perjantai 10. helmikuuta 2017

Juuri nyt: Yhdysvaltojen lumimyrskystä Australian hurjaan helteeseen

Kuva: Pixabay.

Samaan aikaan New Yorkissa on kehotettu välttämään ulkona liikkumista lumimyrskyn takia ja Australiassa monin paikoin puolestaan helleaallon takia.

Yhdysvalloissa on meneillään Niko-lumimyrsky, joka on tuonut New Yorkiinkin 35 senttimetriä lunta. Kouluja on jouduttu sulkemaan ja lentoja on peruutettu. Paikoin sähköt ovat poikki voimakkaiden tuulien ja kaatuneiden puiden seurauksena.

Australian länsiosissa on ollut kylmää, sateista ja tulvia, mutta samaan aikaan suurimmassa osassa Australiaa hikoillaan melkoisessa helteessä ja pelätään laajoja maastopaloja. Esimerkiksi Tarcoolassa mitattiin eilen varjossa +48,2 celsiusastetta. Canberrassa sähkönjakelu voi keskeytyä liiallisen sähkönkäytön seurauksena. Tämän päivän ennuste näytti yli 46 asteen lämpötiloja useille alueille.

Sydneyssä tammikuu ja myös koko eteläisen pallonpuoliskon kesä ovat olleet virallisten mittausten mukaan vuodesta 1858 alkavan 158-vuotisen tilastohistorian kuumimmat. Lämpötila on kohonnut siellä kesän aikana jo kymmenenä päivänä yli 35 asteeseen. Edellinen ennätys oli yhdeksän päivää kesällä 1895-1896. Huomiseksikin ennustetaan 40 asteen lämpötiloja, joten silloin tullee jälleen uusi ennätys, 11 yli 35 asteen päivää yhden kesän aikana. Sunnuntaina sään odotetaan viilenevän.

Viime vuosikymmeninä Australian helteet ovat lisääntyneet. Kun verrataan vuosien 1950-1980 ja vuosien 1981-2011 helleaaltoja toisiinsa, voidaan havaita seuraavaa:

-Darwinissa ja Canberrassa helleaaltopäivien lukumäärä on yli kaksinkertaistunut.

-Perthissä helleaaltopäivien lukumäärä on lisääntynyt 50 %.

-Sydneyssä helleaallot alkavat nyt keskimäärin 19 päivää, Hobartissa 12 päivää ja Brisbanessa 8 päivää entistä aiemmin.

-Melbournessa helleaallot alkavat nyt keskimäärin 17 päivää entistä aiemmin ja helleaallon kuumin päivä on nyt keskimäärin 2 astetta aiempaa kuumempi.

-Adelaidessa helleaaltopäivien lukumäärä on lähes kaksinkertaistunut ja helleaallon kuumin päivä on nyt keskimäärin 4,3 astetta aiempaa kuumempi.

Lue myös nämä

Alkuvuoden 2017 kuumuus- ja kylmyysennätykset eri puolilla maailmaa

Tammikuu 2017 jatkoi globaalisti poikkeuksellisten lämpimien kuukausien sarjaa, joka on nyt kestänyt selvästi yli vuoden

Ennätyskuumat kuukaudet lisääntyneet globaalisti

Ilmastonmuutos: Victorian osavaltiossa Australiassa korkeiden lämpötilojen todennäköisyys viisinkertaistunut

Australiassa historian kuumin vuosi, kevät, kesä, kuukausi, viikko ja päivä

Australiassa historian pahin helleaalto

Lisääntyykö vai väheneekö kuolleisuus Isossa-Britanniassa ilmastonmuutoksen myötä?

Onko ilmastonmuutos lisännyt kuumien kesien todennäköisyyden kymmenkertaiseksi vain kymmenessä vuodessa ja tuntuvatko vuoden 2003 kaltaiset hellekesät vuosisadan lopulla jo viileiltä?

Aasian uusi koko mittaushistorian lämpöennätys 54 astetta?

Ei kommentteja: