perjantai 22. huhtikuuta 2016

Maan päivän hyviä ja huonoja uutisia


Tänään on 46. kansainvälinen Maan päivä (Earth Day). Tänä vuonna erityisteemana ovat puut. Niiden käyttö muodostaa noin 70 % ihmiskunnan ekologisesta jalanjäljestä. Niitä tarvitaan sekä paperin että puutavaran tuotantoon mutta myös sitomaan ihmisten aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä. Tämä hiilidioksidin sitominen onkin merkittävä metsien tuottama ekosysteemipalvelu. Vaikka koko maapallo olisi metsien peitossa, niiden määrä ei silti olisi riittävä ihmiskunnan tämänhetkisiin tarpeisiin, kun otetaan huomioon myös tuo ylimääräisen hiilidioksidin sitominen.

Maapallolla on 422 ja Suomessa 5600 puuta yhtä asukasta kohden

Koko maailman metsien biokapasiteetti (= ekosysteemin kyky tuottaa luonnon aineksia ja sitoa päästöjä) on pienentynyt 5 % vuodesta 1961, josta on saatavissa ensimmäiset luotettavat tiedot. Yhtä maapallolla elävä ihmistä kohden pudotus on peräti 59 %. Pinta-alassa mitattu eniten metsiä on maailman valtioista Brasiliassa, Venäjällä, Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Kaikkiaan maapallolla saattaa olla uusimpien arvioiden mukaan yli 3 biljoonaa (3000 miljardia) puuta eli noin 422 puuta yhtä ihmistä kohden. Näistä noin 1,03 biljoonaa (1030 miljardia) on trooppisissa ja subtrooppisissa metsissä, 0,74 biljoonaa (740 miljardia) havumetsävyöhykkeellä ja 0,66 biljoonaa (660 miljardia) lauhkealla vyöhykkeellä. Suomessa on noin 31 miljardia puuta eli noin 5600 yksilöä jokaista suomalaista kohden. Vuosittain kaadetaan maailmanlaajuisesti yli 15 miljardia ja istutetaan 5 miljardia puuta. Vuotuinen nettotappio on tällä hetkellä vain prosentin osia koko puumäärästä. Ihmissivilisaation alusta nykypäivään tultaessa maailman puuyksilöiden määrä on kuitenkin vähentynyt noin 46 %. Noin 150 vuoden kuluttua maapallolla on arvioiden mukaan enää 214 puuta yhtä asukasta kohti.

Vuoden 2016 globaali uusiutuvien luonnonvarojen ylikulutuspäivä jo 8. elokuuta

Ihmiskunnan luonnonvarojen kulutus onkin lisääntynyt niin paljon, että vuonna 2016 maapallon ylikulutuspäivä eli ekovelkapäivä tulee arvioiden mukaan jo 8. elokuuta, vain 108 päivän kuluttua. Suomalaisten osalta ylikulutuspäivä oli jo 17. huhtikuuta.

Keskimääräisellä eurooppalaisten kulutustasolla tarvittaisiin 2,8 maapalloa, mikäli kaikki maapallon ihmiset eläisivät vastaavasti. Suomen kulutustasolla tarve olisi 3,4 maapalloa. Pohjoisamerikkalaisten kulutustasolla maapalloja täytyisi olla 4,7 ja afrikkalaisten kulutustasolla riittäisi 0,8 maapalloa.

Katso Art Works for Change -sivuston upeat taidegalleria 1 ja taidegalleria 2 ihmiskunnan ympäristövaikutuksista.

Päivän positiivinen uutinen: Ennätysmäärä ilmastosopimuksen allekirjoittajia jo ensimmäisenä päivänä

Päivän hyvä uutinen on se, että tänään on ensimmäinen päivä, jolloin valtiot voivat allekirjoittaa Pariisin ilmastosopimuksen. Ilmeisesti ennätykselliset 150 maata saattaa allekirjoittaa sopimuksen jo tänään, kun takana on 11 globaalisti ennätyslämmintä kuukautta ja lähes kaikki mahdolliset lämpöennätykset rikkonut maaliskuu

Tavoitteena on saada pidettyä maailmanlaajuinen lämpötilan nousu esiteolliseen aikaan verrattuna noin 1,5 asteessa tai ainakin selvästi alle kahdessa asteessa.

Hyvää Maan päivää!

Lue myös nämä

Tänään on suomalaisten ylikulutuspäivä: Jos kaikki maapallon ihmiset eläisivät Suomen kulutustasolla, tarvittaisiin 3,4 maapalloa

Suomen kulutuksella tarvittaisiin 3,4 maapalloa - Dominikaaninen tasavalta, Georgia ja Sri Lanka maailman parhaat valtiot

Tänään vietetään YK:n julistamaa maailman runouden ja metsien päivää

Pariisin ilmastokokous, askel eteenpäin ja ilmastoX

Ei kommentteja: