sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Eläinten viikko 2015: Teemana koirat ja kodin kemikaalien eläinkoekieltoKansainvälistä eläinten päivää vietetään vuosittain 4. lokakuuta, joka on Franciscus Assisilaisen muistopäivä. Italialainen Franciscus Assisilainen (synt. 1181/1182, kuoli 1226) on katolisen kirkon mukaan eläinten suojelupyhimys. Assisilaisen sanoin: "Niin kauan kuin maailmassa on lapsia, kukkia ja lintuja, niin kauan on toivoa."

Suomessa eläinten päivän järjestämisen aloitti Helsingin eläinsuojeluyhdistyksessä toiminut Constance Ullner jo vuonna 1909. Silloin Helsingissä suurimpana ongelmana olivat näännyksiin ajetut hevoset, nyt hylätyt kissat, koirat ja kanit.

Eläinten päivästä alkaa myös eläinten viikko 4.-10.10.2015. Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitolla (SEY ry) eläinten viikon teema keskittyy tänä vuonna koiriin, erityisesti koirien ylijalostukseen.

Rescueyhdistys Kulkurit ry puolestaan kertoo työskentelevänsä "kaduilla asuvien, kodittomien koira- ja kissapopulaatioiden vähenemiseksi sekä olemassa olevien eläinten olojen ja kohtelun parantamiseksi muun muassa sterilointiprojektein ja eläinten adoptoinneilla". Yhdistys on myös julkaissut vuoden 2016 kalenterin, jossa julkkikset Hjallis Harkimosta Janni Hussiin poseeraavat koirien kanssa hyväntekeväisyystyönä ilman mitään palkkiota. Itse tilasin jo kalenterin luokan seinälle.

Animalialla eläinten viikon teemana ovat koe-eläimet: "Kodinpuhdistuskemikaaleja tiskiaineista lattiavahoihin ja uuninpuhdistusaineista tahranpoistajiin testataan yhä tuhansilla eläimillä vuosittain. Näissä myrkyllisyyskokeissa hiiret, rotat, marsut, kaniinit ja hamsterit pakotetaan hengittämään ja syömään tutkittavaa ainetta, sitä hierotaan niiden ihoon tai ruiskutetaan iholle tai vatsaonteloon. Kokeet päättyvät lähes poikkeuksetta eläimen lopettamiseen. Eläinkokeille on kuitenkin jo olemassa vaihtoehtoja ja eläinkokeettomia testausmenetelmiä, minkä osoittavat Animalian eläinkokeettomalle listalle kuuluvat kodinpuhdistusainevalmistajat. Siitä niillä on tunnuksena Leaping Bunny -logo. Eläinkokeissa havaitaan vain hyvin suuret muutokset, joita testattava aine aiheuttaa eläimelle. Lisäksi muutokset ovat vain kyseiselle eläinlajille aiheutuneita muutoksia, joten niistä saatava tieto on vain heikosti sovellettavissa ihmiseen."

Tutustuthan myös perusteellisempiin kirjoituksiini eläinten oikeuksista. Hyvää eläinten päivää ja eläinten viikkoa!

Lue myös nämä

Onko Suomi eettisen norsuturismin takapajula?

Anna Abreu, Jenni Haukio, Michael Monroe, Jasper Pääkkönen, Enni Rukajärvi...

Uutuuskirja tuotantoeläinten pahoinvoinnista hätkähdyttää realistisuudellaan

Eläinfilosofi Elisa Aaltola: "Yhteiskunta käyttää eläimiä psykopaatin ja narsistin tavoin"

Ei kommentteja: