lauantai 5. syyskuuta 2015

Kertakäyttökulutusyhteiskunta

Ranskassa valmistettu teenkeitin pysyi toimintakuntoisena yli 12 vuotta. Samanmerkkinen kiinalaismalli hyytyi jo vuoden käytön jälkeen.

En juo juuri lainkaan kahvia, vaan olen teen suurkuluttaja. Valmistan teetä suodattavalla teenkeittimellä. Valitettavasti teenkeittimienkin kohdalla ainakin meidän yksittäistapauksemme näyttää kertovan kertakäyttökulutusyhteiskunnan yleistymisestä.

Ensimmäinen Tefal Magic Tea -teenkeittimemme oli valmistettu Ranskassa ja kesti toimintakuntoisena yli 12 vuotta. Tämän tilalle hankittu uusi samanniminen keitin oli valmistettu Kiinassa ja toimi vain 12 kuukautta. Huollossa todettiin, ettei siihen ole varaosia, eikä sitä pysty korjaamaan.

Vanha ja uusi keitin olivat muuten samanlaisia, mutta vanhassa johdottomuus toimi siten, että johto irrotettiin pohjaosasta. Kannu ja keitin jäivät toisiinsa kiinni. Kiinalaismallissa taas kannu irrotettiin pohjaosasta, jossa oli kiinteä johto. Kannun pystyi asettamaan pohjaosan päälle samaan tapaan kuin vedenkeittimessä. Tässä teenkeitinmallissa asettelu kuitenkin oli tarkkaa ja hankalaa puuhaa, eikä se aina onnistunut heti ensimmäisellä kerralla. Niinpä liitososa oli mennyt rikki ja katkaissut koko keittimen toiminnan.

Vioittuminen saattoi olla yksittäistapaus, mutta kiinalaisen teenkeittimen laatu kyllä näytti ja tuntui jo heti ensituttavuuden perusteella vanhaa ranskalaista huonommalta. Valitettavasti Suomen markkinoilla on kovin vähän vaihtoehtoisia hauduttavien teenkeittimien malleja.

Sama tuotteiden muuttuminen yhä kertakäyttöisemmiksi ja lyhytkestoisemmiksi näkyy monessa muussakin tapauksessa. Ensimmäinen sohvani kesti yli 30 vuotta, toinen kului puhki vain reilussa 10 vuodessa.

Hypermarketista ostettu uusi tikkataulu parin viikon vähäisen käytön jälkeen. Irtoillut reunan metallinauha on jouduttu kiinnittämään ruuveilla. Valkoisten numerokehien maali karisee irti.

Vanhanaikainen tikkataulu on hyvä vielä 10 vuoden jälkeen ja uusi tikkataulu sitä huonokuntoisempi jo 10 päivän käytön jälkeen. Tästä asiasta oli kesällä Kouvolan Sanomissa hyvä kolumni, joka voisi olla sanasta sanaan minunkin kirjoittamani.

Televisiomme on 14-vuotias ja erittäin toimiva. Hieman pelottaa, milloin se menee rikki ja tilalle on hankittava uusi muutaman vuoden tuttavuus...

Lue myös nämä

Tänään on ylikulutuspäivä: Maapallolla tänä vuonna syntyviä luonnonvaroja vastaava määrä on jo kulutettu

"On outoa, että meitä syyllistetään, jos emme käy tarpeeksi kaupassa."

Hauskat vinkit Älä osta mitään -päiväksi

Alison muovimaassa: tosielämän Tarzan-lapsi ja naispuolinen Indiana Jones

Luonnonvarojen kulutus ylitti maapallon kestokyvyn 40 vuotta sitten: Missä maassa luonnonvaroja käytetään henkeä kohden eniten?

Elektroniikkaan ja ruokaan liittyvät ekoteot säästävät ympäristöä ja tuhansia euroja

DDT:tä, kylmiä luokkahuoneita, taskulämmintä maitoa ja tv-ohjelmia kuusi tuntia päivässä

Mitä laitetaan? Yksi kuormittunut maapalloko?

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jos mielit kestävää töllöä, niin älä osa kallista äläkä halpaa. Halvat eivät kestä ja kalliissa on liikaa uusia ominaisuuksia, jotka vikaantuvat perusominaisuuksia helpommin.

Itsellä on 2007 ostettu taulu-tv, joten ainakaan aivan kaikki eivät posahda viiden vuoden käytön jälkeen.

- Syltty

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kiitos kommentistasi, Syltty! Tuo on varmaankin totta.

Niko L. kirjoitti...

Meillä on tuollainen kiinalaismalli ollut kohta viisi vuotta ja yhä toimii. Se tosin saattaa johtua siitä, ettei keitin ole niin jatkuvassa käytössä kuin sinulla. Teen suurkuluttaja olen minäkin, mutta useimmiten haudutan ihan perinteisesti sihdin kanssa, koska tuossa Magic Tea -keittimessä ei haudutusaikaa eikä veden lämpötilaa saa säädettyä. Siksi se soveltuu lähinnä mustaan teehen ja sellaisiin vihreisiin, joiden haudutusaika vastaa mustaa teetä.

http://aiheet.domnik.net/ai-2011/01/tefal-magic-tea

Anonyymi kirjoitti...

Vanhaa tekstiä, mutta olen tuskaillut tikkatauluongelman kanssa pidemmän aikaa. Meillä töissä on käytössä tikkataulu taukoja varten. Ongelmana ovat nämä 2 viikkoa kestävät maalatut taulut. Vielä vuosi sitten ostimme tänne hyvän taulun, joka kesti 9kk jokapäiväisiä tikkakilpailuja. Sellaista taulua ei tunnu mistään löytyvän. Oletko sinä mahdollisesti hyvää kestävää taulua löytänyt mistään? Voit vastata suoraan sähköpostiini, jos on antaa vinkkiä aiheesta. Harri.huhtakallio@gmail.com

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Kiitos kysymyksestäsi. Meillä on nyt vasta pari viikkoa ollut käytössä Piippo-tikkataulu (sellainen, jossa näkyy Piippo-logo taulussa). Se on ainakin edellistä selvästi kestävämpi, mutta pitkäaikaista käyttökokemusta ei siis vielä ole. Myyntipaikkoja löytyy nettihaulla "piippo tikkataulu".