tiistai 18. lokakuuta 2016

NOAA hetki sitten: Syyskuu katkaisi 16 ennätyslämpimän kuukauden putken

Maapallon eri alueiden lämpötilat tammi-syyskuussa 2016 verrattuna tavanomaiseen. Kartan saa suuremmaksi klikkaamalla hiirellä sen päältä. Credit: NOAA National Centers for Environmental Information, State of the Climate: Global Analysis for September 2016, published online September 2016, retrieved on October 18, 2016

Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimuslaitos NOAA:n hetki sitten julkaisemien tietojen mukaan nyt on ollut jo 381 kuukauden ajan lämpimämpää kuin 1900-luvun keskiarvo. Syyskuussa maa- ja merialueiden yhdistetty lämpötila oli maailmanlaajuisesti 0,89 ± 0,15 celsiusastetta korkeampi kuin 1900-luvun syyskuiden keskiarvo. Näin syyskuusta muodostui 137-vuotisen mittaushistorian globaalisti toiseksi lämpimin syyskuu, 0,04 astetta viileämpi kuin viime vuonna mitattu tilastohistorian lämpimin syyskuu.

Mittaushistorian 17 anomalialtaan (poikkeamaltaan verrattuna tavanomaiseen) lämpimintä kuukautta. Näistä 16 kuukautta on aivan viime kuukausia helmikuusta 2015 alkaen. Koko mittaushistorian (1641 kuukautta) aiemmista kuukausista TOP 17 -listalle on päässyt vain tammikuu 2007. Viimeisessä sarakkeessa oleva luku kertoo poikkeaman verrattuna 1900-luvun ko. kuukausien keskiarvoon. Viimeksi 1900-luvun keskiarvon alle on jääty joulukuussa 1984. Taulukon saa suuremmaksi klikkaamalla hiirellä sen päältä. Credit: NOAA, Top 15 Monthly Global Land and Ocean Temperature Departures from Average.

Elokuu oli 16. peräkkäinen globaalisti ennätyslämmin kuukausi, kun verrataan kunkin kuukauden maailmanlaajuista maa- ja merialueiden yhdistettyä lämpötilaa vuodesta 1880 alkavan mittaushistorian ko. kuukausien lämpötiloihin. Koskaan aiemmin 137-vuotisessa mittaushistoriassa ei ole havaittu näin pitkää ennätyslämpimien kuukausien putkea. Ennätyslämpötiloihin vaikuttivat ilmastonmuutos ja vähän aikaa sitten päättynyt jopa ainakin puoleen vuosisataan voimakkain El Niño -ilmiö. Syyskuu kuitenkin katkaisi tämän ennätysputken, koska syyskuu oli "vain" mittaushistorian toiseksi lämpimin syyskuu.

Pelkkiä maa-alueita tarkasteltaessa syyskuu oli sekä pohjoisella pallonpuoliskolla että globaalisti mittaushistorian lämpimin. Pohjoisella pallonpuoliskolla myös maa- ja merialueet yhdistettyinä olivat mittaushistorian lämpimimmät. Sen sijaan eteläisellä pallonpuoliskolla maa-alueet olivat vasta mittaushistorian 21. lämpimimmät.

Tammi-syyskuiden lämpötila-anomaliat eli poikkeamat tavanomaisesta eri vuosina globaalisti sekä eroteltuna pohjoisella ja eteläisellä pallonpuoliskolla. Diagrammin saa suuremmaksi klikkaamalla hiirellä sen päältä. Credit: NOAA National Centers for Environmental Information, State of the Climate: Global Analysis for September 2016, published online September 2016, retrieved on October 18, 2016

Vuoden 2016 yhdeksän ensimmäistä kuukautta ovat NOAA:n mukaan olleet globaalisti maa- ja merialueet yhdistettyinä mittaushistorian lämpimin tammi-syyskuun jakso, 0,89 celsiusastetta lämpimämpi kuin 1900-luvun tammi-syyskuiden keskiarvo 14,1 astetta. Näin vasta viime vuonna tehty tammi-syyskuun lämpöennätys ylittyi 0,13 asteella.

Sekä NOAA:n, Nasan, Japanin ilmatieteen laitoksen, MetOfficen (brittiläinen ilmatieteen laitos) että Berkeley Earthin tilastoissa vuodesta 2016 näyttää todennäköisesti tulevan mittaushistorian globaalisti lämpimin vuosi. Itse asiassa tämä on jo kolmas ennätyslämmin vuosi peräkkäin.

Toistaiseksi 2015 on mittaushistorian lämpimin vuosi ja vieläpä selvällä marginaalilla aiempiin vuosiin. Sen sijaan vuoden 2014 ero seuraaviin on sen verran pieni, että sen sijoitus on epävarmempi, vaikkakin se on paras ehdokas tällä hetkellä toiseksi lämpimimmäksi ja vuoden 2016 päätyttyä kolmanneksi lämpimimmäksi vuodeksi. Vuosi 2016 on menossa todennäköisesti ykköseksi.

Jos katsotaan pelkkiä pohjoisen pallonpuoliskon maa-alueilla sijaitsevia sääasemia Nasan tilastoista, lämpenemistä on tapahtunut vuoden 1880 jälkeen noin kaksi celsiusastetta.

Lähteet

NOAA National Centers for Environmental Information, State of the Climate: Global Analysis for September 2016, published online September 2016, retrieved on October 18, 2016

Tamino: Global Temperature Update

Lue myös nämä

Berkeley Earth: Syyskuu ja koko vuosi 2016 globaalisti ennätyslämpimät

Nasan mukaan viimeisimmän vuoden aikana kaikki kuukaudet kesäkuuta lukuun ottamatta globaalisti ennätyslämpimiä

Lähes mahdotonta ilman ihmisen vaikutusta: 2000-luvulla useita ennätyslämpimiä vuosia ja mittaushistorian lämpimin viiden vuoden jakso

Nasa, NOAA, Berkeley Earth, Japanin ilmatieteen laitos ja MetOffice yksimielisiä: Vuosi 2015 ennätyslämmin ja rikkoi jopa ennätysennätyksen

Ei kommentteja: