lauantai 27. syyskuuta 2014

Pitävätkö matkanjärjestäjien Teneriffan säätiedot paikkansa?

Teneriffan Puerto de la Cruzin keskimääräiset säätiedot lokakuussa eri lähteiden mukaan (luettu 27.9.2014). Viiva (-) osoittaa puuttuvaa tietoa. Matkailijan kannalta optimistisimmiksi (ehkä liian positiivisiksi) ilmoitetut tiedot on merkitty punaisella taustalla. Matkailijan kannalta pessimistisimmät tiedot on merkitty sinisellä taustalla.

Teneriffan pohjois- ja etelärannikko poikkeavat ilmastollisesti suuresti toisistaan. Etelärannikko on keskimäärin lämpimämpi, vähäsateisempi ja tyynempi kuin pohjoisrannikko. Etelärannikolla vaikuttavat Saharan kuumat ja kuivat tuulet, jotka voivat joskus tuoda mukanaan myös hiekkamyrskyjen tomua ja hiekkaa. Pohjoisrannikon vuoriin taas törmää 800-1500 metrin korkeudella kostea koillispasaati. Kun näihin tuuliin sekoittuu kylmiä ilmavirtauksia, syntyvät pyörteet näkyvät esimerkiksi Orotavan laaksossa jopa viikkojen ajan harmaana "vellovana pilvimerenä" (mar de nubes) tai "aasin vatsana" (la panza del burro). (pääasiallinen lähde: Mattila & Virolainen, Subtropiikin kasviopas)

Puerto de la Cruz sijaitsee Teneriffan pohjoisrannikolla, Orotavan laakson suulla. Siellä on keskimäärin hieman pilvisempää, viileämpää ja erityisesti öisin sateisempaa kuin etelärannikon lomakohteissa. Toki suomalaisittain Puerto de la Cruzkin on ympäri vuoden miellyttävän lämmin, eikä se ole niin sateinen kuin monet muut pohjoisrannikon alueet. Syys-lokakuussa ja joulu-tammikuussa voi olla usein jopa pilvetöntä, kun taas sateisinta on yleensä marraskuussa ja helmikuussa.

Kosteus saa kasvillisuuden kukoistamaan, joten monen mielestä Puerto de la Cruz on kauniimpi kuin etelärannikon kaktusmaisia tyräkkejä kasvavat kohteet. On myös huomattava, että toisinaan Etelä-Teneriffallakin on talviaikaan sateita ja myrskyjä, joten mitään aurinkotakuuta ei voida antaa. Parhaat mahdollisuudet aurinkoiseen säähän ovat kuitenkin etelässä Costa Adejen ja Playa de las Americasin seudulla.

Vertailin Puerto de la Cruzin ilmastotietoja eri nettisivuilta. Tarkastelin lokakuun keskimääräisiä säätietoja pitkältä aikaväliltä. Vertailuni tulokset ovat luettavissa oheisessa taulukossa.

Matkailijan kannalta yltiöoptimistisimmat säätiedot esittää Apollomatkat. Kuvakaappaus Apollomatkojen Puerto de la Cruzin kuukausittaisista ilmastotiedoista löytyy tästä linkistä. Esimerkiksi kaikkien lokakuun päivien ilmoitetaan olevan poutaisia ja meriveden lämpötilan peräti 25 astetta. Silti Apollomatkat kertoo kuukauden sademääräksi 14 mm, vaikka sadepäiviä ei ole.

Suomen ilmatieteen laitoksen mukaan pouta tarkoittaa sääennusteissa sateetonta (ei kuitenkaan välttämättä aurinkoista) tai lähes sateetonta säätä, jolloin vuorokauden sademäärä on alle 0,3 mm. Ilmatieteen laitoksen tilastoissa voidaan kuitenkin luokitella sadepäiviksi jo ne päivät, jolloin sadetta on ollut vähintään 0,1 mm. Näiden molempien määritelmien mukaisesti Puerto de la Cruzissa on väkisinkin sadepäiviä, vaikka sademäärä 14 mm jakautuisi tasaisesti kaikille lokakuun päiville.

Toisaalta Norjan ilmatieteen laitoksen ja Norjan yleisradion yhteinen Yr.no-sivusto määrittelee kohdetiedoissa poutapäiviksi päivät, jolloin sadetta on alle 1,0 mm. Suomalaisista matkanjärjestäjistä vain Finnmatkat kertoo, miten heidän säätiedoissaan poutapäivä on määritelty. Finnmatkoillakin käytetään tuota 1,0 millimetrin rajaa, mikä on hyvä tietää.

Tiedustelin Apollomatkoilta sähköpostitse, mistä kohteiden kuukausittaiset säätiedot on saatu. Tähän ei osattu vastata, vaan vastaus kuului näin: "Sivuillamme olevat tiedot ovat suuntaa-antavia, joten sivustot, jotka ovat erikoistuneet säätietoihin, ovat varmasti omia sivujamme luotettavammat. Olemme pahoillamme, että tietomme ovat epätarkkoja." Virkailija lupasi kuitenkin ystävällisesti lähettää asian tarkempaan selvitykseen tuotanto-osastolle, mikä on tärkeä tieto palautetta antaneelle asiakkaalle. Odotankin mielenkiinnolla, tuleeko Apollomatkojen säätietoihin jatkossa mitään korjauksia.

Lomamatkojen esitteessä on kerrottu yhdellä ainoalla taulukolla koko Teneriffan kuukausittaiset säätiedot. On siis täysin selvää, ettei näitä tietoja voi pitää kovinkaan luotettavina. Sen lisäksi että etelä- ja pohjoisrannikko poikkeavat toisistaan, paikallisestikin säät vaihtelevat huomattavasti sen mukaan, millaiset ovat maaston muodot, kuinka korkealla merenpinnasta ollaan ja kuinka kaukana rannikosta ollaan. Rannikolla sataa vähemmän kuin sisämaassa Teiden rinteillä. Merellä on usein kaikkein vähiten pilviä. Osittain tästä syystä nettikamerat suunnataankin usein meren suuntaan, jossa on varmemmin pilvetöntä.

Esimerkiksi Puerto de la Cruzista on vaikea esittää tarkkoja säätilastoja, koska viralliset säähavaintoasemat eivät sijaitse turistikeskuksessa. Weather Finder ja Weather2Travel kertovat Puerto de la Cruzin mittaushistorian alimmaksi lokakuun lämpötilaksi 2 astetta ja korkeimmaksi 33 astetta, kun taas keskimääräinen lokakuun vuorokauden alin lämpötila on 15 astetta ja ylin 22 astetta. Yr.no-sivuston mukaan keskimääräinen alin lämpötila lokakuussa on vain 7 astetta ja ylin 14 astetta. Nämä Yr.no-sivun tiedot kuitenkin perustuvat virallisen Izaña-sääaseman tietoihin. Se sijaitsee peräti 2367 metrin korkeudella merenpinnasta ja 15 kilometrin etäisyydellä Puerto de la Cruzista.

Yhteenvetona voi todeta sen, että eri lähteiden tietoja kannattaa vertailla. Loppujen lopuksi kuitenkin tuuri vaikuttaa paljon, koska vuodet eivät ole veljeksiä. Esimerkiksi talvi 2011-2012 oli poikkeuksellisen kuiva. Kaiken kaikkiaan Teneriffalla mainostetaan olevan "maailman paras ilmasto", jossa kesän ja talven lämpötilaero on väitteiden mukaan pienempi kuin missään muualla.

Taulukon ilmastotietojen lähteet (luettu 27.9.2014)

Apollomatkat
Aurinkomatkat
Finnmatkat
Holiday Weather
MyWeather2
Tjäreborg
Weather Finder
Weather2Travel
What's the weather like
Yr.no

Lue myös

Andrea Montgomery: When to go to Tenerife
Holiday Weather in Tenerife
Jack Montgomery: The Truth about the Weather in Tenerife
Tenerife Weather - Best time to visit Tenerife
Tenerife Weather - The Ultimate Guide
10 Tips to Understanding the Weather on Tenerife

Matkailusääsivustoja

AccuWeather (45 päivän sääennusteet)
Holiday Weather
Matkailufoorumi
Weather2Travel

Em. sivustoista voi etsiä kaikkien kuukausien (tammikuu, helmikuu, maaliskuu, huhtikuu, toukokuu, kesäkuu, heinäkuu, elokuu, syyskuu, lokakuu, marraskuu, joulukuu) pitkän aikavälin säätilastot (päivän ylin ja alin lämpötila, meriveden lämpötila, sademäärä, sadepäivien lukumäärä, poutapäivien lukumäärä, vuorokauden aurinkoisten tuntien lukumäärä jne.) eli ilmastotilastot Teneriffalta, muualta Kanarian saarilta ja muistakin maapallon matkakohteista.

Ei kommentteja: