lauantai 29. elokuuta 2015

Onko Suomi eettisen norsuturismin takapajula?

Monet ulkomaalaiset matkanjärjestäjät ovat lopettaneet epäeettiset norsusafarit. Suomalaisetkin matkanjärjestäjät ovat luvanneet panostaa eettiseen matkailuun. Siitä huolimatta norsuretket jatkuvat myös ensi talvena. Miksi norsulla ei pitäisi ratsastaa? Mitä tavallinen kuluttaja voisi tehdä asian hyväksi?

Turisti hymyilee. Nauttiiko kahlehdittu norsu? 

Kuvan © april_89 - Fotolia


Sunnuntaina 15. helmikuuta Facebookissa ja Twitterissä syntyi kohu, kun suomalaisen matkanjärjestäjän Instagram-profiilissa mainostettiin Thaimaan epäeettistä tiikeriturismia. Pian Iltalehtikin kirjoitti aiheesta artikkelin. Tämän keskustelun jatkoksi Tarinoita maailmalta -blogin Annika ja Matkakuume-blogin Gia haastoivat muut blogien pitäjät kirjoittamaan aiheesta teemalla #ReilutBlogit. Annika oli itse kirjoittanut jo aiemmin erinomaiset kannanotot "Turisti, joka katkaisi elefantin selän" ja "Tiikeriturismi & miksi en matkusta Aasiaan".

Vastasin haasteeseen omalla kirjoituksellani "Matkailussa eläimiä käytetään narsistin tavoin: Onko vastuu turistilla vai matkanjärjestäjällä?" ja jatkoin asian käsittelyä kirjoituksessa "Nopeasti edennyt ReilutBlogit-kampanja haastaa pohtimaan eettistä matkailua". Haastoin matkanjärjestäjät mukaan kehittämään aidosti reilua ja eettistä matkailua jo olemassa olevien matkanjärjestäjien kaunissanaisten ympäristöohjelmien mukaisesti. Sekä Aurinkomatkat, Finnmatkat että Tjäreborg ilmoittivat ottavansa haasteen vastaan. Kiitos ja kumarrus siitä!

Sosiaalisessa mediassa nousseen kohun seurauksena Aurinkomatkat poisti kesän ohjelmistosta Lesvoksen aasisafarit ja lopetti lippujen välittämisen Hua Hin Safari Park -puistoon. Suuret kiitokset myös näistä vastuullisista teoista!

Miksei norsulla pitäisi ratsastaa, vaikka suomalaiset matkanjärjestäjät yhä ylistävät näitä retkiä?

Pettymyksekseni huomasin, että suuret suomalaiset matkanjärjestäjät jatkavat edelleen esimerkiksi Thaimaan norsuratsastusretkien järjestämistä ja mainostamista myös talvella 2015-2016. Suurella norsullakin on kuitenkin heikko kohtansa, nimittäin selkäranka. Norsun ruumiinrakenne ei sovellu kantamiseen. Aasiannorsujen selkä kaartuu ylöspäin, jolloin selän keskikohta on korkein. Mikäli kannettavan taakan paino on selkärangan korkeimmalla kohdalla, vain muutamat selkänikamat joutuvat kannattelemaan suurinta osaa painosta. Riskiä pienentää se, jos satulassa jää tyhjä tila selkärangan kohdalle. Kaikkein turvallisinta norsun kannalta olisi ratsastaa niskan päällä, heti korvien takana.

Satula saattaa aiheuttaa norsulle vakavia hiertymiä, ja käveleminen asfaltilla tai muulla kasvittomalla alustalla vaurioittaa jalkapohjia. Askelta pehmustavien sidekudostyynyjen kulumisen seurauksena jalkapohjan luut voivat tulla niin lähelle ihoa, että jokainen askel aiheuttaa kipua.

Myös näytökset, joissa norsuja kylvetetään, voivat olla norsuille epämiellyttäviä, mikäli norsun liikkumista rajoitetaan. Jos se joutuu liian pitkään makaamaan yhdellä kyljellä, esimerkiksi keuhkot voivat painua liikaa. Norsujen iho on myös hyvin herkkä, joten niitä ei saisi pestä liian kovalla harjalla.

Usein norsujen haluttua käytöstä ohjataan ankus-kepillä. Sen päässä olevalla piikillä norsua pistetään, jos se käyttäytyy väärällä tavalla. Näin saadaan esimerkiksi näyttämään siltä, että norsu maalaa taiteellisesti, kun käytetään ankus-keppiä ohjailemaan norsun maalauspuuhia. Tämä tehdään tietenkin turistien huomaamatta korvalehden takana. Norsujen taiteilu lienee hyväksyttävää, mikäli norsut saavat vapaasti maalata abstrakteja kuvioita ilman kepillä tapahtuvaa ohjailua.

Uskallatko katsoa nämä järkyttävät videot ja kuvat?

Turismiin liittyvien työtehtävien ulkopuolella norsut saatetaan pitää kaksi tai jopa neljä jalkaa kahlittuina epäluonnollisissa asennoissa. Norsuista ei ole olemassa kesytettyjä "kotieläinkantoja", vaan turismissa käytetään vangittuja villinorsuja, joiden mieli on murrettu phajaan-nimisessä koulutuksessa. Norsuja salakuljetetaan esimerkiksi Myanmarista Thaimaahan turismibisneksen käyttöön. Uskallatko katsoa tässä linkissä olevan videon tai tämän videon?

Eläinten käyttäytymistutkija Helena Telkänranka Helsingin yliopistosta totesikin Iltalehden haastattelussa näin: "Perusongelma on, etteivät turistit tiedä, miten paljon kipua eläinten elämä sisältää. Luultavasti useimmat eivät haluaisi tukea toimintaa, jos he tietäisivät norsujen koulutuksesta ja elinoloista enemmän." Mikäli uskallat perehtyä aiheeseen syvällisemmin, voit katsoa tästä linkistä kuvallisen artikkelin, järkyttyä tästä kuvasta ja lukea lisätietoa myös tästä linkistä. Ylirasittuneet norsut voivat jopa kuolla.

Norsuturismin eettiset vaihtoehdot

Norsuturismillekin on olemassa eettisiä vaihtoehtoja. Telkänranta on itse perustanut Elephant Experts -järjestön, joka haluaa kiinnittää huomiota norsujen eettiseen kohteluun. Toinen kiinnostava järjestö on EARS Asia. Kolmas vastaavaa työtä tekevä järjestö on Sangduen "Lek" Chailertin perustama Elephant Nature Foundation, jonka ylläpitämää entisten työnorsujen Elephant Nature Park -turvakotia myös Telkänranta suosittelee matkakohteeksi. Tuossa Chiang Main lähellä sijaitsevassa turvakodissa "eläkeläisnorsut" saavat viettää puolivapaata elämää. Voit perehtyä asiaan myös National Geographic -lehden videosta.

On syytä huomata, etteivät kaikki norsujen "turvakodit" tai muut suojelukohteet nimestään huolimatta aina kohtele norsuja täysin eettisten normien mukaisesti. Ongelmia on ollut sekä Thaimaassa että Sri Lankassa. Eettisyyden voi kyseenalaistaa, jos kohteessa järjestetään eläinten esityksiä tai minkäänlaista ratsastusta. Aina kannattaa antaa asiasta palautetta myös matkanjärjestäjille sekä Suomessa että matkakohteessa.

Tärkeintä olisi suojella norsujen luontaisia elinalueita ja estää uusien villinorsujen vangitseminen. Matkailija voi tutustua faktoihin ja valita Thaimaassakin norsuratsastusta eettisempiä vaihtoehtoja.

Eettisen matkailun chat maanantaina 31.8. kello 20

Haastan blogini lukijat mukaan #ReilutBlogit-hengessä. Tätä artikkelia voi jakaa esimerkiksi alla olevasta Facebook-linkistä.

Voit myös osallistua Twitterin Eettinen matkailu -matkachatiin maanantaina 31.8.2015 kello 20.00-20.30 hashtagilla #matkachat.

Ulkomailta esimerkkiä suomalaisille matkanjärjestäjille norsusafarien boikotoinnista

Edelleen haastan myös suomalaiset matkanjärjestäjät boikotoimaan norsuratsastuksia. Tästä on jo maailmalta hyviä esimerkkejä. STA Travel hylkäsi elefanttiratsastukset, tiikeritemppelin ja SeaWorldin toukokuussa 2014. Samaan aikaan myös Intrepid Travel lopetti norsuratsastukset kaikilla matkoillaan. Tämän vuoden alussa neljä saksalaista matkanjärjestäjää lopetti norsuratsatukset Nepalissa, mukana Finnmatkat-konsernin TUI Germany. Alankomaissa kaikki tärkeimmät matkanjärjestäjät ilmoittavat lopettavansa norsusafarit. Myös Kuoni Scandinavia, Asian Oasis ja Tropical Vacations ovat päättäneet lopettaa norsuretket. Ei kai Suomi ole eettisen matkailun takapajula?

Lue myös nämä

Matkailussa eläimiä käytetään narsistin tavoin: Onko vastuu turistilla vai matkanjärjestäjällä?

Nopeasti edennyt ReilutBlogit-kampanja haastaa pohtimaan eettistä matkailua

Eläinfilosofi Elisa Aaltola: Yhteiskunta käyttää eläimiä psykopaatin ja narsistin tavoin

Anna Abreu, Jenni Haukio, Michael Monroe, Jasper Pääkkönen, Enni Rukajärvi...

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Suuri Kiitos Sinulle Elefanttien puolesta !

Aurinkomatkojen vastaukset ovat olleet tasolla suomalaiset elämyksiä ratsastaa norsuilla ja lapset tykkäävät, lisäksi kaikki on ns. sertifioitua ja heillä on omat asiantuntijat.
Finnmatkat vastasivat lopettavansa ensi talvena ratsatukset, milloin?

Olen ollut jo pitkään monessa elefanttien puolestapuhujien ryhmissä ja tiedän nuo kaikki ihmisten tekemät kauheudet/julmuudet hirveydet kaikki on eläinten hyväksikäyttöä ja rääkkäystä.

Turistit tukevat tätä julmuutta omalla käytöksellään.

Kiitos kun olet tuonut jo aiemmin näitä asioita tietoisuuteen, tosin itse löysin vasta nyt ja mukana ollaan. Paula Ilona

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kiitos kommentistasi.

On todella hienoa, mikäli Finnmatkat oikeasti lopettaa norsuretket. Olen kuullut saman huhun toiseltakin taholta. Toivottavasti muut matkanjärjestäjät seuraavat heti perässä.

Huonoin mahdollinen perustelu retkien jatkamiselle on se, että "lapset tykkäävät". Lapsethan tykkäävät vaikka härkätaisteluista ja kukkotappeluista, jos lapset siihen opetetaan. Päinvastoin lapsille nimenomaan pitäisi opettaa sellaisia asenteita, ettei ihmisten huvi voi perustua eläinten hyväksikäyttöön.

Kun olen valmismatkoilla matkustanut, olen useimmiten käyttänyt Aurinkomatkoja. Mikäli asenteet ovat nyt tällaisia, matkanjärjestäjäni tulee kyllä jatkossa vaihtumaan. Pidän vielä peukkuja sille, että muutkin matkanjärjestäjät seuraavat Finnmatkojen kehitystä.

Jari

Anonyymi kirjoitti...

Maailmalla on niin kova vastustus elefanttien hyväksikäyttöä vastaan, niin sirkuksissa, temppeleissä ja turistien viihteenä ym. tiedät varmasti kaiken. Siksi ihmettelin Aurinkomatkojen järjestämiä Elämysmatkoja/ratsastussafareita norsuilla ja muka lapsien niistä tykkäävän. Sanonkin sen olevan häpeällistä, meidänhän pitäisi olla esimerkillinen ns. sivistysmaa ja tietoinen tästä julmuudesta. Aurinkomatkat ja muut matkanärjestäjät voisivat valistaa kansaa ja kertoa lapsille, kyllä lapset ymmärtävät helpommin kuin aikuiset.

Elefanteilla ei ole missään rauhaa, ihmisten julmuus on kaikkialla, joka 15min.tapetaan elefantti.
Kaikki eläinten puolesta/ Paula Ilona

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kiitos hyvistä kommenteistasi, Paula Ilona! Tuo kaikki on aivan totta. Jos itse olisin matkanjärjestäjän palveluksessa, haluaisin ylpeästi olla eturintamassa muuttamassa matkailua eettisemmäksi (sekä eläinten kohtelun osalta että muutenkin), en menneisyyden epäkohtien jatkamiseen ja puolustamiseen jämähtänyt takapajuinen matkanjärjestäjä. Kun ensimmäisiä kertoja yli 25 vuotta sitten otin matkanjärjestäjiin yhteyttä eläinten kohtelusta, retkikohteina oli vielä kukkotappeluita ja härkätaisteluja. Nyt asenteet ovat muuttuneet niiden ja myös delfinaarioiden osalta ja toivottavasti muuttuvat myös norsujen hyväksikäytön osalta, olkoonpa toiminta miten sertifioitua tahansa. Maailmaltahan muutoksesta on jo hyviä esimerkkejä. Toivottavasti ne edes näin pienellä viiveellä rantautuvat Suomeenkin.

Anonyymi kirjoitti...

Tietoisuus lisääntyy maailmalla, Suomi tulee jälkijunassa, vaikka olemme lukutaitoisia ja kouluja käyneitä, silti silmät ummessa kuljetaan.

Hei Jari löysinkin sinut fb:stä!
Kaikki eläinten puolesta Paula Ilona

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Finnmatkat ilmoittaa lopettavansa kaikki norsusafarit ja norsushow't tulevan talven aikana. Vastuullinen ja hyvä päätös. Kiitän ja kumarran!

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Suosittelen kaikille luettavaksi Kaisa Mäenpään tuoretta blogikirjoitusta ”Koukkuja, kidutusta ja yksinäisyyttä – norsusafarien todellinen hinta”.

Miika ♥ Gia | matkakuume.net kirjoitti...

Oli todella hienoa että Finnmatkat päättivät puuttua tähän epäkohtaan ja poistaa tuon norsusafarin - ja toivottavasti tekevät niin muidenkin asioiden suhteen. Ympäristön ja ihmisoikeuksien saralla on vielä paljonkin työnsarkaa, ja tietysti myös eläinten kohtelun osalta.


Hyvä postaus, ja kiitos linkkauksesta Jari!

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kiitokset itsellenne. Asia on tärkeä ja sitä on hyvä pohtia monella foorumilla. Aurinkomatkatkin on luvannut miettiä norsuretkien tulevaisuutta tämän syksyn aikana. Mukavaa päivää!

Annika - Tarinoita Maailmalta kirjoitti...

Voi että oli niin hyvä uutinen Finnmatkoilta! Ja kiitos jari kovasti, että nostit tätä asiaa ja #ReilutBlogit kampanjaa esille. Tuntuu, että saisi melkein muutaman kuukauden väliin pitää sellaisia tuuletuskampanjoita, jotka useampien ihmisten silmät avautuisivat. Ja kuulitkos hei muuten, että Särkänniemen delfinaarion tulevaisuutta pohditaan myös? Kävijämäärät laskussa, vaikka Särkännimen itsensä kävijämäärät ovat nousussa - tämä kertonee siitä, että vangitut eläimet eivät enää niin kiinnosta suomalaisia! Hieno kehityksen suunta. Tässä vielä llinkki Aamulehden artikkeliin aiheesta: http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194996187841/artikkeli/sarkanniemen+delfinaariossa+alkaa+yt-neuvottelut.html

Jatketaan hyvällä asialla eläinten puolesta, ja kiitos linkistä, huomasinkin että täältä on klikkailtu mun blogin puolelle!

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kiitos, Annika, itsellesi äärettömän tärkeän asian nostamisesta esille. Myös Studio55.fi nosti tämän asian hienosti näkyviin. Pienin askelin kohti parempaa maailmaa!

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Myös viihdelehti Stara on kirjoittanut aiheesta hyvän artikkelin.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kannattaa tutustua myös tähän:
The world's 'cruellest' animal attractions