lauantai 17. maaliskuuta 2018

Kohtaaminen Käsivarressa: Pihtsusjärven pelastaja, laupias lappalainen


Keväinen auringonpaiste saa ajatukset suuntautumaan suveen. Suunnitelmissa on vaellus Lemmenjoella. Tulevaa miettiessä on hauska muistella viime vuoden kokemuksia.


Kesän 2017 mukavin kohtaaminen sattui Pitsusjärven rannalla. Olin vaeltanut teini-ikäisen poikani kanssa kivikkoisessa Käsivarren erämaassa useamman päivän ajan jopa yli 30 kilometriä päivässä parinkymmenen kilon rinkka selässä. Olimme retkeilemässä heinäkuun lopun helleviikolla. Räkän takia täytyi kuitenkin käyttää pitkähihaisia vaatteita.


Puuttoman erämaan aurinkoisessa säässä jano oli melkoinen. Kun monta päivää olin juonut vain vettä, sanoin yhdellä taukopaikalla, että ”nyt voisin maksaa muutaman kympin pullollisesta Coca Colaa”. Silloin mönkijänsä kanssa vieressä ollut poromies alkoi kaivella reppuaan ja heitti Cola-tölkin tunturiporoon: ”Pulloa ei ole, mutta tölkki kyllä löythyy. On vaan lämmintä. Ei maksa mithään.”


Maksoin kyllä poromiehelle lupaamani muutaman kympin. Oli elämäni kallein ja maukkain Coca Cola! Kun olosuhteet ottaa huomioon, hintakin oli silti ihan kohdallaan.


Poromies kertoi kuljettaneensa Colaa Kilpisjärveltä kivikkoisessa maastossa useamman kymmenen kilometrin matkan. Vain tämä tölkki oli säilynyt ehjänä. Limsatölkit ovat sen verran ohutta alumiinia, että muut tölkit olivat hankautuneet rikki mönkijän tärinässä.


Kun mietin tätä kohtaamista ja sen inhimillistä merkitystä, minulle Pitsusjärvi on tästä lähtien Pihtsusjärvi. Kotimaammekin on täynnä kiinnostavia elämyksiä, ja tämän seurauksena yritän itsekin tehdä joka päivä ainakin yhden teon lähimmäisteni hyväksi. Kiitos sinulle, ihana Pihtsusjärven pelastaja, laupias saamelainen! Tölkki säilyy minulla ikuisesti elämäni parhaana matkamuistona.


Lue myös nämä

Halti huiputettu!

Upea vaellusreitti Saariselkä-Kiilopää-Sompiojärvi-Tankavaara

Suomen jylhimmät maisemat Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa

Ei kommentteja: