen ennätys koko kesän hellepäivien lukumäärässä on nyt 47 hellepäivää Kouvolan Utissa kesällä 2010.

Meteorologi Pauli Jokinen kertoo seuraavat mielenkiintoiset tiedot: Kuopiossa on syntynyt myös vuorokauden keskilämpötilaennätys (ainakin 50 viimeisimmän vuoden tilastoissa). Siellä mitattiin vuorokauden keskilämpötilaksi 28,9 astetta 29.7.2010. Puumalassa oli tänä kesänä 15 päivää, jolloin ylin lämpötila oli vähintään +30 astetta. Kouvolan Utissa tällaisia päiviä oli 14 ja Lappeenrannassa 13. Kaikkien aikojen ennätyksiin nämä lukemat eivät kuitenkaan yllä. Tämän vuoden heinäkuun keskilämpötila oli Puumalassa 23,0, Kouvolassa 22,8 ja Lappeenrannassa 22,7 astetta.

Suomen Kuvalehti 13.8.2010 kuitenkin muistuttaa sekä paperi- että nettilehdessä, ettei säästä pidä päätellä ilmastoa:

"Tuntuu kuin Suomen sää olisi tänä vuonna mennyt raiteiltaan. Samanlaisia tietoja tulee myös ulkomailta. Kesän lämpöennätykset on rikottu 17 maassa, Grönlannista lohkeaa jättimäinen jäävuori, Venäjällä kesän kuumuus tappaa ihmisiä ja ruokkii metsäpaloja.

Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Heikki Tuomenvirta pitää selvänä, että lämpötilojen osalta kysymys ei ole vain luonnollisesta vaihtelusta, vaan maapallon kuumekäyrä nousee.

--

Poikkeukselliset lämpötilat edellyttävät poikkeuksellisia ilmavirtauksia. Helteet ovat tulleet meille tänä kesänä erityisesti kaakon ja idän kautta.

--

Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Heikki Tuomenvirta toppuuttelee niitä, jotka tekevät johtopäätöksiä ilmastosta vallitsevan sään perusteella.

Hänen viestinsä on tämä: säälle on ominaista suuri luontainen vaihtelu. Se ei muutu miksikään ilmastonmuutoksen myötä.

--

Ilmakehän koostumus muuttuu, kasvihuonekaasut ja hiukkaspitoisuudet lisääntyvät. Sen perusteella voi sanoa, että keskilämpötilat kohoavat ja korkeat lämpötilat yleistyvät, toisin sanoen hellejaksot voimistuvat ja yleistyvät.

Toisaalta ilmakehän kosteus lisääntyy, joten rankkasateet tulevat Suomessa entistä todennäköisemmiksi."

Samaa asiaa olen yrittänyt tähdentää monissa blogipostauksissani. Yksittäisen paikan tai yksittäisen vuoden perusteella ilmastonmuutoksesta ei voi päätellä mitään. Ihmisen aiheuttama (voimistama) ilmastonmuutos on ollut käynnissä jo sata vuotta. Pitkällä aikavälillä ja maailmanlaajuisesti tarkasteltuna ilmastonmuutos (luontaisen kasvihuoneilmiön voimistuminen) näkyy selvästi.

Tämä ilmastonmuutos ei kuitenkaan tarkoita pelkkää ilmaston lämpenemistä, vaan siihen liittyy monenlaisia muutoksia (mm. sademäärien muuttuminen ja tietyillä paikoilla mahdollisesti jopa viileneminen). Lisäksi sään luontainen ajallinen ja alueittainen vaihtelu jatkuu ilmastonmuutoksenkin vallitessa. Saamme jatkossakin ainakin välillä kylmiä ja lumisia talvia, eivätkä kaikki kesämme ole tällaisia superhellekesiä!

3 kommenttia:

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Koko kesän hellepäivien lukumääräennätykseksi kautta aikojen Suomessa on nyt varmistunut 48 hellepäivää (Kouvola, Utti, kesä 2010).

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Helsingin Sanomien ”sääselvityksen” mukaan Kouvolan Anjala on Suomen paras kesäpaikka ja Utti Suomen viidenneksi paras.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Suomen helteisimmät paikat kesällä 2014 MTV:n mukaan (7.8.2014 mukaan lukien):

1. Kouvola, Utti (Lentoportintie): 39 hellepäivää
2. Heinola, Asemantaus: 38
3. Mikkeli, lentoasema: 37
4. Lahti, Laune: 35
5. Porvoo, Harabacka: 35
6. Varkaus, Kosulanniemi: 35

Ainakin Kouvolassa myös 8.8. oli hellepäivä. Samoin ennusteiden mukaan hellettä on vielä 9.8. ja 10.8., joten näillä näkymin saadaan kokoon kaikkiaan 42 hellepäivää.

Suomen ennätys yhdellä säähavaintoasemalla yhden kesän aikana on 48 hellepäivää Kouvolan Utissa kesällä 2010 (eivät siis peräkkäisiä hellepäiviä).