torstai 13. huhtikuuta 2017

Koko kesän 2017 sääennuste

Kansainväliset tutkimuslaitokset ovat jälleen laatineet vuodenaikaisennusteet Suomen kesän säästä. Seuraan kesän ajan kuuden eri tutkimuslaitoksen ennusteita. Tällä hetkellä eri ennusteissa näyttää olevan harvinaisen suuria ristiriitaisuuksia. Mitään erityisen lämmintä kesää ei näytäkään olevan tulossa. Todennäköisimmin kesän sää on vaihteleva ja pitkää aikaväliä tarkasteltaessa lähellä tavanomaista. Nämä pitkän aikavälin sääennusteet ovat toistaiseksi kokeilu- ja kehittelyvaiheessa. 

Huom.! Päivitän kesän sään vuodenaikaisennusteet jatkossa tämän blogitekstin kommentteihin.IRI: Tavanomaisen alkukesän jälkeen tavanomaista lämpimämpää erityisesti Kaakkois-Suomessa

IRI:n (International Research Institute for Climate and Society) ennusteen mukaan lähes koko Suomessa on huhti-kesäkuussa 2017 odotettavissa keskimäärin tavanomaista lämpimämpää 40 %:n todennäköisyydellä, tavanomaisia lämpötiloja 35 %:n todennäköisyydellä ja tavanomaista viileämpää 25 %:n todennäköisyydellä.

Touko-heinäkuun ennuste on hyvin epävarma. Todennäköisimmin Suomen lämpötilat ovat lähellä tavanomaisia lukemia. Paikoin on kuitenkin pieniä viitteitä tavanomaista lämpimämmästä säästä (mahdollisesti Käsivarren Lapin tienoilla), paikoin tavanomaista viileämmästä säästä (mahdollisesti Keski-Suomen tienoilla). Suomea, Ruotsia ja Norjaa lukuun ottamatta lähes kaikkialla Euroopassa näyttää olevan tavanomaista lämpimämpää.

Kesä-elokuussa suuressa osassa Suomea on keskimäärin odotettavissa tavanomaista lämpimämpää 45 %:n todennäköisyydellä, tavanomaisia lämpötiloja 35 %:n todennäköisyydellä ja tavanomaista viileämpää 20 %:n todennäköisyydellä. Länsi-Suomessa todennäköisyys tavanomaista lämpimämpään säähän on hieman pienempi ja Kaakkois-Suomessa suurempi. Itä-Euroopan lämmin ilmamassa näyttäisi yltävän Kaakkois-Suomeen asti.

Heinä-syyskuun jaksolla tavanomaiseen verrattuna lämpimän sään todennäköisyys kasvaa edelleen. Suomen keskiosissa on yhä odotettavissa tavanomaista lämpimämpää 45 %:n todennäköisyydellä, tavanomaisia lämpötiloja 35 %:n todennäköisyydellä ja tavanomaista viileämpää 20 %:n todennäköisyydellä. Lapissa ja Länsi-Suomessa on keskimäärin odotettavissa tavanomaista lämpimämpää 50 %:n todennäköisyydellä, tavanomaisia lämpötiloja 35 %:n todennäköisyydellä ja tavanomaista viileämpää 15 %:n todennäköisyydellä. Aivan kaakkoisimmassa Suomessa (Etelä-Karjalan tienoilla) todennäköisyys tavanomaista lämpimämpään säähän on jopa 60 %.

Sademäärien osalta ennuste ei pysty näyttämään poikkeamaa tavanomaisesta millekään kolmen kuukauden jaksolle.

ECMWF: Touko-heinäkuussa keskimäärin 0,5-1 astetta tavanomaista lämpimämpää

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus (ECMWF) sanoo, että Suomessa on touko-heinäkuussa keskimäärin 0,5-1 astetta tavanomaista lämpimämpää 60-90 prosentin todennäköisyydellä. Sademäärä näyttäisi olevan tavanomainen. ECMWF:n ennustetta on analysoitu tarkemmin Ilmatieteen laitoksen nettisivulla, josta löytyy myös kuukausiennuste.

Venäjän ilmatieteen laitos: Touko-heinäkuu Lapissa keskimäärin tavanomaista lämpimämpi, Kaakkois-Suomessa voi olla sateista

Venäjän ilmatieteen laitoksen vuodenaikaisennuste touko-heinäkuun kolmen kuukauden jaksolle näyttää Suomessa olevan hieman tavanomaista lämpimämpää säätä. Selvimmin lämpimyys näkyy Lapissa, kun taas Etelä-Suomessa voidaan jäädä lähelle tavanomaisia lämpötiloja. Sademäärät ovat erityisesti Kaakkois-Suomessa tavanomaista suurempia.

Japanin ilmatieteen laitos: Huhti-kesäkuu lähes tavanomainen

Japanin ilmatieteen laitos ennustaa Suomen keskilämpötilan olevan huhti-kesäkuun jaksolla lähellä tavanomaista. Lapin osalta on kuitenkin pieniä viitteitä tavanomaista lämpimämmästä säästä. Myös sademäärät ovat lähellä normaalia. Paikoin on kuitenkin merkkejä tavanomaista kuivemmasta säästä. Kaakkois-Suomen lähelle yltää tavanomaista sateisemman sään alue.

The Weather Company: Huhti-kesäkuussa mahdollisuus tavanomaista lämpimämpään säähän

The Weather Company arvioi kolmen kuukauden vuodenaikaisennusteessaan, että Suomessa on huhtikuun alusta kesäkuun loppuun ulottuvalla ajanjaksolla keskimäärin 1-2 astetta tavanomaista lämpimämpää. Länsi-Euroopan lämpötilat ovat lähellä tavanomaista. Lämmin ja kuiva sää keskittyy Itä-Eurooppaan. On syytä huomata, että The Weather Companyn tällä hetkellä tuorein ennuste on laadittu melkein kuukausi sitten. Seuraava päivitys tulee 26. huhtikuuta.

NOAA/NWS: Säätiloiltaan vaihteleva, tavanomainen kesä

Marraskuun 2017 loppuun asti ulottuvissa ennusteissa mikään kolmen kuukauden jaksoista ei ole Suomessa selvästi tavanomaista lämpimämpi. Huhti-kesäkuun jaksolla koko Suomen lämpötilat ovat tavanomaisia. Muillakin kolmen kuukauden jaksoilla vain Pohjois-Suomessa voi olla 0,5-1 astetta tavanomaista lämpimämpää. Pitkiin aikoihin NOAA/NWS:n ennusteet eivät ole näyttäneet Suomeen näin pieniä lämpötilapoikkeamia verrattuna tavanomaiseen. Toisaalta NOAA/NWS:n ennusteissa on aiemminkin ollut nähtävillä se, että mikäli ennusteen laadintahetkellä on ollut viileää, ennuste helposti jumittuu näyttämään viileää jatkossakin.

Yksittäisistä kuukausista tavanomaiseen verrattuna kylmin on huhtikuu. Huhtikuun keskilämpötila jää koko Suomessa 0,5-2 astetta tavanomaisen alapuolelle. Syyskuun loppuun asti ulottuvalla ennustejaksolla toukokuu on tavanomaiseen verrattuna kaikkein lämpimin kuukausi, 0,5-2 astetta yli tavanomaisen. Suurimmat poikkeamat ovat Itä- ja Pohjois-Suomessa. Samoilla alueilla voi olla kesäkuussakin 0,5-1 astetta tavanomaista lämpimämpää. Muualla lämpötilat ovat kesäkuussa tavanomaisia. Pohjanmaan tienoilla on pieniä viitteitä jopa tavanomaista hieman viileämmästä kesäkuusta. Heinäkuussa koko Suomen lämpötilat ovat lähellä tavanomaista, paitsi Pohjanmaalla on jälleen viitteitä tavanomaista viileämmästä säästä. Pohjanmaan viileys jatkuu myös elo- ja syyskuussa, jolloin Lapissa on 0,5-1 astetta tavanomaista lämpimämpää, muualla tavanomaisia lämpötiloja.

Kaikkien ennustettujen kolmen kuukauden jaksojen sademäärät näyttävät olevan lähellä tavanomaista. Jos jotakin poikkeamaa tavanomaiseen verrattuna ilmenee, todennäköisemmin on tavanomaista kuivempaa kuin sateisempaa. Vain huhti-kesäkuun jaksolla on paikoin pieniä viitteitä tavanomaista sateisemmasta säästä.

Tämänhetkisen ennusteen mukaan yksittäisistä kuukausista tavanomaiseen verrattuna selvästi sateisin on huhtikuu. Touko-, elo- ja syyskuussa voi olla tavanomaista kuivempaa. Kesä- ja heinäkuun osalta paikalliset vaihtelut ovat suuria.

NOAA/NWS:n ennusteet päivittyvät jatkuvasti edellä oleviin linkkeihin.

Lue tästä juhannuksen sääennuste, mutta älä usko sitä!

Yhdysvaltalainen AccuWeather julkaisee Suomeenkin tietokoneen mallintamia päiväkohtaisia ennusteita jopa yli kuukaudeksi ja Metcheck kuudeksi kuukaudeksi. Metcheckistä voi katsoa jo nyt vaikkapa juhannuksen 2017 sään. Kuriositeettina mainittakoon, että Metcheck ennustaa tällä hetkellä Helsinkiin juhannusaatoksi +17 astetta, puolipilvistä ja ajoittain heikkoa vesisadetta. Näin pitkät päiväkohtaiset ennusteet ovat kuitenkin todellisuudessa täysin epäluotettavia, vaikka periaatteessa säämallien ajoa tietokoneella voidaan jatkaa vaikka kuinka pitkälle ajalle.

Jo muutaman viikon ennusteet ovat todellisuudessa hyvin epävarmoja, käyttöarvoltaan lähellä nollaa. Vaikka pitkän aikavälin säätä (esimerkiksi kolmea kuukautta) onkin mahdollista jossakin määrin ennustaa, malleihin sisältyvien epävarmuuksien takia paikkakunta- ja päiväkohtainen ennuste on erittäin epäluotettava. Joskus tällaisista ennusteista onkin käytetty nimitystä "meteorologinen syöpä".

Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi Sari Hartosen mukaan Suomessa säätyyppi pystytään ennustamaan kohtuullisen luotettavasti 6-10 vuorokautta, lämpötila 4-7 vuorokautta, matalapaineiden ja sadealueiden reitti 3-5 vuorokautta, tuulet 2-3 vuorokautta ja sademäärät sekä sateiden tarkat reitit 0-2 vuorokautta etukäteen. Yli kymmenen vuorokauden ajalle ei voi tehdä vain yhtä ennustetta, vaan saadaan useampia erilaisia ennusteita. Ilmakehän kaoottisuus estänee tulevaisuudessakin yli 14-21 vuorokauden päiväkohtaiset ennusteet. Lämpötilaennusteet ovat sade-ennusteita luotettavampia.

Vuodenaikaisennusteissa (esimerkiksi koko kesän sääennuste) ei ennustetakaan yksittäisiä sääilmiöitä, vaan ainoastaan pitkän aikavälin (yleensä kolmen kuukauden jakso) poikkeamia verrattuna tavanomaiseen. Vertailukohtana on aina useilta vuosilta (yleensä 30 vuotta) laskettu keskiarvo kyseisen kolmen kuukauden jakson tai kyseisen kuukauden säästä eli ns. tavanomainen sää.

Onko sään vuodenaikaisennuste luotettavampi kuin sääprofeetta?

Kaikissa pitkän aikavälin sääennusteissa on huomattava, etteivät ne yleensä ole Pohjois-Euroopassa kovinkaan luotettavia. Täällä ei ole samanlaista jaksottaista vaihtelua niin kuin tropiikissa, jossa ennusteissa voidaan käyttää hyväksi ENSO-värähtelyä (El Niño – La Niña -oskillaation vaihtelua). Matalilla leveysasteilla (tropiikissa) vuodenaikaisennusteet ovatkin hieman luotettavampia kuin meillä, koska siellä säätyypit ovat pitkälti seurausta meriveden lämpötilan vaihteluista. Meillä taas äkilliset, hetkittäiset tekijät vaikuttavat enemmän. Nämä vuodenaikaisennusteetkin ovat sääennusteita, eivät ilmastoennusteita. Säähän pääsevät hetkelliset tekijät vaikuttamaan voimakkaastikin, toisin kuin ilmastoon, joka on pitkän aikavälin keskiarvo.

Vaikka pitkän aikavälin sääennusteet, esimerkiksi vuodenaikaisennusteet, pitäisivätkin paikkansa, on huomattava, että ne ovat vain useamman kuukauden ajalle ennustettuja keskiarvoja eivätkä ennusta yksittäisiä säätapahtumia. Ongelmaa voi havainnollistaa seuraavalla esimerkillä. Suurkaupungissa on mahdollista ennustaa, että tietyssä kaupunginosassa tapahtuu enemmän rikoksia kuin toisessa, mutta siitä huolimatta et hälytysajossa olevan poliisiauton perässä ajaessasi tiedä, mihin kaupunginosaan poliisiauto juuri sillä kerralla kääntyy.

Jos vuodenaikaisennuste ennustaa kesä-elokuusta tavanomaista lämpimämpää, tämä voi tarkoittaa esimerkiksi joko 1) sitä, että koko kesä-elokuun jakso on tavanomaista lämpimämpi tai 2) sitä, että lämpötilat ovat suurimmat osan ajasta aivan normaaleja (vähän alle tai vähän yli tavanomaisen), välillä voi olla jopa hyvin viileää, mutta jossakin vaiheessa voi olla erityisen helteistä.

Lisäksi täytyy huomata, että eri sääennusteissa käytetään erilaisia vertailujaksoja, kun verrataan lämpötiloja tavanomaisiin. Maailman meteorologisen järjestön (WMO) virallinen ilmastotieteen vertailukausi on 1961-1990, kun taas esimerkiksi Suomen Ilmatieteen laitos käyttää sääennusteissaan hieman lämpimämpää vertailukautta 1981-2010. Myös tässä blogikirjoituksessa esitettyjen vuodenaikaisennusteiden vertailukausi on 1981-2010, paitsi Venäjän ilmatieteen laitoksella 1971-2010.

Lue myös nämä

Kouvolassa on Suomen paras kesäsää

Viileät kesäkuut

Kesän terveellinen herkkuvinkki: Nokkosvohvelit

Viikon kesäfaktat

15 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Noaan/NWS ennuste näyttää "hyvältä" : siinä kylmä huhtikuu mainittu. Täytyy seurata ko ennustetta

Jari Kolehmainen kirjoitti...

IRI:n eilisiltana päivitetty ennuste: Hieman tavanomaista lämpimämpi kesä mahdollinen, sademäärissä suuri paikallinen vaihtelu

Suomessa on touko-heinäkuun jaksolla hieman todennäköisemmin tavanomaista lämpimämpää kuin tavanomaisia lämpötiloja tai tavanomaista viileämpää. Lämpimyyden signaali ei kuitenkaan ole ennusteessa kovinkaan voimakas. Sama tilanne jatkuu myös kesä-elokuussa ja heinä-syyskuussa, joskin kesä-elokuussa tavanomaista lämpimämmän sään todennäköisyys kasvaa hieman aiemmasta. Kaikilla em. ennustejaksoilla suurin todennäköisyys tavanomaista lämpimämpään säähän on aivan pohjoisimmassa ja kaakkoisimmassa Suomessa. Elo-lokakuussa koko Suomen lämpötilat ovat jälleen todennäköisimmin hieman tavanomaista korkeampia, mutta signaali on silti melko heikko. Sademäärissä on kaikilla ennustejaksoilla erittäin suuri paikallinen vaihtelu.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Japanin ilmatieteen laitos: Todennäköisimmin vähän tavanomaista lämpimämpi kesä

Jos lämpötilat jaetaan kolmeen kategoriaan (tavanomaista kylmempi, tavanomainen, tavanomaista lämpimämpi), Suomen keskimääräinen lämpötila kolmen kuukauden jaksolla toukokuun alusta heinäkuun loppuun sijoittuu 40-50 prosentin todennäköisyydellä tavanomaista lämpimämmän sään kategoriaan. Sademäärät ovat lähellä tavanomaista.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Venäjän ilmatieteen laitos: Tavanomainen kesä

Venäjän ilmatieteen laitoksen mukaan lähes koko Suomen lämpötilat ja sademäärät ovat kesä-elokuussa lähellä tavanomaista. Paikoin on pieniä viitteitä tavanomaisesta lämpimämmästä ja sateisemmasta säästä.

The Weather Company: Vähän tavanomaista lämpimämpi touko-heinäkuu

The Weather Companyn mukaan touko-heinäkuussa Itä-Euroopassa on tavanomaista lämpimämpää ja aivan läntisimmässä Euroopassa tavanomaista viileämpää. Suomi jää pääosin tavanomaista lämpimämmän sään puolelle. Selvimmin tämä näkyy Etelä- ja Kaakkois-Suomessa, jossa voi olla 1-2 astetta tavanomaista lämpimämpää. Suurimmassa osassa Suomea poikkeama on +0,5-1 astetta tavanomaiseen verrattuna. Käsivarren Lapissa jäädään tavanomaisiin lukemiin.

The Weather Company huomauttaa, että yhdeksänä kymmenestä viimeisimmästä kesästä Pohjois-Atlantilla on vaikuttanut sulkukorkea ja Länsi-Euroopassa matalapaine. Tämä on tuonut Luoteis-Eurooppaan viileää ja sateista säätä, Kaakkois-Eurooppaan kuumaa ja kuivaa säätä. The Weather Company arvioi, että tilanteeseen on vaikuttanut arktisen merialueen historiallisen pieni merijään määrä. Tämän perusteella saman tilanteen voidaan arvioida jatkuvan tänäkin kesänä.

The Weather Companyn mukaan Suomi jää siis jälleen idässä olevan lämpimän säätyypin ja lännessä olevan viileän säätyypin väliin, todennäköisimmin hieman lämpimämmälle puolelle.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

NOAA/NWS: Toukokuu kylmä ja kuiva, kesä tavanomainen, elokuu kesäkuukausista vähäsateisin:

Joulukuun 2017 loppuun asti ulottuvissa ennusteissa mikään kolmen kuukauden jaksoista ei ole Suomessa tavanomaista lämpimämpi. Paikoin Länsi- ja Lounais-Suomen alueilla on jopa viitteitä hieman tavanomaista viileämmistä kolmen kuukauden jaksoista.

Yksittäisistä kuukausista toukokuu on tavanomaiseen verrattuna viilein, lähes koko Suomessa 1-2 astetta alle tavanomaisen. Käsivarren Lapissa voi olla jopa 2-3 astetta tavanomaista kylmempää. Kesä-, heinä-, elo- ja lokakuussa lähes koko Suomen lämpötilat ovat tavanomaisia. Lapissa on paikoin pieniä viitteitä tavanomaista lämpimämmästä ja Pohjanmaalla tavanomaista viileämmästä säästä. Syyskuussa Etelä- ja Länsi-Suomessa on noin asteen tavanomaista viileämpää.

Kolmen kuukauden jaksojen sademäärät ovat Suomessa tavanomaisia tai tavanomaista pienempiä kaikilla vuoden loppuun asti ulottuvilla kolme kuukauden jaksoilla. Suurin mahdollisuus tavanomaista kuivempaan säätyyppiin on toukokuun alusta syyskuun loppuun ulottuvilla kolmen kuukauden jaksoilla.

Yksittäisistä kuukausista tavanomaiseen verrattuna kuivimpia ovat Suomessa toukokuu ja elokuu. Vain syyskuussa Suomessa on viitteitä tavanomaista sateisemmasta säästä. Sen sijaan Etelä-Euroopassa kesäkuu vaikuttaa sateiselta.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

ECMWF: Koko Suomessa tavanomainen kesä

Suomen kesä 2017 (kesä-elokuu) on koko maassa keskilämpötilaltaan tavanomainen. Myös sademäärä on keskimäärin tavanomainen tai hieman tavanomaista alhaisempi.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

IRI: Suomessa tavanomainen tai ehkä vähän tavanomaista lämpimämpi kesä

IRI:n elisiltana julkaiseman vuodenaikaisennusteen mukaan Suomen kesä (kolmen kuukauden jakso kesäkuun alusta elokuun loppuun) on lämpötiloiltaan keskimäärin lähellä tavanomaista. Paikoin on pieniä viitteitä vähän tavanomaista lämpimämmästä kesästä.

Myöskään heinä-syyskuun jaksolla ei näy selviä merkkejä tavanomaisesta poikkeavista lämpötiloista. Todennäköisyys hieman tavanomaista lämpimämpään säähän on kuitenkin vähän edellistä kolmen kuukauden jaksoa suurempi. Lähes sama tilanne jatkuu myös elo-lokakuussa ja syys-marraskuussa.

Kaikilla ennustetuilla jaksoilla tavanomaista lämpimämpi sää keskittyy Grönlantiin ja Itä-Eurooppaan. Erityisen selvästi tämä näkyy syksyä kohti mentäessä.

Suomen sademäärät ovat kaikilla ennustetuilla kolmen kuukauden jaksoilla lähellä tavanomaista, mutta alueellinen vaihtelu on suurta. Keski-Suomessa ja Kainuussa on ajoittain viitteitä hieman tavanomaista sateisemmasta säästä, kun taas Lapissa on paikoin merkkejä hiukan normaalia kuivemmasta säästä.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

NOAA/NWS: Viileän kesäkuun jälkeen lämpötiloiltaan tavanomainen kesä lukuun ottamatta viileinä pysyviä rannikkoalueita, heinäkuu sateisin, elo-syyskuussa kuivaa

Tällä kertaa vuodenaikaisennusteiden kartoilla on harvinaisen vähän värejä. Neljällä ensimmäisellä kolmen kuukauden jaksolla (kesä-elokuu, heinä-syyskuu, elo-lokakuu ja syys-marraskuu) Suomen ja lähes koko Euroopan lämpötilat ovat lähellä tavanomaista. Suomen rannikoilla - Pohjanmaalla ja aivan Suomen etelärannikolla - on kuitenkin viitteitä hieman tavanomaista viileämmästä kesästä ja syksystä.

Loka-joulukuussa 2017 koko Euroopan lämpötilat ovat tavanomaisia lukuun ottamatta tavallista lämpimämpää Islantia ja ehkä vähän tavanomaista lämpimämpiä alueita Suomen Koillis-Lapissa. Sen sijaan arktinen alue - Grönlanti ja Huippuvuoret - näyttävät selvästi tavanomaista lämpimämmiltä.

Marras-tammikuussa pääosa Eurooppaa vaikuttaa olevan vähän tavanomaista lämpimämpi. Erityisen lämmin sää jatkuu arktisella alueella. Suomen, Ruotsin ja Norjan lämpötilat ovat tavanomaisia.

Yksittäisistä kuukausista kesäkuu on Suomessa tavanomaiseen verrattuna kylmin, 0,5-1 astetta alle normaalin. Heinä- ja elokuussa lämpötilat ovat lähellä tavanomaista, joskin merten rannikoilla sää voi edelleen jatkua tavanomaista viileämpänä. Syyskuussa Etelä- ja Länsi-Suomi ovat 0,5-1 astetta tavanomaista viileämpiä, mutta muualla lämpötilat ovat tavanomaisia. Loka- ja marraskuussa lämpötilat ovat lähes koko Suomessa tavanomaisia.

Kolmen kuukauden jaksoista sateisimmalta Suomessa vaikuttaa kesä-elokuu, joskaan poikkeamat verrattuna tavanomaiseen eivät ole suuria. Tavanomaista vähäsateisempia jaksoja ovat elo-lokakuu ja syys-marraskuu.

Yksittäisistä kuukausista tämänhetkisen ennusteen mukaan sateisin on heinäkuu, jolloin erityisesti Lapissa on selvästi tavanomaista märempää. Huomattavaa on se, että heinäkuussa myös Etelä-Euroopassa Välimeren ympärillä on selvästi tavanomaista sateisempaa. Tavanomaiseen verrattuna kuivin sää keskittyy Itä-Eurooppaan.

Elokuu näyttää Suomessa sademääriltään tavanomaiselta tai vähän tavanomaista kuivemmalta. Tavanomaiseen verrattuna selvästi kuivin kuukausi on syyskuu.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

The Weather Company: Arktisen merijään sulamisen seurannaisvaikutuksena Suomessa varsinkin kesäkuu ja elokuu tavanomaista viileämpiä

Arktisen merijään voimakkaan sulamisen seurauksena kehittyvä Pohjois-Atlantin sulkukorkeapaine vaikuttaa Euroopan säähän siten, että Skandinaviassa on tavanomaista kylmempää, kun taas Kaakkois-Euroopassa on suurin riski helleaaltoihin ja kuivuuteen.

Euroopan pohjoisosissa sekä kesäkuu, heinäkuu että elokuu ovat tavanomaista viileämpiä, joskin heinäkuussa Suomen alueella voidaan yltää tavanomaisiin lukemiin.

Arktisen merijään sulamisen vaikutuksista Euroopan kesäsäähän voit lukea tarkemmin tästä linkistä.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Japanin ilmatieteen laitos: Vähän tavanomaista lämpimämpi kesä erityisesti Itä-Suomessa

Suomen lämpötilat ovat kesä-elokuussa keskimäärin hieman todennäköisemmin tavanomaista lämpimämpiä kuin tavanomaista viileämpiä. Suurin todennäköisyys tavanomaista lämpimämpään säähän on aivan Suomen itäosissa. Sademäärät ovat koko Suomessa lähellä tavanomaista.

Venäjän ilmatieteen laitos: Loppukesää kohti lämpenevää

Suomen sää on heinä-syyskuussa keskimäärin tavanomaista lämpimämpää. Kaikkein todennäköisimmin tavanomaista lämpimämpää on Lounais-Suomessa. Sademäärät ovat tavanomaisia.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

ECMWF: Loppukesä näyttää täysin tavanomaiselta

Heinä-syyskuu on koko maassa keskilämpötilaltaan tavanomainen. Myös sademäärä on keskimäärin tavanomainen, vain paikoin Lapissa voi olla hieman tavanomaista sateisempaa.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

NOAA/NWS: Lähes tavanomainen kesä ja syksy, kesäkuukausista tavanomaiseen verrattuna viilein ja sateisin voi olla heinäkuu

Kesäkuun 2017 alusta tammikuun 2018 loppuun kaikki kolmen kuukaudet jaksot näyttävät keskilämpötiloiltaan lähes tavanomaisilta.

Kesä-marraskuun jaksolla yksittäisistä kuukausista tavanomaiseen verrattuna lämpimin on marraskuu, jolloin lähes koko Suomessa on 0,5-1 astetta tavanomaista lämpimämpää. Pohjois-Suomi näyttää myös kesäkuussa 0,5-1 astetta tavanomaista lämpimämmältä. Heinäkuussa erityisesti Länsi-Suomessa ja myös Keski-Suomessa on viitteitä 0,5-1 astetta tavanomaista viileämmästä säästä. Muut kuukaudet ovat lähes koko Suomessa tavanomaisia.

Kesäkuun 2017 alusta tammikuun 2018 loppuun lähes kaikki kolmen kuukaudet jaksot näyttävät myös sademääriltään lähes tavanomaisilta. Ensimmäisten kolmen kuukauden jaksojen (kesä-elokuu, heinä-syyskuu) aikana aivan pohjoisimmassa Suomessa on kuitenkin viitteitä tavanomaista kuivemmasta säästä ja paikoin muualla Suomessa pieniä viitteitä tavanomaista sateisemmasta säästä.

Yksittäisistä kuukausista tavanomaiseen verrattuna kuivimpia ovat kesäkuu ja elokuu, erityisesti Pohjois-Suomessa. Yksittäisistä kuukausista tavanomaiseen verrattuna sateisin on heinäkuu, varsinkin Keski-Suomen itäosissa.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

IRI: Tavanomaisen kesän ja viileän syksyn jälkeen tavanomaista lämpimämpi alkutalvi

IRI:n tällä viikolla julkaistu vuodenaikaisennuste ei näytä Suomeen heinä-syyskuun kolmen kuukauden jaksolle keskimäärin mitään poikkeamaa verrattuna tavanomaiseen. Sen sijaan sademäärät voivat olla tavanomaista korkeampia lukuun ottamatta Pohjois-Suomea.

Elo-lokakuussa Suomessa näyttäisi olevan paikoin tavanomaista viileämpää. Sademäärissä on suuri paikallinen vaihtelu, mutta todennäköisemmin on tavanomaista sateisempaa kuin kuivempaa.

Syys-marraskuussa Pohjois- ja Itä-Suomessa on ennusteen mukaan keskimäärin tavanomaista lämpimämpää ja kuivempaa.

Tavanomaista lämpimämpi sää jatkuu myös loka-joulukuussa. Sademäärissä on jälleen suuri paikallinen vaihtelu. Erityisesti pohjoisimmassa Suomessa voi olla tavanomaista sateisempaa.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Venäjän ilmatieteen laitos: Elo-lokakuussa ehkä vähän tavanomaista lämpimämpää

Elo-lokakuussa Suomessa on hieman todennäköisemmin tavanomaista lämpimämpää kuin tavanomaista kylmempää. Tavanomaista lämpimämmän sään todennäköisyys ei kuitenkaan ole kovin suuri. Sademäärät ovat tavanomaisia tai paikoin tavanomaista suurempia.

The Weather Company: Heinä-syyskuussa Suomi tavanomaiseen verrattuna Euroopan viilein alue, 1-2 astetta tavanomaista viileämpi

Heinä-syyskuussa Suomen alue on tavanomaiseen verrattuna koko Euroopan viilein. Kolmen kuukauden jaksolla keskimäärin on 1-2 astetta tavanomaista viileämpää.

Myös Norjassa, Ruotsissa, Virossa ja Venäjän länsiosissa on vähän tavanomaista viileämpää. Muualla Euroopassa lämpötilat ovat tavanomaisia tai tavanomaista korkeampia. On mahdollista, että lämpötilat kohoavat jopa selvästi tavanomaista korkeammiksi.

Jari Kolehmainen kirjoitti...

Tuoreimmat sään vuodenaikaisennusteet voit nyt lukea uudesta postauksestani ”Syksyn sääennuste 2017”. Kirjoituksessa on alustavasti ennakoitu myös talven 2017-2018 säätä.