keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Maaliskuu rikkoi selvästi lähes kaikki mahdolliset lämpöennätykset

Maapallon eri alueiden lämpötilat maaliskuussa 2016 verrattuna tavanomaiseen. Kartan saa suuremmaksi klikkaamalla hiirellä sen päältä. Credit: NOAA National Centers for Environmental Information, State of the Climate: Global Analysis for March 2016, published online April 2016, retrieved on April 20, 2016.

Maaliskuu oli 137-vuotisen mittaushistorian lämpimin maaliskuu

NOAA:n eilisiltana julkaisemien tietojen mukaan maaliskuu 2016 oli mittaushistorian (1880-2016) globaalisti lämpimin maaliskuu, maa- ja merialueet yhdistettyinä 1,22 ± 0,14 celsiusastetta lämpimämpi kuin 1900-luvun maaliskuiden keskiarvo (12,7 astetta). Vasta viime vuoden maaliskuussa tehty edellinen ennätys ylittyi 0,32 asteella.

Mikään muu kuukausi koko mittaushistoriassa ei ole ollut yhtä epätavallisen lämmin

Maaliskuu oli myös anomalialtaan (eli poikkeamaltaan verrattuna tavanomaiseen, ei absoluuttisilta lämpötiloiltaan) koko mittaushistorian kaikista 1635 kuukaudesta lämpimin. Vasta helmikuussa tehty anomaliaennätys ylittyi 0,01 asteella. Mittaushistorian yhdeksän suurinta anomaliaa on mitattu yhdeksän viimeisimmän kuukauden aikana!

Mittaushistorian pisin ennätyslämpimien kuukausien putki

Maaliskuu oli jo 11. peräkkäinen ennätyslämmin kuukausi (verrattuna ko. kuukausien tavanomaisiin lukemiin). Tämä on 137-vuotisen mittaushistorian pisin yhtämittainen ennätyslämpimien kuukausien ketju. Aiempi ennätys oli vuonna 1944 mitattu kymmenen peräkkäisen ennätyslämpimän kuukauden putki. Silloin ennätykset kuitenkin olivat paljon alhaisemmalla tasolla kuin nyt. Mittaushistorian pidentyessä useiden peräkkäisten ennätyslämpimien kuukausien ketjujen - ja myös yksittäisten ennätyslämpien kuukausien - pitäisi käydä yhä harvinaisemmiksi, ellei ilmasto muuttuisi.

Uusi kuukauden lämpöennätys jo 37 kertaa tällä vuosituhannella, kylmyysennätys viimeksi lähes sata vuotta sitten

Tämä oli NOAA:n tilastoissa 37. kerta 2000-luvulla, kun tehtiin kuukauden uusi globaali lämpöennätys. Viimeisestä kylmyysennätyksestä on aikaa yli 99 vuotta. Katso tämän linkin havainnollinen animaatio.

Myös pelkkiä maa-alueita katsottaessa maaliskuu anomalialtaan mittaushistorian kaikista kuukausista lämpimin

Myös pelkkiä maa-alueita katsottaessa maaliskuu oli maailmanlaajuisesti keskimäärin mittaushistorian lämpimin maaliskuu, 2,33 ± 0,11 astetta lämpimämpi kuin 1900-luvun keskiarvo. Vuodelta 2008 ollut edellinen maaliskuun lämpöennätys ylittyi 0,43 asteella. Jälleen ylittyi myös koko mittaushistorian minkä tahansa kuukauden anomaliaennätys. Nyt oli 0,02 astetta lämpimämpää kuin vasta helmikuussa tehdyssä anomaliaennätyksessä.

Merialueilla seitsemän mittaushistorian suurinta anomaliaa seitsemän viime kuukauden aikana

Globaali merialueiden keskilämpötila oli maaliskuussa helmikuun tavoin 0,81 ± 0,14 astetta yli 1900-luvun ko. kuukausien keskiarvon. Tämä on koko mittaushistorian maaliskuiden suurin anomalia, 0,18 astetta yli viime vuoden maaliskuussa tehdyn ennätyksen. Samalla se on koko mittaushistorian kaikkien 1635 kuukauden anomaliaennätyslistalla jaetulla kuudennella sijalla. Seitsemän mittaushistorian suurinta anomaliaa on tehty seitsemän viimeisimmän kuukauden aikana!

Ennätyslämmintä myös katsottaessa erikseen eri pallonpuoliskoja sekä maa- ja merialueita

Myös pelkkää pohjoista pallonpuoliskoa tai pelkkää eteläistä pallonpuoliskoa tarkasteltaessa maa- ja merialueet sekä yhdessä että erikseen olivat maaliskuussa ennätyslämpimiä. Pohjoisella pallonpuoliskolla maa-alueet olivat peräti 2,72 ± 0,16 lämpimämpiä kuin 1900-luvun maaliskuiden keskiarvo.

Maapallon eri alueiden lämpötilat tammi-maaliskuussa 2016 verrattuna tavanomaiseen. Kartan saa suuremmaksi klikkaamalla hiirellä sen päältä. Credit: NOAA National Centers for Environmental Information, State of the Climate: Global Analysis for March 2016, published online April 2016, retrieved on April 20, 2016.

Tammi-maaliskuu mittaushistorian anomalialtaan kaikkein lämpimin kolmen kuukauden jakso

Tämän vuoden kolme ensimmäistä kuukautta olivat mittaushistorian lämpimin tammi-maaliskuun jakso, maa- ja merialueet yhdistettyinä 1,15 ± 0,16 lämpimämpiä kuin 1900-luvun keskiarvo. Vasta vuosi sitten tehty ennätys ylittyi 0,28 asteella. Viimeksi vuonna 1998 tammi-maaliskuussa on ollut likimain yhtä voimakas El Niño kuin nyt. Nyt oli kuitenkin 0,45 astetta lämpimämpää kuin tammi-maaliskuussa 1998. Tammi-maaliskuu 2016 oli myös anomalialtaan mittaushistorian kaikista kuukausista lämpimin kolmen kuukauden jakso. Tämä kolmen kuukauden anomaliaennätys on mennyt uusiksi seitsemänä peräkkäisenä kuukautena alkaen heinä-syyskuun 2015 jaksosta!

Tammi-maaliskuussa ylitettiin selkeästi edellisen yhtä voimakkaan El Niñon aikaiset ennätykset, joten El Niño selittää vain osan tämänhetkisistä ennätyslukemista

Maa-alueillakin tammi-maaliskuu oli mittaushistorian lämpimin, 2,05 ± 0,17 astetta yli 1900-luvun keskiarvon ja 0,47 astetta yli vuoden 2015 vastaavan ajanjakson ennätyksen. Edellisen yhtä voimakkaan El Niño -kauden eli tammi-maaliskuun 1998 lukema ylittyi 0,95 asteella. Yllätyksettömästi myös merialueilla tammi-maaliskuu oli mittaushistorian lämpimin, 0,82 ± 0,15 astetta yli tavanomaisen. Edellinen ennätys vuosilta 2010 ja 2015 ylittyi 0,21 asteella. Tammi-maaliskuun 1998 lukema ylittyi 0,27 asteella.

Ennätyslämpötiloilla selvä vaikutus jää- ja lumipeitteeseen

Ennätyslämpötilat ovat osaltaan vaikuttaneet merkittävästi eri sääilmiöihin eri puolilla maapalloa. Grönlannissa jään sulaminen alkoi ennätysaikaisin. Arktisella alueella oli merijään pienin talvimaksimi koko mittaushistoriassa. Pohjoisella pallonpuoliskolla oli mittaushistorian toiseksi pienin maaliskuinen lumipeite. Nyt puhutaan niin historiallisista ennätyksistä, että toivoisin tiedotusvälineiden kertovan näistä näkyvämmin. Vai ovatko kuhameemit sittenkin tärkeämpiä? Aiheesta kannattaakin lukea Lari Lohikosken kirjoitus "Mistä valtamedia oikeasti vaikenee?".

El Niño -ennuste näyttää viilenevää

Viime aikoina tehdyt ennätykset johtuvat ilmastonmuutoksen ja El Niñon yhteisvaikutuksesta. ENSO-ennusteen mukaan El Niñosta siirrytään ENSO-neutraaliin vaiheeseen pohjoisen pallonpuoliskon loppukevään tai alkukesän aikana. Vuoden toisella puoliskolla kasvaa El Niñon vastailmiö La Niñan todennäköisyys. Tämän myötä globaalit lämpötilaennätykset loppuvat tältä erää.

Lähteet

NOAA National Centers for Environmental Information, State of the Climate: Global Analysis for March 2016, published online April 2016, retrieved on April 20, 2016
Lue myös nämä

Japanin ilmatieteen laitos hetki sitten: Maaliskuu oli globaalisti ylivoimaisesti lämpimin maaliskuu 125-vuotisessa mittaushistoriassa

Jopa 11 globaalisti ennätyslämmintä kuukautta peräkkäin ja muita tällä viikolla julkaistuja sääennätyksiä

Kymmenen globaalisti ennätyslämpimän kuukauden putki: Talvi mittaushistorian kaikista kolmen kuukauden jaksoista lämpimin verrattuna tavanomaiseen

Grönlannissa ennätyslämpötilat käynnistivät sulamiskauden nyt ensimmäistä kertaa mittaushistoriassa jo huhtikuussa, puolitoista kuukautta tavanomaista aiemmin

Pohjoinen pallonpuolisko saavutti maaliskuun alussa hetkellisesti kahden asteen lämpenemisrajan verrattuna esiteolliseen aikaan

Maailman ilmatieteen päivän faktat ilmastonmuutoksesta

Kuhameemejä vai maailman tärkeimpiä uutisia?

Ei kommentteja: