lauantai 16. huhtikuuta 2016

Jopa 11 globaalisti ennätyslämmintä kuukautta peräkkäin ja muita tällä viikolla julkaistuja sääennätyksiä

Nasa: Mittaushistorian maailmanlaajuisesti lämpimin tammi-maaliskuu, maaliskuu mittaushistorian 1623 kuukaudesta anomalialtaan toiseksi lämpimin


Pelkkien maaliskuiden globaali maa- ja merialueiden yhdistetty lämpötila-anomalia (poikkeama vertailukauden 1951-1980 keskiarvosta, joka on diagrammin nollakohta) celsiusasteina vuosina 1880-2016 Nasan GISS-tilastojen mukaan. Maaliskuu 2016 oli koko mittaushistorian lämpimin, +1,28 astetta verrattuna tavanomaiseen. Mittaushistorian toiseksi lämpimin maaliskuu on vuodelta 2010 (+0,92 astetta). Aiempi ennätys ylittyi nyt siis peräti 0,36 asteella, mikä on globaaleissa keskilämpötiloissa iso ero. Viimeksi ja ehkä viimeistä kertaa pitkän aikavälin keskiarvoa viileämpi maaliskuu oli vuonna 1982. Diagrammin saa suuremmaksi klikkaamalla hiirellä sen päältä. Credit: HotWhopper.

Nasan eilen julkaisemien GISS-lämpötilatietojen mukaan maaliskuu 2016 oli maa- ja merialueet yhdistettyinä maailmanlaajuisesti keskimäärin 1,28 celsiusastetta pitkän aikavälin keskiarvoa (maaliskuut 1951-1980) lämpimämpi. Tämä tekee kuluneesta maaliskuusta koko vuodesta 1880 alkavan mittaushistorian lämpimimmän maaliskuun ja lisäksi myös anomalialtaan (lämpötilapoikkeamaltaan verrattuna tavanomaiseen ko. kuukauden globaaliin keskilämpötilaan) koko mittaushistorian kaikista kuukausista toiseksi lämpimimmän.

Erityisen voimakkaasti lämpimyys näkyi maapallon pohjoisosissa, kun taas Antarktiksella oli tavanomaista kylmempää. Pitkälläkin aikavälillä erityisesti arktiset alueet ovat lämmenneet.

Mittaushistorian toiseksi lämpimin maaliskuu on vuodelta 2010 (+0,92 astetta verrattuna pitkän aikavälin keskiarvoon) ja seuraavaksi lämpimimmät vuosilta 2015 ja 2002 (molemmat +0,90 astetta). Aiempi ennätys ylittyi nyt siis peräti 0,36 asteella, mikä on globaaleissa keskilämpötiloissa iso ero. Viimeksi ja ehkä viimeistä kertaa pitkän aikavälin keskiarvoa viileämpi maaliskuu oli vuonna 1982.

Viimeisimmän kuuden kuukauden aikana kaikki kuukaudet ovat olleet mittaushistorian lämpimimpiä ko. kuukausia ja ylittäneet vertailukauden 1951-1980 ko. kuukausien keskiarvolämpötilat yli asteella. Lisäksi koko mittaushistorian kaikkien kuukausien lämpötila-anomaliaennätys on rikottu neljä kertaa. Tammikuun 2007 anomaliaennätys +0,96 astetta oli voimassa pitkään, kunnes sen ylittivät lokakuu 2015 (+1,06 astetta), joulukuu 2015 (+1,10 astetta), tammikuu 2016 (+1,14 astetta) ja helmikuu 2016 (+1,35 astetta).

Globaalin mittaushistorian 1 623 kuukaudesta mikään muu ei ole ollut niin epätavallisen lämmin kuin helmikuu 2016. Helmikuu oli siis mittaushistorian anomalialtaan lämpimin ja maaliskuu toiseksi lämpimin kuukausi. Ne eivät kuitenkaan ole absoluuttisesti lämpimimmät kuukaudet. Absoluuttisesti lämpimin on todennäköisimmin ollut heinäkuu 2015. Tämä johtuu siitä, että suurin osa maapallon maa-alueesta on pohjoisella pallonpuoliskolla. Maa-alueilla, jotka lämpenevät ja viilenevät vain ohuesta pintaosasta, lämpötilat vaihtelevat voimakkaammin kuin merissä. Siksi pohjoisen pallonpuoliskon talviaikaan (tammi-helmikuussa) absoluuttiset globaalit keskilämpötilat ovat aina nelisen astetta viileämpiä kuin heinä-elokuussa. Tämä on myös syy siihen, miksi kuukausien lämpimyyttä tai kylmyyttä on havainnollisempi tarkastella anomalioina kuin kuukausien absoluuttisina lämpötiloina.

Koko vuoden globaali pintalämpötilojen anomalia laskettuna vuoden alusta kunkin kuukauden loppuun. Vuodesta 2016 voi hyvinkin tulla koko mittaushistorian lämpimin vuosi, vaikka viilentävän La Niña -vaiheen ennustetaan alkavan pohjoisen pallonpuoliskon kesällä tai syksyllä. Credit: HotWhopper.

Tänä vuonna kolmen kuukauden jakso tammikuun alusta maaliskuun loppuun oli Nasan mukaan koko mittaushistorian lämpimin tammi-maaliskuu (1,25 astetta vertailukauden 1951-1980 keskiarvoa lämpimämpi) ja peräti 0,39 astetta lämpimämpi kuin edellinen ennätys, joka oli tehty vasta vuosi sitten.

Globaali maa- ja merialueiden yhdistetty lämpötila-anomalia (poikkeama vertailukauden 1951-1980 keskiarvosta) celsiusasteina valikoituina El Niño -vuosina kuukausittain Nasan GISS-tilastojen mukaan. Varjostettu alue esittää niitä kuukausia, jolloin El Niño tyypillisesti esiintyy. Pitkäaikaisen ilmastonmuutoksen vaikutus tämänhetkisiin lämpöennätyksiin näkyy siten, että nyt globaalit lämpötilat ovat kohonneet korkeammiksi kuin aiempina El Niño -vuosina. Diagrammin saa suuremmaksi klikkaamalla sen päältä. Credit: HotWhopper.

Maapallon tämänhetkiseen lämpimyyteen on ilmastonmuutoksen lisäksi vaikuttanut erityisen voimakas El Niño -vaihe 2015-2016. Tämä El Niño on yksi mittaushistorian voimakkaimmista, mahdollisesti jopa voimakkain. Asiaa ei voi kuitenkaan täysin yksiselitteisesti sanoa, koska on monia eri tapoja mitata El Niñoa. Näyttää siltä, että nykyinen El Niño ja edellisen suuren El Niñon (1997-1998) jälkeen ilmastonmuutoksen myötä meriin varastoitunut lämpö ovat vaikuttaneet yhdessä. Vuosi 2015 ja talvi 2015-2016 olisivat hyvin todennäköisesti olleet globaalisti ennätyslämpimiä ilman El Niñoakin, joskaan ei aivan yhtä suurella marginaalilla kuin nyt. Kevään mittaan El Niñon ennustetaan heikkenevän ja kesällä tai alkusyksystä La Niña -vaiheen alkavan, jolloin myös globaalit lämpöennätykset toistaiseksi loppuvat ainakin pienen viiveen jälkeen. El Niñon vaikutus voi kuitenkin kestää jopa 6-8 kuukautta talven El Niño -piikin jälkeenkin.

Japanin ilmatieteen laitos: Yksitoista globaalisti ennätyslämmintä kuukautta peräkkäin

Koko mittaushistorian globaalisti lämpimimmät ko. kuukaudet Japanin ilmatieteen laitoksen mukaan. Kaikki yksitoista viimeisintä kuukautta ovat olleet ennätyslämpimiä (maailmanlaajuisesti ykköstilalla ko. kuukausien lämpötilatilastoissa). Taulukon saa suuremmaksi klikkaamalla hiirellä sen päältä.

Maaliskuu oli Japanin ilmatieteen laitoksen torstaina julkaisemien tietojen mukaan vuodesta 1891 alkavan mittaushistorian maailmanlaajuisesti selvästi lämpimin maaliskuu, helmikuun tavoin maa- ja merialueet yhdistettynä 0,62 astetta lämpimämpi kuin vertailukauden 1981-2010 vastaavien kuukausien keskiarvo. Lisäksi maaliskuu oli 1,07 astetta lämpimämpi kuin koko 1900-luvun maaliskuiden keskiarvo.

Maaliskuu ei kuitenkaan aivan ollut anomalialtaan koko mittaushistorian lämpimin kuukausi, vaan tätä ennätystä pitää hallussaan joulukuu 2015, joka oli peräti 0,66 astetta pitkäaikaista keskiarvoa (1981-2010) lämpimämpi. Tämä anomaliaennätys meni japanilaisten tilastossa uusiksi neljä kertaa peräkkäin: syyskuussa, lokakuussa, marraskuussa ja joulukuussa.

Mittaushistorian viisi lämpimintä maaliskuuta ovat japanilaistilaston mukaan olleet maaliskuut 2016 (+0,62°C yli vertailukauden 1981-2010 maaliskuiden keskiarvon), 2015 (+0,31°C), 2010 (+0,28°C), 2002 (+0,26°C) ja 1990 (+0,25°C). Mittaushistorian aikana maaliskuut ovat lämmenneet globaalisti keskimäärin 0,85 astetta vuosisadassa.

Tanskalaiset tutkimuslaitokset: Grönlannissa jäätikkö alkoi sulaa tänä keväänä lähes kaksi kuukautta tavanomaista aikaisemmin ja aiemmin kuin koskaan ennen mittaushistoriassa

Grönlannissa jään sulamiskausi alkoi tänä keväänä jo tällä viikolla, aiemmin kuin koskaan ennen mittaushistoriassa. Tämä on yli puolitoista kuukautta tavanomaista varhaisemmin. Normaalisti sulamiskausi käynnistyy toukokuun loppupuolella tai kesäkuun alussa.

Sulamiskauden katsotaan käynnistyneen, kun kymmenen prosenttia jäätiköstä on alkanut sulaa yli yhdellä millimetrillä. Maanantaina 11. huhtikuuta 2016 sulamisprosentti nousi kahteentoista. Sulamiskauden käynnistymisen aikaisuusennätykset ovat nyt seuraavat: 11. huhtikuuta 2016, 5. toukokuuta 2010, 8. toukokuuta 1990 ja 8. toukokuuta 2006.

Vesisateet ja korkeat lämpötilat käynnistivät sulamiskauden ainakin väliaikaisesti ennätysvarhain. Tanskan ilmatieteen laitoksen mukaan Lounais-Grönlannin Kangerlussuaqissa mitattiin maanantaina lämpötilaksi +17,8 astetta, mikä on sääasemakohtainen koko mittaushistorian huhtikuun ennätys (aiempi ennätys +16,0 astetta huhtikuun lopulta, 30.4.1996) ja uupuu vain 0,2 astetta koko Grönlannin vuodesta 1873 alkavan mittaushistorian huhtikuun ennätyslämpötilasta (+18,0 astetta Narsarsuaqissa 22.4.1999).

Maanantaina Grönlannin pääkaupunki Nuukissakin tehtiin uusi huhtikuun paikallinen ennätys, kun lämpötila kohosi +16,6 asteeseen (aiempi ennätys +13,0 astetta huhtikuun lopulta, 29.4.1969). Lisäksi jäätikön korkeimmalla kohdalla 3000 metrissä sijaitsevalla Summit-tutkimusasemalla saavutettiin tiistaina mittaushistorian uusi huhtikuun lämpöennätys, -6,5 astetta. Edellinen ennätys oli -8,2 astetta (30.4.2007). Vielä 1840 metrinkin korkeudella mitattiin nyt lämpöasteiksi +3,1 astetta, mikä olisi siellä normaalisti mukavan lämmintä heinäkuussakin.

Pitkällä aikavälillä tapahtuva napajäätiköiden sulaminen saattaa vaikuttaa osaltaan jopa maapallon fysikaalisen pohjoisnavan (maapallon pyörimisakselin napa) liikkeeseen, joka toki vaihtelee luontaisestikin.

NOAA/NWS: Alaskassa vuoden 2016 sata ensimmäistä päivää ennätyslämpimät

Alaskassa on mitattu tämän vuoden sadan ensimmäisen päivän aikana useilla sääasemilla ennätyskorkeita keskilämpötiloja, vuorokauden ylimmän lämpötilan keskiarvoja ja vuorokauden alimman lämpötilan keskiarvoja.

Maaliskuun viimeisenä päivänä Kaakkois-Alaskan Klawockissa mitattiin lämpötilaksi yli +21 celsiusastetta, mikä on Alaskan mittaushistorian korkein maaliskuun lämpötila. Fairbanksissa lämpötila ei pudonnut -30 fahrenheitasteen (-34 celsiusastetta) alapuolelle koko talvena. Näin on tapahtunut vain kerran aiemmin mittaushistorian aikana.

Alaskassa lumipeite on sulanut tavallista aiemmin. Tämä voi ehkä johtaa tavanomaista aiemmin alkavaan maastopalokauteen. Lumen aikainen sulaminen tietää mahdollisesti huonoa myös Alaskan lohille. Joet lämpenevät tavallista nopeammin, jolloin loppukesällä lämpimissä joissa voi olla liian vähän happea.

BBC: Tavanomaista aikaisempi raju helleaalto Intiassa

Pohjois-Intiassa lämpötilat ovat ylittäneet BBC:n mukaan +40 astetta useana peräkkäisenä päivänä. Esimerkiksi Bhubaneswarissa (Orissa) mitattiin maanantaina koko mittaushistorian korkein huhtikuun lämpötila, +45,8 astetta.

Monin paikoin Intiassa on myös tavanomaista kuivempaa, mikä johtuu voimakkaan El Niñon aiheuttamasta viime vuoden heikosta monsuunisadekaudesta. Kuumuus ja kuivuus voivat helpottaa kesämonsuunin eli merimonsuunin saapuessa tavallisesti kesäkuun puolivälin tienoilla.

Ei kommentteja: